Regeringens nye handleplan for psykiatrien er et skridt på vejen til at erkende, at psykisk sygdom ikke er en livstidsdom, men at psykisk syge rent faktisk kan blive raske, lyder det fra foreningen Bedre Psykiatri.
- Der er mange gode intentioner, som er med til at pege i retningen af en ny vej for psykiatrien og et andet syn på det at være psykisk syg, siger generalsekretær Thorstein Theilgaard om handleplanen, der bliver præsenteret fredag.
Med handleplanen følger 1,6 milliarder kroner over de næste fire år og en række initiativer. Og nogle af de initiativer har potentialet til at skabe bedre sammenhæng mellem psykiatrien i kommuner og regioner - noget der har voldt de syge og deres pårørende problemer i årevis.
- I øjeblikket falder de psykisk syge ned mellem to stole, og de pårørende kan - groft sagt - bruge tiden på at forsøge at samle dem op igen, siger Thorstein Theilgaard.
- En god begyndelse
Han påpeger, at psykiatrien er blevet stedmoderligt behandlet i mange år, så 1,6 milliarder kroner er blot et skidt på vejen.
- Vi synes, at handleplanen er en god og solid begyndelse, og nu glæder vi os til at se, hvordan man i de kommende år vil komme helt i mål - også med økonomien, for det har også en betydning, siger han.
Bedre Psykiatri er talerør for pårørende til psykisk syge, og netop de pårørendes vilkår bliver forbigået i planen, mener generalsekretæren.
- Vi ved, at pårørende er en entydig ressource for den syge, hvis de inddrages og støttes. Og her savner vi for alvor, at regeringen er mere ambitiøs og samtidig kommer med konkrete forslag til at sikre bedre vilkår for pårørende - eksempelvis i forhold til psykologhjælp, som mange pårørende har behov for, siger Thorstein Theilgaard.
/ritzau/