SF vil alligevel sætte sig imod regeringens forslag om den såkaldte nødbremse, der skal gøre det muligt for myndighederne at afvise flygtningebørn ved grænsen.
Men det får ikke det tidligere folketingsmedlem Özlem Cekic til at skifte mening. Hun har meldt sig ud og er ikke på vej tilbage, selv om det var netop SF's accept af regeringens stramningsforslag, der fik hende til at kappe båndet til partiet.
- Nej, for det her er så karakteristisk for SF. Først siger man, at man vil lukke døren for den her udsatte gruppe og finder så ud af, at det måske ikke var så smart, fordi der er mange, som synes, at det er en dårlig ide, siger Özlem Cekic til P1 Morgen.
- Det er udtryk for, at SF har mistet kompasset og at partiet ikke står stærkt på værdipolitiske holdninger, men lige fornemmer, hvad folk mener.
Den berømte dråbe
SF's første kurs på nødbremse-spørgsmålet var ifølge Özlem Cekic "dråben, der fik bægret til at flyde over" for hende. Det er ifølge den tidligere folketingspolitiker blot et tegn på den populisme og højredrejning, der har været i SF. Og som hun har kæmpet imod.
- Jeg har tabt mange kampe og kan ikke længere være en del af det her fællesskab. Jeg bygger broer mellem befolkningsgrupper og siger populismen og højrenationalismen imod, og det er en forkert strategi at bekæmpe de to ting ved at tale dem efter munden, siger Özlem Cekic.
Hun afviser at være på vej over i et andet parti, der eventuelt ville kunne sikre et comeback til Folketinget.
- Det her er et farvel til SF og ikke et goddag til et andet parti. Jeg har været i partipolitik i 14 år og ved godt, at indflydelsen ikke nødvendigvis ligger i et andet parti, siger Özlem Cekic.
Den tidligere SF'er vil nu bruge sin tid på at 'at skabe et Danmark, hvor vi snakker meget mere sammen og kæmper meget mere for vores demokrati uden at dæmonisere hinanden', som hun formulerer det.
SF bliver klogere
Gruppeformand i SF Jacob Mark afviser, at partiet skulle være blevet mere højredrejet.
- Det synes jeg faktisk ikke, men det er rigtigt, at SF siden folketingsvalget har taget nogle debatter, som SF normalt ikke blander sig i, for eksempel omkring social kontrol i indvandrermiljøerne, om flygtningekrisen og om de integrationsproblemer, der er i socialt udsatte boligområder, siger Jacob Mark til P1 Morgen.
- Vi har prøvet at finde vores egen position, og jeg erkender, at det kan være svært, men det er vigtigt i den her tid, fortsætter han.
- Jeg synes, at man som parti skal have lov til at blive klogere, også i en svær debat som flygtningedebatten.