SF har forladt regeringen, og Annette Vilhelmsen trækker sig som formand for partiet.
Det efterlader en masse spørgsmål om, hvad der nu skal ske både i regeringen og i SF.
Herunder kan du få overblik over, hvad der er i vente af politiske og formelle skridt i forhold til regeringssamarbejdet, nye ministre og SFs fremtid.
Helle Thorning-Schmidt bliver
Intet tyder på, at Helle Thorning-Schmidts post som statsminister er truet. En SR-regering uden SF vil fortsat have parlamentarisk flertal med SF og Enhedslisten som støttepartier, og regeringen kan derfor blive siddende.
Med SF's exit skal SR-regeringen finde seks nye ministre, da SF's nuværende ministre forlader deres poster.
Det betyder, at en ministerrokade er i vente, og at de kommende ministre vil være enten socialdemokrater eller radikale.
Forretningsministre for en stund
Det er fortsat uvist, hvornår ministerrokaden vil finde sted, men der går forlydender om, at det nye hold tidligst er klar i morgen, fredag. Først skal S og R finde ud af, hvem der skal udpeges som nye ministre.
Indtil de nye ministre er udpeget, vil SF-ministrene højst sandsynligt blive siddende som såkaldte forretningsministre, fortæller Johannes Andersen, lektor i Statskundskab ved Aalborg Universitet.
- Som forretningsminister må man ikke tage politisk initiativ, men kan fortsat udføre dele af en ministers praktiske opgaver, siger Johannes Andersen.
Hvis der skal tages politisk initiativ eller en politisk sag skal håndteres, inden de nye ministre træder til, vil statsministeren tage over, forklarer lektoren.
Dronningens rolle
Det er formelt set Helle Thorning-Schmidt som statsminister, der udpeger nye ministre, mens det er Dronningen der udnævner og afskediger ministre.
Derfor skal nye og afgående ministre en tur forbi Dronning Margrethe i forbindelse med ministerrokaden.
I Danmark er antallet af ministre ikke fast, og statsministeren kan i princippet udpege alle de ministre, hun har lyst til. Siden 2.verdenskrig har antallet af ministre ligger mellem 15 og 20.
Regeringsgrundlag
Det nyværende regeringsgrundlag er skrevet af SF, Socialdemokratiet og De Radikale.
Derfor er der god chance for, at S og R i den nærmeste fremtid får skrevet et nyt regeringsgrundlag, vurderer Johannes Andersen.
- Det vil være oplagt at formulere et nyt regeringsgrunsdlag inden længe. Det vil dog ikke være længere væk fra SFs politik, end at partiet vil agere støtteparti, siger han.
Nye roller i SF
Internt i SF skal der findes en ny formand, en næstformand og en politisk ordfører, mens det torsdag står klart, at Pernille Vigsø Bagge bliver ny gruppeformand.
Mens den nye politiske ordfører bliver fundet i sF's folketingsgruppe, bliver den nye formand og næstformand fundet på et ekstraordinært landsmøde, som partiet regner med at holde inden for en måned.
Indtil da vil Annette Vilhelmsen blive siddende som formand.