Det er en række af landets absolut øverste embedsmænd og deres rolle i minkforløbet, der i et årelangt forløb blev gransket af Minkkommissionen.
Minkkommission blev nedsat af Folketingets Granskningsudvalg, efter at regeringen den 4. november 2020 meddelte, at alle mink i Danmark skulle slås ihjel. Senere kom det frem, at der ikke var hjemmel til at foretage den handling.
Minkkommissionen kom i deres beretning frem til, at ti embedsmænd kunne drages til ansvar for deres rolle i sagen.
Siden er en del af advarslerne blev trukket tilbage – her er et overblik over, hvem der er blevet draget til ansvar i sagen.
Thorkild Fogde, rigspolitichef
Fik alvorlig kritik og blev hjemsendt efter Minkkommissionens beretning.
Det skete, efter kommissionen kom frem til, at Fogde burde have reageret med det samme, da han fik af vide, at der ikke var hjemmel til at kræve alle mink i Danmark aflivet.
Thorkild Fogde var herefter igennem et tjenstligt forhør med tidligere højesteretspræsident Thomas Rørdam for bordenden, der frikendte ham for ansvar. Fogde er nu genindtrådt som chef for Rigspolitiet.
Sagen mod Fogde er efterfølgende endt med at omstøde en stor del af de andre sager.
Barbara Bertelsen, departementschef, Statsministeriet
Først fik hun kritik af Minkkommissionen for at have ”begået tjenesteforseelser af sådan en grovhed, at der var grundlag for søge at drage hende til ansvar” – kommissionen kritiserede hende blandt andet for at spille en central rolle i ”en forcereret proces, som hun selv havde tilrettelagt”.
Det resulterede efterfølgende i en advarsel fra Statsministeriet. Advarslen er siden blevet trukket tilbage på baggrund af det tjenstlige forhør af Thorkild Fogde.
Johan Legarth, departementschef, Justitsministeriet
Kommissionen kom frem til, at Legarth burde havde rejst spørgsmålet om hjemmel over for Fødevareministeriet. Han fik også kritik for ikke at have undersøgt det yderligere, da han dagen efter pressemødet blev gjort opmærksom på, at der var tvivl om lovhjemmel.
Han fik efterfølgende en irettesættelse, hvilket er en tand mere alvorligt end en advarsel. Efterfølgende er også denne irettesættelse blev trukket tilbage som en udløber af det tjenstlige forhør af Thorkild Fogde.
Anne-Mette Lyhne Jensen, afdelingschef, Justitsministeriet
Blev tildelt en advarsel for ikke at have advaret opad i systemet om, at der var tvivl om hjemmel til at aflive mink uden for de såkaldte sikkerhedszoner. Advarslen er siden trukket tilbage.
Henrik Studsgaard, departementschef, Miljø- og Fødevareministeriet
Fik alvorlig kritik og blev hjemsendt efter Minkkommissionens rapport og indkaldt til et såkaldt tjenstligt forhør. Kritikken af Henrik Studsgaard gik blandet andet på, at han burde have undersøgt, om der var lovhjemmel til at slå alle mink ihjel.
Kommissionen kritiserer ham derudover for ikke at bringe offentligheden og andre myndigheder ud af vildfarelsen om, at der ikke var hjemmel til slå minkene ned, da han af Fødevarestyrelsen blev gjort opmærksom på det.
Inden sagen kom så langt, fik han nyt job, og dermed blev det tjenstlige forhør aldrig gennemført, da han ikke længere var ansat i staten. Han er i dag ansat som direktør for Teknik og Miljø i Esbjerg Kommune.
Paolo Drostby, kontorchef, Miljø- og Fødevareministeriet
Fik en advarsel for sin rolle i sagen. Var bekendt med, at der manglede hjemmel. Kommissionen kritiserede ham for, at han ”intet gjorde for at bringe minkavlere og offentligheden ud af vildfarelsen", som var skabt ved pressemødet den 4. november 2020.
I ministeriet afventer man nu svar fra Medarbejder- og Kompetencestyrelsen om rådgivning i, hvad der videre skal ske i sagen.
Tejs Binderup, afdelingschef, Miljø- og Fødevareministeriet
Blev kritiseret for ikke at have delt sit ministeriums vurdering af, at der ikke var hjemmel til at aflive alle mink. Fik en advarsel for sin rolle i sagen.
Han er i dag ansat som fødevaredirektør i Fødevarestyrelsen. I ministeriet afventer man nu svar fra Medarbejder- og Kompetencestyrelsen om rådgivning i, hvad der videre skal ske i sagen.
Hanne Larsen, veterinærdirektør, Fødevarestyrelsen
Fik en advarsel for sin rolle i sagen for blandt andet at have godkendt det brev, der blev sendt til minkavlerne den 6. november, selv om hun kendte til den manglede hjemmel til aflivning af alle mink. Hanne Larsen er i dag statskonsulent i Indonesien.
I ministeriet afventer man nu svar fra Medarbejder- og Kompetencestyrelsen om rådgivning i, hvad der videre skal ske i sagen.
Uffe Stormly, politiinspektør, Rigspolitiet
Uffe Stormly var stabschef i Den Nationale Operative Stab (NOST), der blandt andet stod for politiets minkindsats.
Modtog kritik for at godkende ordlyden i de såkaldte action cards – som var de ordrer, politifolkene gav til minkavlerne og var med til at forstærke indtrykket hos minkavlerne af, at hvis ikke de aflivede minkene frivilligt, ville myndighederne gribe ind.
Rigspolitiet er ved at gennemgå sagen igen.
Birgitte Buch, juridisk sektionsleder, Rigspolitiet
Samme kritik som politiinspektør Uffe Stormly. Rigpolitiet er ved at gennemgå sagen igen.
Mette Frederiksen, statsminister, Socialdemokratiet
Blev tildelt en såkaldt politisk næse af et flertal i Folketinget – det skete efter Minkkommissionen slog fast, at Statsministeriet havde handlet ”meget kritisabelt”, samt at de udmeldinger, Mette Frederiksen var kommet med på pressemødet den 4. november 2020, hvor hun beordrede alle mink aflivet, var ”groft vildledende og klart ulovlige”.
Minkkommissionen havde ikke til opgave at vurdere, om der skulle være et efterfølgende politisk ansvar.
Mogens Jensen, forhenværende miljø- og fødevareminister, Socialdemokratiet
Gik af som fødevareminister som direkte konsekvens af minksagen.
Kommissionen kom frem til, at man forkastede hans forklaring om, hvornår han var klar over, at der ikke var hjemmel til at lade alle mink slå ihjel.
Fik også en næse af Folketinget i forlængelse af Minkkommissiones rapport.
Minkkommissionen havde ikke til opgave at vurdere, om der skulle være et efterfølgende politisk ansvar.