Regeringens børnepakke blev fremlagt i dag. I pakken blev der afsat 2,5 milliarder kroner, der frem mod 2020 skal styrke landets dagtilbud.
Halvdelen af beløbet er øremærket til at sikre flere voksne og mere efteruddannelse i dagpleje, vuggestuer og børnehaver.
Til gengæld var en minimumsnormering ikke en del af pakken. Det betyder, at regeringen ikke vil indføre en grænse for, hvor mange børn der må være pr. voksen i daginstitutionerne.
Det var dog ikke noget, regeringen blankt afviste, da Socialdemokraterne, SF og De Radikale skrev regeringsgrundlag i 2011.
Heri står følgende:
- En god skolegang grundlægges i daginstitutionerne. Derfor skal kvaliteten af daginstitutionerne øges. Regeringen vil drøfte veje hertil med kommunerne - f.eks. minimumsnormeringer.
Uenig om normeringer
Siden er SF som bekendt trådt ud af regeringen og har dette forår foreslået, at der skal afsættes midler, så der i vuggestuer og dagpleje højst skal være tre børn pr. voksen og seks børn pr. voksen i vuggestuer.
Samme mål har Enhedslisten, der har foreslået at indføre en minimumsnormering, så målet bliver sikret.
Socialdemokraterne har på de overordnede linjer ikke været fortaler for minimumsnormeringer - blandt andet fordi det er for dyrt at føre ud i livet. Der har dog været lidt uenighed at spore.
I april i år udtalte det socialdemokratiske folketingsmedlem, Yildiz Akdogan, at hun ønskede en øvre grænse for, hvor mange børn der må være pr. voksen. Og hun ærgede sig offentligt over sit partis linje på området.
- Lave normeringer går ud over de svage børn, men de går faktisk også ud over de ressourcestærke børn, sagde hun.
Strid hos de radikale
Uenigheden har været endnu mere udtalt hos Radikale Venstre. På partiets landsmøde i september 2014 blev der besluttet en resolution om, at partiet skulle arbejde for, at der i børnehaver skal være mindst tre voksne til 19 børn og fire voksne til 13 børn i vuggestuerne.
Men det radikale bagland var ikke enige med folketingsgruppen. Folketingsgruppen blev derfor ikke forpligtet til at stemme for et forslag om minimumsnormeringer, hvis det skulle blive stillet i folketingssalen.
Den radikale gruppeformand, Camilla Hersom, sagde i forbindelse med landsmødet:
- Generelt er vi ikke store tilhængere af minimumsstandarder og rigide mål for offentlig service. Men vi ser det som et ønske fra baglandet om at sikre ordentlige vilkår for børnene. Det ønske deler vi, og vi tager baglandets melding alvorligt.
Løftebrud?
Under debatten efter fremlæggelsen af børnepakken i dag, blev den radikale formand og økonomi- og indenrigsminister, Morten Østergaard, spurgt ind til af en journalist, om ikke fraværet af minimumsnormeringerne er et løftebrud.
- Nej, det her er et prioriteringsspørgsmål om, hvilke opgaver man vil have løftet først, svarede han.
Hvis du har barn i en daginstitution, har du måske oplevet, at pædagogerne i dag har travlt. Mens pædagogerne løber stærkt, diskuterer politikerne, om der skal være en øvre grænse for, hvor mange børn hver enkelt pædagog skal passe - det findes nemlig ikke i dag.
Derfor vil vi meget gerne høre, hvordan du oplever normeringen i dit barns institution og dit bud på en løsning.
Lav derfor en video med din kommentar og læg den på DR Nyheders facebookside. Send den som mail på DRdinstemme@dr.dk eller brug hashtagget #DRdinstemme.