Overblik: Igen og igen har Claus Hjort nævnt hemmeligt spionsamarbejde

Claus Hjort har adskillige gange nævnt det efterretningssamarbejde, som ifølge ham har ført til sigtelsen af ham.

Claus Hjort Frederiksen (V) efter at han har udtalt sig på Christiansborg, torsdag den 12. maj 2022. Anklagemyndigheden vil tiltale Claus Hjort Frederiksen for viderebringelse af statshemmeligheder. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

Det kan være svært helt at blive klog på, hvad det egentlig er, sigtelsen mod Venstres folketingsmedlem og tidligere forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen drejer sig om.

Oplysningerne er nemlig "højt klassificerede", som vi har hørt det flere gange fra regeringen og Rigsadvokaten.

Derfor kan offentligheden ikke få indsigt i, hvilke oplysninger der er blevet videregivet. Og sådan bliver det ved med at være, har justitsminister Mattias Tesfaye (S) slået fast. Blandt andet i et interview med P1 Morgen i dag.

- Jeg kommer ikke til at lægge de her oplysninger frem, jeg vil hellere beskytte de her oplysninger end røbe dem foran så mange (folketingsmedlemmer, red.) med risiko for, at det kommer frem for offentligheden, sagde Tesfaye.

Helt konkret er Claus Hjort Frederiksen sigtet efter paragraf 109 om uberettiget videregivelse af højt klassificerede oplysninger.

Hjort Frederiksen har selv sagt, at han er sigtet for at have talt over sig i interview i medierne. Han har i en række interviews blandt andet omtalt et yderst hemmeligt kabelsamarbejde med USA.

Her er et overblik over de gange, Claus Hjort Frederiksen i medierne har talt om det, der ifølge ham selv ligger til grund for sigtelsen.

Den hemmelige aftale med USA

Whistlebloweren Edward Snowden har stået bag store afsløringer om det amerikanske efterretningsvæsens brug af aflytning og overvågning af borgere gennem store it-udbydere som Google, Facebook og Skype. (Foto: © The Guardian, Scanpix Denmark)

For at forstå, hvor det hele starter, skal vi lige en tur tilbage til 2014.

Her afslører den amerikanske whistleblower Edward Snowden via dokumenter i blandt andet Dagbladet Information, at en amerikansk efterretningstjeneste har en aftale med Danmark, der stammer fra 1990'erne, om at tappe et dansk fiberkabel med tele- og internettrafik som telefonsamtaler og tekstbeskeder.

Hvis sigtelsen handler om de udtalelser, som Claus Hjort Frederiksen selv siger, de gør, så handler det hele om netop det kabelsamarbejde.

Hør selv Claus Hjort Frederiksen forklare, hvorfor han ikke mener, han har røbet statshemmeligheder, fordi Snowden allerede havde lækket det i videoen herunder.

11. september 2020 i Weekendavisen: 'Det er jo i princippet det, vi taler om'

Martin Krasnik er chefredaktør på Weekendavisen. (Foto: © Malene Anthony Nielsen, Scanpix Denmark)

I september 2020 vil Claus Hjort Frederiksen i et radiointerview med Weekendavisens chefredaktør Martin Krasnik ikke bekræfte, at der findes et kabelsamarbejde med USA.

Men han vil gerne bekræfte, at man bliver orienteret om kabelsamarbejdet som forsvarsminister.

Martin Krasnik spørger:

- Der bliver lavet en aftale mellem statsministeren, forsvarsministeren, FE og et privat teleselskab i slutningen af 90'erne, om at man tapper det (et kabel med international kommunikation, red.) og fører en ledning ud til FE's hovedkvarter på Amager. Det er det, vi skriver i avisen. Kan du bekræfte den historie?

Claus Hjort Frederiksen svarer:

- Jeg kan ikke gå ind og bekræfte de der ting, men det er jo i princippet det, vi taler om.

Martin Krasnik: I princippet? Og hvornår får man i princippet det at vide som nytiltrådt forsvarsminister?

Og så siger Claus Hjort Frederiksen:

- Det får man ret tidligt at vide, fordi det er ret vigtigt, at man som forsvarsminister og politisk chef for efterretningstjenesten ved, at der er her et ømtåleligt samarbejde, hvor man nogle gange risikerer, at danske statsborgere kommer i klemme i det system.

Hør en del af interviewet på afspilleren herunder:

20. september 2020 i Berlingske om efterretningssamarbejde: 'Det er super, super, super vigtigt'

I slutningen af september 2020 bringer avisen Berlingske et interview med Claus Hjort Frederiksen, der retter skarp kritik af Trine Bramsen (S), der på det tidspunkt var forsvarsminister.

Her spørger Berlingskes journalister blandt andet Claus Hjort om vigtigheden af "samarbejdet med amerikanerne om adgangen til telekabler".

- Det er super, super, super, super vigtigt og kernen i virksomheden. Der findes et internationalt efterretningssamarbejde – det, der hedder Five Eyes, et samarbejde mellem USA, Canada, Storbritannien, Australien og New Zealand, som er et meget tæt samarbejde. Og i kraft af vores bidrag behandles FE næsten på samme måde, som var vi medlemmer af Five Eyes, sagde Claus Hjort Frederiksen dengang til Berlingske.

14. december 2021 i Deadline på DR: 'En gang i mellem er der et telefonnummer, der smutter igennem'

I et interview i Deadline på DR den 14. december er Claus Hjort Frederiksen i debat med Enhedslistens forsvarsordfører, Eva Flyvholm.

Her nævner Claus Hjort Frederiksen igen eksistensen af efterretningssamarbejdet, og at danskere kan være blevet overvåget ved tapning af kablerne.

Vært Niels Krause-Kjær spørger:

- Du har en baggrund som forsvarsminister og en viden derfra, som du ikke kan dele, men om den konkrete sag ved du jo ikke mere, end Eva Flyvholm gør.

Claus Hjort Frederiksen svarer til det:

- Nej, men jeg ved jo, hvordan FE har arbejdet med de kritikpunkter, som tilsynet har rejst igennem årene. Det handler jo primært om, om der kommer danske borgere ind i de her systemer, og bliver de videregivet til andre efterretningstjenester.

- Og der har man jo nogle filtre, som gør, at de skal stoppe, at danske statsborgere kommer ind. Men det, der en gang imellem sker, er, at så er der en ip-adresse eller et telefonnummer, der smutter igennem. Men den proces, der har været i FE, har jo hele tiden været at gøre det her bedre og efterkomme tilsynets kritik på de her punkter.

15. december 2021 i Lippert på TV 2 News: 'Så må jeg jo risikere fængselsstraf'

Claus Hjort Frederiksen medvirker den 15. december 2021 i et interview med TV2 News-vært Søren Lippert, hvor han både nævner samarbejdet om indhentning af informationer fra telekabler mellem Danmark og den amerikanske efterretningstjeneste NSA, og at danske statsborgere også kan risikere at være blevet overvåget.

Søren Lippert spørger ind til, om Claus Hjort Frederiksen og tidligere eller efterfølgende forsvarsministre egentlig nogensinde har fortalt Tilsynet med Efterretningstjenesterne, at samarbejdet mellem NSA og Danmark eksisterer.

Claus Hjort Frederiksen svarer:

- Altså nu vil jeg være forsigtig med, hvad jeg siger. Jeg må i hvert fald... Men så må jeg jo risikere fængselsstraf. Jeg har i hvert fald været med til at orientere dem om, at den der aftale fandtes. Og jeg vil bare sige, når vi taler om de her ting, så har vi jo meget, meget stor nytte af at være allieret med NSA.

Han fortæller, at vi med netop i kraft af det samarbejde bliver betragtet som en "betroet partner", og derfor har "fået rigtig mange nyttige oplysninger",

- Den aftale, som vi så taler om her – det kan vi også lige vende – den er vigtig for Danmark, som jeg hører dig. Og sådan som jeg har kunnet læse mig til det, er det en aftale, som blev indgået i 90’erne mellem den daværende statsminister Poul Nyrup Rasmussen og Bill Clinton, der var præsident i USA på det tidspunkt. Er det rigtigt forstået? Spørger Søren Lippert.

Claus Hjort Frederiksen:

- Ja, sådan har jeg også forstået det.

Søren Lippert:

- Det er du ikke blevet orienteret om?

Claus Hjort Frederiksen:

- Jo, sådan er det.

Søren Lippert:

- Tror du, eller ved du?

Claus Hjort Frederiksen:

- Ved jeg.

Du kan se hele TV2 News’ interview med Claus Hjort Frederiksen her.

10. marts 2022 hos Den Uafhængige: 'Det hører du sådan set meget rigtigt, altså'

I en podcast hos radiomediet Den Uafhængige, der hedder Spionchefens Hemmelighed med vært Asger Juhl, gentager Hjort Frederiksen igen de ting, som han har nævnt hos både Weekendavisen, Berlingske, DR og TV2.

- Jeg kan for mit vedkommende sige, at alt, hvad jeg har sagt, det har stået i aviserne siden 2013, hvor Snowden lækkede en række hemmelige papirer fra den amerikanske efterretningsvirksomhed, siger Claus Hjort Frederiksen.

- Er det da det, du er sigtet for? At snakke om det Snowden lækkede? Spørger Asger Juhl.

- Jeg vil ikke gå ind i det, fordi min forsvarer siger, at jeg risikerer sigtelser, hvis jeg gentager det, svarer Hjort.

Asger Juhl spørger:

- Det er jo lidt, som om du faktisk gentog det lige nu. Det var jo stort set det, du sagde, og så siger du så lige bagefter, når jeg spørger: 'Ej, det kan jeg ikke sige'.

- Men du siger det lidt alligevel. Eller er det mig, der hører forkert?

- Nej, det hører du sådan set meget rigtigt, altså, svarer Claus Hjort Frederiksen.

Asger Juhl: Så det, du er sigtet for, det handler om det, som Snowden afslører?

Claus Hjort Frederiksen:

- Ja, det kan jeg jo lige så godt sige, ja.

Du kan høre Claus Hjort Frederiksens svar til Den Uafhængige herunder:

Det er op til Folketingets medlemmer, om Claus Hjorts immunitet skal ophæves, så der kan rejses tiltale mod ham, som Rigsadvokaten har anbefalet det.

Indtil videre har Socialdemokratiet, SF og Frie Grønne sagt, at de er klar til at stemme for ophævelsen af Hjorts immunitet.

Enhedslisten, DF, Nye Borgerlige, Venstre, Liberal Alliance og syv løsgængere har sagt, at de vil stemme imod ophævelsen.

Vi mangler endnu svar fra Konservative, De Radikale og fire løsgængere.