OVERBLIK: Her er Pia Olsen Dyhrs udfordringer som SF-formand

To politiske kommentatorer giver deres bud på udfordringerne for den kommende SF-formand.

Den store udfordring bliver at få etableret SF i det tomrum, der er opstået mellem regeringen og Enhedslisten, mener Troels Mylenberg, der er chefredaktør på Fyns Amst Avis. (© DR)

Den største opgave for SF's nye formand Pia Olsen Dyhr bliver at bevare sin personlige troværdighed.

Sådan lyder det fra Troels Mylenberg, der er chefredaktør hos Fyns Amst Avis.

- Hun var selv en del af det regeringsprojekt, der blev vraget. Hun skal vise, at hun også vil repræsentere den venstreorienterede del af partiet samtidig med, at hun stadig står ved de ting, som SF var med til i regeringen, siger han og konkluderer:

- Ellers ryger al troværdighed.

Derudover er udfordringen at styre SF fremad og få etableret partiet i det tomrum, der er opstået mellem regeringen og Enhedslisten.

- Socialdemokraterne er blevet mere højredrejet, og Enhedslisten stadig mere utopiske end realistiske. Derfor bliver den helt store opgave at finde rollen som det stærke rød-grønne parti, der kan samle venstrefløjen og som samtidig vil søge indflydelse, siger han.

Der skal skabes en retning for SF

Og den analyse er Elisabet Svane, der er politisk redaktør på Fyns Stiftstidende, fuldstændig enig i.

Faktisk mener hun, at det er helt afgørende for SFs overlevelse som parti.

- Pia Olsen Dyhr skal skabe en retning for partiet for eksempel ved at skærpe SF's budskaber og gøre det klart for både befolkningen og partiet selv, hvor de vil placere sig. Hun skal simpelthen skærpe profilen, siger hun.

For meget af det, der blev bygget op under Annette Vilhelmsen, ligger ifølge Elisabet Svane i smadder efter den seneste tids ballade i partiet.

- Det er et parti, der ligger ned. Et parti, der har været på en lang politisk rejse, som lige nu er kørt lidt ind i en mental betonklods, så opgaverne er meget store. Partiet er splittet, og derfor er der en risiko for, at dets eksistens kan blive helt alvorlig, siger hun.

Der mangler mod i partiet

Derudover er der udfordringen med at håndtere den del af SF, der ikke stod inde for den linien, som SF lagde, mens partiet var i regering, og som Pia Olsen Dyhr nu også skal til at være formand for.

- Enten skal hun skille sig af med dem, eller også skal hun få dem med sig. Hun skal altså beslutte, om hun vil sætte hårdt mod hårdt eller favne hele partiet, siger Elisabet Svane og fortsætter:

- Den klassiske SF-model er dog at få dem med sig, og SF har historie for at kunne rumme alle fløjene.

For at sikre stabilitet i partiet fremover, er det derfor vigtigt, at hun får dem, der nu er tilbage i partiet, med på hendes SF-projekt. For det skal redde meningsmålingerne og fremtiden.

- Hun skal skabe mod i partiet. Der er så mange, der har forladt partiet, og derfor handler det nu om at samle partiet så vidt muligt og bygge noget nyt op.