Presset på regeringen vokser i dagpengedebatten. Senest fra det radikale bagland.
Men partileder og økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) har foreløbig ingen kommentar til det voksende pres fra radikale storkredsformænd, lokalformænd og medlemmer af hovedbestyrelsen for at ændre dagpengereglerne - ikke mindst at lempe genoptjeningskravet.
Ugen bød også på opråb fra den socialdemokratiske folketingsgruppe: By- og boligordfører, Jan Johansen, krævede i en kronik i Politiken at dagpengesystemet skal genovervejes. Han fik opbakning fra Rasmus Horn Langhoff of Rasmus Prehn, begge medlemmer af folketingsgruppen.
Møde med Enhedslisten
I Folketingets spørgetime onsdag denne uge lænede Helle Thorning-Schmidt (S) sig forsigtigt op ad et løfte på området:
- Vi har påtaget os et ansvar tidligere, og det vil vi fortsat gøre, sagde statsministeren i folketingssalen uden at komme nærmere ind på, hvad regeringen nu vil gøre.
Dét skal et møde med Enhedslisten vise. Før sommerferien, som det hedder.
Udskydelsen af den forkortede dagpengeperiode (fra finansloven 2012) gjaldt frem til årsskiftet 2012/13. Uddannelsestilbudene i akutpakkerne gælder frem til 30. juni i år.
Enhedslisten rykker derfor kraftigt for et møde med regeringen.
Støttepartiet har desuden brugt både sit årsmøde forrige weekend samt 1. maj til at gøre opmærksom på, at der skal ske noget omgående, hvis ikke før.
Krav fra SF
På regeringspartiet SF's landsmøde sidste weekend blev der ligeledes rejst krav om, at der bliver gjort noget nu og her.
Et forslag fra tidligere folketingsmedlem Karsten Hønge med flere konkrete krav til regeringen om forbedring af dagpengemodtagernes vilkår blev dog af partitoppen redigeret til et mere overordnet krav, som folketingsgruppen så kan forvalte.
Personer i tal
I de første fire måneder af 2013 har 16.200 personer mistet dagpengeretten. Akassernes Samvirke frygter, at tallet bliver 30.000 inden årets udgang.
Regeringens eget skøn var, at mellem 17.000 og 23.000 personer ville miste dagpengeretten i 2013.
Udvikling i nyere tid
Midt i 1990'erne skar Nyrup-regeringen dagpengeperioden fra syv til fire år. Og i 2010 vedtog Venstre, de konservative og Dansk Folkeparti (med stemmer fra de radikale) en yderligere reduktion i dagpengeperioden fra fire til to år.