OVERBLIK: Forløbet om udviste Im og Suthida

Folketinget sikrer, at thailandsk mor og hendes datter kan vende tilbage til Danmark.

(Foto: © Mette Nielsen, Scanpix)

* Maj 2012: Thailandske Suthida Nielsen mister sin danske ægtemand og datteren Im sin stedfar, Johnny Nielsen, der dør af en kræftsygdom.

* Umiddelbart efter dødsfaldet søger Suthida Nielsen om selvstændig opholdstilladelse.

* Slutningen af 2012: Myndighederne mener, at Suthida Nielsen har større tilknytning til Thailand end Danmark, og derfor bliver hun udvist.

Im taler kun dansk

* Kort tid efter afgørelsen tages sagen op i retten i Hjørring, hvor afgørelsen fastholdes. Retten kan ikke tage hensyn til barnets tarv, fordi Im ikke har opholdt sig i landet i mere end seks år. Sagen ankes ikke.

* 10. november 2013: Suthida Nielsen bliver sammen med sin syvårige datter, Im, sendt tilbage til Thailand efter at have tabt kampen om at få lov til at blive i Danmark. Im har tilbragt det meste at sit liv i Aabybro i Nordjylland og taler kun dansk.

* 11. november 2013: Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) siger, at politikerne ikke har lovhjemmel til at gå ind i sagen - selv om hun godt kan forstå, at sagen berører mange mennesker. - Det er ikke en sag, man kan høre om, uden at blive påvirket, siger hun til tv2nord.dk.

Kan ikke lade sig gøre, jo, det kan det godt

* 12. november: Justitsminister Morten Bødskov (S) afviser muligheden for at lave en lovændring med tilbagevirkende kraft.

* 13. november: Bødskov skifter kurs og siger til Politiken, at han er parat til at drøfte en lovændring med tilbagevirkende kraft. Men på den betingelse at ændringen støttes af samtlige partier i Folketinget.

* 13. november: Bødskov udmelder på baggrund af kritik fra flere af Folketingets partier, at ingen partier har vetoret over vedtagelse af særloven.

* Ministeren indkalder 13. november alle partier til at drøfte særloven i Justitsministeriet. Partierne, bortset fra Dansk Folkeparti, enes om en særlov, der med tilbagevirkende kraft i to år, giver Im og hendes mor og alle andre i lignende situationer mulighed for inden for seks måneder at søge om at få deres sag genoptaget.

Susu-uddannet

* Særloven sidestiller sager, hvor deres danske ægtefælle dør, med voldsramte kvinder.

* Suthida Nielsen afsluttede kort tid før sin og datterens hjemsendelse en sosu-uddannelse. Hendes svigerforældre har indsamlet hundredvis af underskrifter i forsøget på at forhindre udvisningen.

Kilder: TV2Nord, Politiken

/ritzau/