Regeringen vil afslutte sygeplejerskernes strejke med et lovindgreb.
Et lovindgreb, der vil give sygeplejerskerne en lønstigning på godt fem procent over tre år og nedsætte en lønkomité, der skal se på lønstrukturerne i det offentlige og på ligeløn. Hvis indgrebet bliver stemt igennem i Folketinget, kan det træde i kraft allerede på lørdag - og dermed er strejken slut.
Indgrebet følger det mæglingsforslag, som forligsmanden kom frem til undervejs i konflikten, men som sygeplejerskerne afviste.
For at regeringen kan få vedtaget indgrebet nu og her, kræver det, at tre fjerdedele af Folketinget siger god for at hastebehandle forslaget. Det er der flertal for at gøre, fordi SF har sagt ja til at hastebehandle forslaget, selvom partiet er imod indgrebet.
Derudover skal der være almindeligt flertal for indgrebet, når det så hastebehandles. Og det ser der ud til at være. Herunder kan du se, hvad de forskellige partier stemmer til indgrebet:
Socialdemokratiet: For
Den socialdemokratiske regering står selv bag indgrebet, og derfor stemmer partiet med sine 49 mandater i Folketinget selvfølgelig for.
- Der er ikke nogen vindere ved det her, men sådan er virkeligheden jo også fra tid til anden, sagde beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) på et pressemøde i går.
Venstre: For
Også Venstre er med sine 39 mandater i Folketinget klar til at stemme for indgrebet.
Det oplyser partiets beskæftigelsesordfører, Hans Andersen, til Ritzau.
Han siger, at man støtter at få afsluttet konflikten, så patienterne igen kan få behandling.
Dansk Folkeparti: Imod
Dansk Folkeparti støtter ikke indgrebet. Det skriver formand Kristian Thulesen Dahl på Facebook.
- Det fører sandsynligvis til, at sygeplejerskerne søger væk fra hospitalerne, stik imod Socialdemokratiets løfte før valget i 2019 om 1.000 nye sygeplejersker, som vi ved, at der er så hårdt brug for. Sygeplejerskerne har ikke haft en jordisk chance for at strejke sig til bedre vilkår, og det kommende indgreb vil ikke gavne vores velfærdssamfund, skriver han.
Dermed stemmer Dansk Folkepartis 16 mandater altså imod.
SF: Imod
Heller ikke SF støtter selve lovforslaget om et indgreb i konflikten, fordi det ikke tilfører ekstra penge til ligeløn. Dermed leverer partiet 15 mandater på nej-siden. Det siger SF's gruppeformand, Jacob Mark.
Men SF stemmer til gengæld for, at lovforslaget skal kunne hastebehandles i Folketinget. Det kræver tre fjerdedeles flertal i Folketinget, og det sikrer SF ved at stemme for. Dermed muliggør SF altså, at lovforslaget kan vedtages, selvom partiet i sidste ende stemmer imod det.
- At trække pinen ud i 30 dage og så stemme nej er altså ikke bedre end at få det overstået nu og så stemme nej. Det er min helt klare holdning, skriver han på Facebook.
De Radikale: For
De Radikales beskæftigelsesordfører, Samira Nawa, siger, at partiet støtter regeringens indgreb. For indgrebet indeholder blandt andet, at der skal oprettes en lønstrukturkomité, der skal se på lønforholdene og ligeløn i det offentlige.
- Den frustration, som sygeplejerskernes konflikt udspringer af, forstår vi til fulde. Det gælder også i andre kvindedominerede fag.
- Derfor er vi nødt til at finde en løsning, som er bredere end en enkelt branche eller et enkelt fag, siger hun.
Det giver 14 radikale mandater for forslaget.
Enhedslisten: Imod
Enhedslistens politiske ordfører, Mai Villadsen, er frustreret over regeringens løsning.
- Det her er så dybt skuffende for vores velfærdssamfund. Jeg er rigtig bekymret for, at det her vil betyde, at rigtig mange ansatte vil flygte ud af det offentlige, siger hun.
Derfor stemmer partiet med sine 13 mandater imod forslaget.
De Konservative: For
De Konservative har ifølge Ritzau meddelt, at partiet stemmer for indgrebet.
Det giver 12 ekstra mandater for forslaget.
Nye Borgerlige: For
Også Nye Borgerlige har tænkt sig at stemme for indgrebet, siger partiets forhandler, Lars Boje Mathiesen, til Ritzau.
Det giver fire ekstra mandater for forslaget.
Liberal Alliance: For
Liberal Alliance, der til forhandlingsmødet i går var repræsenteret af Ole Birk Olesen, stemmer også for, oplyser partiet.
Det giver tre ekstra mandater for.
Frie Grønne: Imod
Ifølge Ritzau har løsgængerne i Frie Grønne med Sikandar Siddique i spidsen valgt at stemme mod indgrebet.
Det giver tre mandater til nej-siden.
Alternativet: Imod
Alternativet er repræsenteret med et enkelt mandat i Folketinget, Torsten Gejl.
Han stemmer mod forslaget, siger han til Ritzau.
Kristendemokraterne: Uafklaret
Også Kristendemokraterne har med Jens Rohde et enkelt mandat i Folketinget.
Han har endnu ikke besluttet sig for, om det bliver et ja eller nej til forslaget, siger han til Ritzau.