Overblik: Det vil Folketingets 10 partier gøre ved deres egen løn og pension

Efter S og V har skiftet holdning, vil alle partier pille ved pensionen.

Politikerne i Folketinget skal aflønnes på en ny måde. (Foto: © Niels Christian Vilmann, Scanpix)

De har forsøgt det før, og nu forsøger de det igen: Politikerne på Christiansborg vil ændre deres egne løn- og pensionsvilkår, så der bliver større overensstemmelse med den almindelige danskers vilkår.

Det sker, efter Socialdemokratiet og Venstre som de sidste to partier nu har meddelt, at de er klar til at tage vilkårene op til revision.

Socialdemokratiets gruppeformand, Flemming Møller Mortensen, vil indkalde til forhandlinger, der skal tage udgangspunkt i en række snart fire år gamle anbefalinger fra Vederlagskommissionen.

Kommissionen anbefalede, at løn og pension til politikere mere skulle ligne den øvrige befolknings vilkår. Det vil sige, at deres pensioner skulle laves om fra livslange tjenestemandspensioner til arbejdsmarkedspensioner, hvor der bliver indbetalt en procentdel af lønnen hver måned.

Samtidig skulle en række goder veksles til højere løn, så den samlede aflønning blev mere gennemskuelig.

Socialdemokratiet har nu bedt Folketinget om at lave de nødvendige beregninger for at opdatere det materiale, som Vederlagskommissionen fremlagde i 2016, så partierne kan tage udgangspunkt i det.

Dermed ønsker alle Folketingets partier nu at ændre politikernes vilkår. Men de er ikke enige om, hvad der skal ændres. Få her et overblik over, hvordan hver af de 10 partier ser på politikernes løn- og pensionsvilkår:

Socialdemokratiet

Flemming Møller Mortensen, gruppeformand. (Foto: © liselotte sabroe, Scanpix)

- Vi skal have skabt de rigtige balancer i det her. En balance mellem arbejdsmarkedets rammer og vilkår - og politikernes rammer og vilkår. Pensionerne er et af de punkter, hvor der helt klart skal skabes en bedre balance.

- Det er dårligt for demokratiet, hvis man hele tiden kan fremhæve urimeligheder i forhold til politikernes vilkår. Der skal være nogle vilkår, som ikke er dårlige for politikere – men det skal selvfølgelig ikke være lukrative vilkår. Og der er elementer, hvor man med rette kan sige, at det ser mærkeligt ud.

Venstre

Karsten Lauritzen, gruppenæstformand. (Foto: © Maria Albrechtsen Mortensen, Scanpix)

- Vi ønsker ikke at forringe de samlede vilkår for folk, der er engageret i politik. Vi har brug for, at flere vil gå ind i politik, så der skal være rimelige og fair vilkår. Vi vil gerne veksle nogle af de urimlige vilkår, blandet andet en meget mærkelig pensionsordning, som ingen andre har, til en fornuftig og rimelig løn, der afspejler, hvor mange timer man arbejder som politiker.

Dansk Folkeparti

Peter Skaarup, gruppeformand. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

- Dansk Folkeparti mener, at politikernes pensionsordninger skal være på niveau med en almindelig arbejdsmarkedspension. Vi mener i øvrigt ikke, at der er nogen grund til, at folketingspolitikeres løn skal sættes op i forbindelse med en normalisering af pensionsordningen.

SF

Jacob Mark, gruppeformand. (Foto: © Linda Kastrup, Scanpix)

- SF mener, at man skal ændre de lukrative orlovs- og pensionsvilkår, som politikerne har, og ligestille politikernes vilkår med vilkårene på det almindelige arbejdsmarked. Vi forsøger at samle et flertal for at ændre reglerne.

Liberal Alliance

Ole Birk Olesen, gruppeformand. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

- Liberal Alliance har for længe siden sagt, at vi er enige med Michael Christiansen og Vederlagskommissionen. Det er vi stadig.

Alternativet

Uffe Elbæk, gruppeformand. (Foto: © Niels Christian Vilmann, Scanpix)

- Alternativet har hele tiden været fortaler for, at vi følger vederlagskommissionens samlede anbefalinger, så det ikke er politikerne selv, der dikterer deres løn. Det var sådan set også det, der var meningen med vederlagskommissionens arbejde, som desværre blev hældt ned af brættet af nogle af vores politiske kolleger. For det er gift for demokratiet, når politikerne har nogle vilkår, for eksempelvis lukrative pensioner, som er meget langt fra det, man ser på arbejdsmarkedet generelt.

De Radikale

Morten Østergaard, gruppeformand. (Foto: © liselotte sabroe, Scanpix)

- Radikale Venstre bakker op om, at politikeres pensionsvilkår flugter med pensionsvilkår for alle andre danskere på arbejdsmarkedet. Det skal selvfølgelig være fuldt gennemsigtigt - åbenhed avler tillid. Derfor ser vi positivt på vederlagskommissionens anbefaling - både dengang og nu.

Enhedslisten

Jacob Sølvhøj, gruppeformand. (Foto: © Niels Christian Vilmann, Scanpix)

- Vi vil støtte, at folketingsmedlemmernes pensionsvilkår ændres, så den meget lukrative pensionsordning afløses af en almindelig arbejdsmarkedspension. Det er helt urimeligt, at folketingspolitikernes pensionsvilkår markant adskiller sig fra de vilkår, som gælder for stort set alle andre på arbejdsmarkedet.

De Konservative

Mai Mercado, gruppeforman. (Foto: © Niels Christian Vilmann, Scanpix)

- Vi vil gerne gennemføre Vederlagskommissionens anbefalinger - herunder anbefalingerne om pension. Den er for lukrativ. Vi vil gerne have et mere transparent og gennemsigtigt system - dermed vil vi gerne følge anbefalingerne om at reducere i pensionen, fjerne omkostningstillægget, men samtidig lade vederlaget stige. Vi vil også gerne give mulighed for, at man kan frasige sig vederlaget for orlov fra start, så man ikke automatisk er pålagt tre måneders orlov, som ikke kan frasiges.

Nye Borgerlige

Pernille Vermund, formand. (Foto: © Claus Fisker, Scanpix)

- Folketingsmedlemmers vederlag og pension bør være på samme vilkår som det øvrige arbejdsmarkeds. Vi ser intet behov for, at de samlede udbetalinger til folketingsmedlemmer skal stige i forbindelse med en normalisering af vilkårene.