Ordførere: Stadig ubesvarede spørgsmål i jetbrændstof-sag

DF og Konservative kræver en forklaring på, hvorfor sag om krigsbrændstof til Syrien endte hos lokalt politi.

DF's retsordfører, Peter Skaarup, vil bore videre i myndighedernes håndtering af Dan-Bunkering-sagen. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

Der er brug for at grave dybere i myndighedernes rolle i sagen om virksomheden Dan-Bunkering, der er involveret i en sag om leverancer af jetbrændstof til russisk militær i Syrien.

Sådan lyder det fra flere ordførere, efter at de har læst Rigsadvokatens anden redegørelse i sagen inden for blot halvanden måned.

Redegørelsen, som var bestilt af justitsminister Nick Hækkerup, blev i går sendt til Folketingets Retsudvalg.

Den beskriver forløbet hos myndighederne, efter at USA for snart tre år siden første gang advarede Danmark om, at Dan-Bunkering så ud til at overtræde EU’s forbud mod at sælge, levere eller overføre jetbrændstof til Syrien.

Blandt andet fremgår det af redegørelsen, at sagen blev anmeldt til Statsadvokaten for Økonomisk og International Kriminalitet, SØIK, der sendte den videre til Fyns Politi, hvor den lå stille i over et år.

Redegørelsen beskriver, hvordan det skete, men forklarer ikke hvorfor, mener de konservatives retsordfører, Naser Khader.

- Jeg er tilfreds med den redegørelse, der er kommet, men jeg synes også, vi skal tage næste skridt og gå i dybden med, hvad der er motivet bag, at sagen har ligget stille så længe. Hvad skyldes det? Hvorfor skulle sagen ligge hos Fyns Politi i over et år?

Naser Khader har fulgt DR's afsløringer tæt og læst Rigsadvokatens to redegørelser, og han mener Fyns Politi har gjort det klart undervejs, at de ikke kunne håndtere sagen.

- Når Fyns Politi fra starten har sagt, at de ikke har ekspertisen, ressourcerne eller erfaringen til den slags sager, hvorfor blev sagen så ved med at ligge hos Fyns Politi. Og hvorfor var det, at SØIK i første omgang sender sagen til Fyns Politi?

En samlet vurdering

SØIK modtog ifølge DR's oplysninger i sagen en anmeldelse om Dan-Bunkering fra Udenrigsministeriet i november 2016. Efter at have fået endnu en anmeldelse, fra Erhvervsstyrelsen i februar 2017, sendte SØIK sagen videre til Fyns Politi.

I Rigsadvokatens redegørelse forklarer SØIK, at de visiterede sagen til den lokale politikreds ud fra en "samlet vurdering".

På den ene side havde sagen en international dimension og en samfundsmæssig betydning, og den angik en sjældent anvendt bestemmelse i straffeloven. Dét talte for, at sagen blev behandlet hos SØIK, står der i redegørelsen.

Men SØIK vurderede på den anden side, at sagen ikke handlede om ”særegne forretningsmetoder” og ikke var så kompliceret, at den skulle behandles af SØIK.

Rigsadvokaten understreger i redegørelsen, at sagen burde være blevet i SØIK, og at sanktionssager fra nu af altid skal efterforskes af SØIK.

Også justitsminister Nick Hækkerup har kritiseret politi og anklagemyndighed for den måde, de har ageret på i sagen, og har slået fast, at SØIK fremover skal efterforske alle sanktionssager.

Men Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Skaarup, er – ligesom Naser Khader fra de konservative - ikke helt tilfreds.

- Det er godt, at ministeren nu siger det bliver anderledes i fremtiden, det ændrer bare ikke ved, at den her sag er blevet håndteret, som den er gjort. Det er vi nødt til at have en forklaring på, siger han.

DF: Det vil vi bore i

Også Peter Skaarup undrer sig særlig over, at sagen bliver sendt til en lokal politikreds.

- Hvorfor sendes sådan en sag til Fyns Politi, der ingen forudsætninger har for at opklare den? Og så sker der ingenting, samtidig med, at en af vores nærmeste allierede, USA, beder om aktiv handling, lyder det fra Peter Skaarup.

Dansk Folkeparti har kaldt justitsminister Nick Hækkerup i samråd om sagen i næste uge.

- Der vil vi bore i, hvor det er kæden hopper af, så vi kan lære af det og komme videre derfra og sikre, at vores retssystem kan fungere meget mere velsmurt og til gavn for borgerne, siger Peter Skaarup.

Dan-Bunkering er ikke sigtet eller tiltalt i sagen og afviser at have brudt EU’s sanktioner.

Dan-Bunkering har efter DR’s afsløringer bekræftet at have leveret brændstof til de russiske tankskibe, som DR har omtalt. Men i en mail til DR har virksomhedens advokat skrevet, at ingen af Dan-Bunkerings fragtbreve havde angivet Syrien som ende-destination.

Virksomheden ønsker ikke at oplyse til DR, hvilke destinationer, der stod på dokumenterne.