Oppositionspartier raser over Støjbergs hastebehandling af stramninger

Det er problematisk for folkestyret at haste urimelige stramninger igennem, mener SF, EL og R.

De Radikale mener, at det er en grundlæggende ret for børn at være sammen med deres forældre. (Foto: © Jens nøRgaard Larsen, Scanpix)

Udemokratisk og helt sort. Det er, hvad de tre oppositionspartier SF, Enhedslisten og de Radikale mener om integrationsministerens udmelding om, at et lovforslag med nye udlændingestramninger skal hastebehandles.

Lovforslaget, som en lang række organisationer og myndigheder modtog klokken cirka 12 i dag, går i korte træk ud på, at alle børn over seks år, der skal familiesammenføres med mor eller far, fremover skal integrationsvurderes. Dette gælder ikke flygtninge.

Lovforslaget ønsker integrationsminister Inger Støjberg (V) behandlet allerede på fredag. En frist, der er urimelig kort, lyder det fra de tre partier.

- Det er et udtryk for manglende respekt for folkestyret, at man vil haste så dybt kompliceret lovstof igennem, lyder det fra integrationsordfører i Enhedslisten Johanne Schmidt-Nielsen.

Hun mener således ikke, at der er nogen saglige argumenter for at haste lovforslaget igennem. Det forhindrer nemlig, ifølge Johanne Schmidt-Nielsen, en ordentlig demokratisk proces, hvor blandt andre vigtige aktører i civilsamfundet kan nå at sætte sig ind i det nye lovstof og komme til orde.

En betragtning, som integrationsordførerne fra de Radikale og SF, Sofie Carsten Nielsen og Jacob Mark, erklærer sig helt enige i

- Det er helt sort, at vi skal hastelovgive over to dage, fordi der falder en EU-dom. Det skal bare se så bombastisk ud. Derfor haster ministeren igennem, så høringsparter slet ikke kan nå at sætte sig ind i tingene, siger Sofie Carsten Nielsen.

Men en ting er hastebehandlingen, en anden er indholdet i lovforslaget, som de alle finder dybt bekymrende.

- Selvfølgelig kan børn integreres, lyder det fra SF's Jacob Mark, der bakkes op af Johanne Schmidt-Nielsen, der mener, at det er "sygt, at embedsmænd skal have lov at være dommere" over børns skæbne.

De er dermed enige med ordførerkollegaen Sofie Carsten Nielsen, der påpeger, at det er en grundlæggende ret at være sammen med sine forældre.

  • Regeringen ønsker at stramme reglerne for familiesammenføring, og integrationsminister Inger Støjberg har derfor fremsat et lovforslag, som hun ønsker skal vedtages og træde i kraft allerede om tre dage.

  • Lovforslaget indeholder to konkrete forslag:

  • 1) Alle børn (ikke flygtningebørn) over seks år, der skal til Danmark, skal have lavet en vurdering om, hvorvidt de har en chance for at blive integreret i landet - en såkaldt integrationsvurdering.

  • 2) Man ophæver den nuværende lov om, at det ikke kræver en integrationsvurdering, hvis ansøgningen falder senest to år efter, at en forælder er blevet godkendt til at kunne ansøge om familiesammenføring

  • I dag skal følgende tre kriterier ifølge Udlændingestyrelsen opfyldes, før der skal laves en integrationsvurdering:

  • - Ansøgningen om familiesammenføring indgives senere end to år efter, at den forældre, der bor i Danmark, opfylder betingelserne for at søge om familiesammenføring

  • - Barnet er fyldt 8 år på ansøgningstidspunktet

  • - Den ene af barnets forældre fortsat bor i hjemlandet eller i et andet land, hvor også barnet bor