En ny international rapport løfter sløret for et sort rekordår for klimaet. Den globale temperatur, vandstanden i havene og udledningen af drivhusgasser steg til rekordhøjder sidste år.
Og det må der straks handles på, lyder det fra Folketingets røde partier og Alternativet.
- Det er desværre ikke noget, regeringen fokuserer nok på i mine øjne, siger og tilføjer, at der sidste år var for få penge til klimaindsatserne på Finansloven, siger klimaordfører for Alternativet Christian Poll.
- Vi mener, at man skal have meget mere fokus på omstillingen væk fra fossilenergi og til vedvarende energi. Og i alle sektorer - ikke bare i energiproduktionen, men også i transporten, landbruget og bygningerne, siger han.
Heller ikke SF's Pia Olsen Dyhr mener, at klimamålene i Danmark er seriøse nok.
- Det er skræmmende læsning, og det viser, at der skal handling til og mere ambitiøs handling end det, der er planlagt. Også i Danmark, selv om vi igen og igen tror, at vi er forrest i bussen. I dag letter regeringen på speederen ved at gøre det billigere at købe de biler, der forurener mest i stedet for at tænke på, hvordan man understøtter den omlægning, der skal til med el og gas, siger SF-formanden.
Også hos Socialdemokraterne understreger man, at Danmark ikke som det eneste land i verden må skrue ned for klimaambitionerne, mens alle andre skruer op.
- Når hele verdenen er ved at gøre noget, skal man selvfølgelig have alle med. Derfor var det selvfølgelig en nedslående oplevelse at være en af de eneste lande, der sidste år kom til klimatopmødet med lavere ambition end året før, siger klimaordfører Jens Joel (S).
- •
Det står der i rapporten:
- •
Den globale temperatur, vandstanden i havene og udledningen af drivhusgasser steg til rekordhøjder sidste år.
- •
På en række afgørende parametre var 2015 det værste år for klimaet, siden man begyndte at registrere data. Det fremgår af en international rapport udsendt tirsdag.
- •
450 forskere fra hele verden har bidraget til "Klimaets tilstand", som udsendes årligt af De Nationale Centre for Miljøinformation ved det amerikanske institut NOAA.
- •
De rekordhøje temperaturer, der blev målt i fjor, skyldes til dels den globale opvarmning. Situationen blev forværret af fænomenet El Niño, som medfører forandringer over hele kloden.
- •
Kilde: Ritzau
/DR Nyheder/