Omstridt Irak-kommission indkalder de første vidner

Kommissionen har bedt 10-12 personer om at forklare om det juridiske grundlag for, at Danmark gik i krig i Irak.

Irak-kommissionen har til opgave at undersøge den danske krigsdeltagelse i Irak og Afghanistan. (Foto: © Niels Ole Qvist, Scanpix)

Nu sker der noget i Irak-kommissionen.

Efter at have været ramt af store forsinkelser, voksende udgifter og interne stridigheder blandt kommissionsmedlemmerne, har kommissionen indkaldt sine første vidner til afhøring.

Det skete i sidste uge, da Irak- og Afghanistankommissionen, som den officielt hedder, bad 'et antal' nuværende og tidligere ansatte i Udenrigsministeriet om at møde op og afgive forklaring for kommissionen. Det oplyser kommissionen på sin hjemmeside.

De indkaldte skal fortælle kommissionen om 'Udenrigsministeriets vurdering af det juridiske grundlag for at gå i krig i Irak i perioden fra 2002 til foråret 2003'.

- Vi har indkaldt en 10-12 medarbejdere fra Udenrigsministeriet, og det er planlagt, at afhøringerne skal finde sted i november-december, siger Irak-kommissionens formand, Michael Kistrup, til DR Nyheder.

Politikere bliver indkaldt senere

Det endelige tidspunkt for afhøringerne kan først finde sted, når kommissionen har koordineret med bisiddere, forklarer formanden, der for nylig overtog lederskabet af Irak-kommissionen fra Michael B. Elmer.

Michael Kistrup forklarer desuden, at kommissionen på et senere tidspunkt vil fortælle, hvilke embedsmænd, der er tale om, samt hvilke nuværende og tidligere politikere, man vil indkalde til afhøring.

- Vi offentliggør navnene omkring 1. juni, og der vil vi også komme ind på de politikere, der er på tale, siger Michael Kistrup.

Dårlige sager

Irak-kommissionen har det seneste års tid primært været i mediernes søgelys, fordi der har været samarbejdsvanskeligheder mellem den nu tidligere kommissionsformand, Michael B. Elmer, og de to øvrige kommissionsmedlemmer, professor Jørgen Albæk Jensen og advokat Jeppe Skadhauge.

Derudover har kommissionen haft et særdeles langt aftræk. Den blev allerede nedsat i 2012, men i efteråret 2014 beskrev DR Nyheder, hvordan kommissionen stort set ikke var gået i gang med sit arbejde, da en sikkerhedsgodkendelse fra PET angiveligt endnu ikke var på plads.

Samtidig er udgifterne til kommissionen løbende vokset, selvom den reelt ikke er kommet i gang med at afhøre relevante vidner og arbejde sig igennem sit kommissorium.

Lige nu løber de samlede udgifter til kommissionen op i 14,3 millioner kroner siden 2012.