Omstridt Eritrea-rapport afgør fra næste uge asylansøgeres skæbne

Udlændingestyrelsen genoptager næste uge behandlingen af asylansøgere fra Eritrea. Det sker, efter en udskældt rapport fastslår, at det er sikkert at sende folk tilbage til det afrikanske land.

Flere eksperter vurderer, at flygtningen fra Eritrea risikerer at blive fængslet og tortureret, hvis de vender hjem. (Foto: © MARWAN NAAMANI, Scanpix)

Fra starten af næste uge genoptager Udlændingestyrelsen behandlingen af asylsager fra Eritrea.

Det oplyser Udlændingestyrelsen til DR Nyheder.

Grundlaget for genoptagelsen i den kommende uge er en omstridt rapport, der fastslår, at det er sikkert at sende asylansøgere tilbage til det østafrikanske land. Efterfølgende har en af forfatterne trukket sig fra rapporten, som han mener, maler et skønmaleri af situationen i Eritrea.

- Du kan være 100 procent sikker på, at de fleste af flygtningene fra Eritrea ville være i fare, hvis de vendte tilbage, skriver forfatteren, Gaim Kibreab, til Berlingske.

Dansk rapport står alene

Rapporten står da også alene med sin vurdering af situationen i Eritrea. Flere internationale rapporter har tegnet det stik modsatte billede af tilstanden i landet.

Rapporten om Eritrea er lavet på baggrund af en fact finding-mission om forholdene i landet, efter at Danmark i sommer oplevede en meget pludselig stigning i antallet af asylsøgere fra Eritrea. Mens der sidste år kom 98 flygtninge, drejer det sig i år om over 2.200.

Mens Udlændingestyrelsens rapport blandt andet fastslår, at desertører ikke nødvendigvis kan få asyl, fordi de ikke er truede i hjemlandet, når de britiske myndigheder frem til den stik modsatte konklusion.

SF vil have ministeren i samråd

I øjeblikket sidder mere end 2.200 personer fra Eritrea og afventer behandling af asylanmodning, og SFs retsordfører, Karina Lorentzen, frygter for deres sikkerhed, hvis de bliver sendt tilbage til Eritrea.

- Vi risikerer jo at sende folk tilbage til tortur og forfølgelse i Eritrea. Vi vil nu kalde justitsministeren i samråd, så vi kan finde ud af, hvorfor Danmark ser så meget anderledes på forholdene i Eritrea end alle andre, siger Lorentzen og understreger, at hun er meget utryg ved situationen.

Den omstridte rapport fra Udlændingestyrelsen vækker undren hos Karina Lorentzen, og hun savner klar besked om, hvad der er op og ned i sagen.

- Dag efter dag kommer der nye oplysninger i den her sag. Først trækker forfatteren sit navn fra rapporten, så finder vi ud af, at andre lande har vurderet situationen helt anderledes og ikke sender folk tilbage til Eritrea. Det er svært at vide, hvad man efterhånden skal tro. Nu vil vi have klar besked fra ministeren, siger hun.

S: Udlændingestyrelsen bestemmer selv

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra justitsminister Mette Frederiksen (S) til sagen.

Socialdemokraternes udlændingeordfører, Mette Reismann, siger til DR Nyheder, at det er helt op til Udlændingestyrelsen, hvorvidt personer fra Eritrea skal tilbydes asyl i Danmark.

- Jeg vil ikke gå ind i de konkrete sager, siger udlændingeordføreren.