Flere partier i Folketinget lægger nu igen pres på regeringen for at få lavet en undersøgelse af Ahmed Samsam-sagen.
For efter to tidligere top-embedsmænd i går gik ud i Berlingske og udtalte, at det ser ud til, at der er begået justitsmord mod Ahmed Samsam, bør regeringen genoverveje sin beslutning om ikke at ville undersøge sagen.
Det mener både Danmarksdemokraterne, Enhedslisten og De Konservative.
For det var ikke hvem som helst, der i går råbte vagt i gevær og udtalte, at meget tyder på, at Ahmed Samsam straks bør løslades. De to tidligere embedsmænd var nemlig Michael Lunn, der er tidligere departementschef i Justitsministeriet, og Karsten Dybvad, der tidligere var departementschef i Statsministeriet.
- Jeg synes ikke, man kan sidde sådan en melding overhørig, når den kommer fra to af de embedsmænd, der har været tættest på toppen af dansk politik gennem rigtig mange år, siger De Konservatives gruppeformand, Mai Mercado.
Ahmed Samsam blev fængslet i Spanien i 2018 og er blevet idømt otte års fængsel for at kæmpe for Islamisk Stat i Syrien. Han er siden blevet overført til et dansk fængsel.
Selv siger Samsam, at han arbejdede som agent for Politiets Efterretningstjeneste og Forsvarets Efterretningstjeneste under rejser til Syrien.
Ifølge DR's oplysninger bekræftes det af både kilder og dokumenter.
Retssikkerhed på spil
- Vi kan ikke endnu sige, at der er lavet et justitsmord, men jeg kan i hvert fald sige, at der er brug for, at man får den her sag undersøgt. Der er så mange oplysninger, der tyder på, at der er noget at undersøge, og derfor bør regeringen lytte nu, siger Danmarksdemokraternes gruppeformand, Peter Skaarup.
Til Berlingske siger de to tidligere topembedsmænd, at tilliden til retssikkerheden i Danmark er på spil, når det kan se ud som om, der er blevet begået et justitsmord mod Ahmed Samsam. Og det er de tre partier enige i.
Justitsminister Peter Hummelgaard (S) har dog afvist at lave en undersøgelse af Samsam-sagen.
- Jeg har svært ved at se, hvad argumentet er for ikke at lave en undersøgelse af den her sag, siger Enhedslistens retsordfører, Rosa Lund, og fortsætter:
- Lige meget hvor meget jeg tænker over det og prøver at sætte mig i justitsminister Peter Hummelgaards sted, så kan jeg ikke se, hvorfor en justitsminister ikke er interesseret i at genetablere tilliden til retssystemet.
Inden folketingsvalget 1. november var to af de nuværende regeringspartier - Venstre og Moderaterne - ellers ret klare i mælet om, at sagen burde undersøges. Og den daværende Socialdemokratiske regering meldte også ud, at man var "åben" for at undersøge sagen.
Men efter valget har piben fået en anden lyd, og det har vakt vrede hos de partier, der ønsker en undersøgelse af sagen. Rosa Lund kalder det "vælgerbedrag", Peter Skaarup kalder det "løftebrud", og Mai Mercado mener ligefrem, at man holder vælgerne for nar.
Afviser undersøgelse
Men justitsminister Peter Hummelgaard holder fast i, at sagen ikke skal undersøges.
- Det gælder generelt for efterretningstjenesternes virke, at der er ting, som er nødt til at forblive udenfor offentlighedens indsigt. Der er forhold og rum, som efterretningstjenesterne arbejder i, som man har behov for er lukkede rum, siger han.
Men det kan man vel netop i en kommissionsundersøgelse – lave et fortroligt, lukket rum, hvor man kan undersøge sagen?
- Ja, men det kan ikke generelt være sådan, at hver gang der bliver fremsat påstande eller spekulationer i den offentlige debat, at så skal der nedsættes undersøgelseskommissioner eller alt muligt andet.
- Hvis vi gerne vil have stærke efterretningstjenester, og det vil vi gerne, for de er med til at beskytte os alle sammen og vores demokrati i øvrigt, så må vi også leve med det paradoks, at der er dele af tjenesternes arbejde, som ikke kan foregå i et bredere offentligt søgelys, svarer justitsministeren, der ikke vil udtale sig konkret om Samsam-sagen.
Han siger, at han har "stor respekt" for de to tidligere topembedsmænd, men han noterer sig også, at de begge siger, at de ikke har indsigt i den konkrete sag. Og så mener han i øvrigt ikke, at regeringen løber fra noget som helst, man sagde i valgkampen.
- Det, der blev sagt i valgkampen fra den daværende regering og fra en række partier, var, at der var nogle forhold, man gerne ville have undersøgt. Og det, man er blevet enig om at undersøge, relaterer sig til bagggrunden for hjemsendelser af nogle af cheferne i Forsvarets Efterretningstjeneste.
Du kan blive meget klogere på sagen om Ahmed Samsam i DR's podcast Mørklagt - Agent Samsam: