Nye tal: Fædre holder ikke mere barsel

Der er stort set ingen udvikling i, hvor mange fædre der tager orlov, og hvor lang orlov de tager, viser nye tal.

Regeringen har opgivet at indføre tre måneders øremærket barsel for mænd, selv om det var en del af regeringsgrundlaget. (Foto: © Linda Kastrup, Scanpix)

Andelen af fædre, der holder en del af den fælles barselsorlov, er kun svagt stigende, viser nye tal fra Danmarks Statistik.

I 2009 holdt 35 procent af mændene en del af den fælles barselsorlov, mens tallet i 2013 lyder på 37 procent.

At udviklingen står i stampe, kommer ikke bag på Anette Borchorst, der er professor og kønsforsker ved Aalborg Universitet.

- Fædrene har ikke særligt gode rettigheder. De danske fædre har faktisk de dårligste rettigheder i hele Norden, siger hun.

Regeringen opgav øremærket barsel

Regeringen har opgivet at indføre tre måneders øremærket barsel for mænd, selv om det var en del af regeringsgrundlaget.

Men mange socialdemokrater og radikale går fortsat ind for ideen, viser en rundspørge, som DR Nyheder og Altinget har lavet.

I dag har fædre to ugers øremærket fædreorlov. Knap halvdelen - 45 procent - holdt alene de to uger og ingen yderligere orlov i forbindelse med fødslen, viser de nye tal.

Andelen har været konstant siden 2009.

SF tvinger regeringen til afstemning

SF vil nu tvinge regeringen til at tage stilling til øremærket barsel og har derfor fremsat et beslutningsforslag om det i Folketinget.

- Hvis man skal gøre noget i forhold til ligestilling i Danmark, er man nødt til at kigge på øremærket barsel til mænd, fordi det har stor betydning i forhold til familien og mænds rettigheder, siger ligestillingsordfører Özlem Cekic (SF).

En fremsætning af beslutningsforslaget betyder, at samtlige partier i Folketinget inklusive regeringen skal til afstemning om spørgsmålet - det sker 14. april i folketingssalen.

Özlem Cekic afviser, at fremsætningen af beslutningsforslaget er et forsøg på at udstille de interne uenigheder i regeringen.

- Det handler om at blive ved at kæmpe for ligestilling, for det kommer ikke af sig selv. For mig handler det ikke om drille, men om reelt at skabe nogle forandringer i samfundet og give mænd nogle rettigheder, siger SF-ordføreren.