Nye Borgerlige løber stormløb mod de offentlige udgifter, og nu skal en ny hjemmeside få borgere til at hjælpe partiet i kampen mod, hvad de kalder "frås" i det offentlige.
På hjemmesiden Stopfraas.dk ligger der nemlig lige nu 16 projekter, som Nye Borgerlige mener er spild af skatteborgernes penge. Og sidder man som borger og er forarget over brugen af offentlige midler, så opfordres man til at kontakte Nye Borgerlige for at få projektet på hjemmesiden. Lige nu er der dog kun indlæg fra partiets egne rækker.
På listen er både centrale elementer i partiets politik såsom nedlæggelsen af DR og fjernelsen af lovbundne integrationsprogrammer, men på listen finder man også langt mindre, kommunale projekter. For eksempel kan man læse, at man i Silkeborg Kommune vil bruge 12 millioner kroner frem til 2028 på kunst og en kunstkonsulent.
'Det er jo et totalt unuanceret billede'
Her er John Bøgelund Frederiksen, der er kultur- og borgerservicechef, ked af at se projektet på listen.
-Jeg synes, at det er smadderærgerligt, at man laver sådan noget her, siger han.
- Der vil være nogle medarbejdere, der ender med at blive hængt ud på denne her hjemmeside, og det synes jeg virkelig er ærgerligt. For der sidder nogle virkelig dygtige medarbejdere derude, der nogle gange er bundet af politiske beslutninger.
Hans egne medarbejdere er ikke på den måde blevet ramt, da den kunstkonsulent, der ifølge Stopfraas.dk er blevet hyret, er en, som Statens Kunstfond stillede til rådighed for Silkeborg Kommune. Statens Kunstfond er dog også at finde på listen over "frås" med danskernes penge.
Kommunale budgetter kan måske godt være lidt svære at gennemskue. Er det ikke fair nok, at Nye Borgerlige har lavet denne her liste, der skaber lidt overblik?
- Det kan du godt sige, men det der er jo et totalt unuanceret billede, der bliver bragt. Det der er simpelthen ikke godt nok.
- Man får det til at lyde som om, at vi bare vil købe skulpturer. Det handler også om kulturprojekter, hvor kunst er omdrejningspunktet, siger John Bøgelund Frederiksen, der blandt andet peger på en graffitiworkshop og en kunstfestival, som pengene er blevet brugt på.
Projekt skal lære indvandrerkvinder at cykle - og søge job
På Stopfraas.dk finder man også et integrationsprojekt fra Hillerød Kommune til fire millioner kroner. Her fremgår det, at "politikerne i byrådet i Hillerød har valgt at bruge 4 millioner af danskernes penge på at lære indvandrere at cykle".
Forvaltningen ønsker ikke at stille op til interview, men vedsender projektbeskrivelsen, da de heller ikke mener, at projektet bliver fremstillet korrekt.
Her fremgår det, at projektet ganske rigtigt involverer cykeltræning og ugentlige gå-hold i naturen, men der står samtidig, at:
"Kvinderne vil deltage i interne CV- og jobsøgningscafeer, og der iværksættes virksomhedsbesøg, de såkaldte ”snusepraktikker”. Der iværksættes herefter virksomhedspraktikker og løntilskud med henblik på ordinær ansættelse".
Altså ting, der ikke nævnes i teksten på hjemmesiden. Spørger man Dansk Ungdoms Fællesråd, der står bag et ungdomshus i Ukraine, der også figurerer på listen og Kirkernes Integrations Tjeneste er meldingen også, at Stopfraas.dk mangler nuancer og har udeladt detaljer.
Lars Boje Mathiesen: Det tager ti sekunder at google
Nye Borgerliges Lars Boje Mathiesen afviser dog, at man på Stopfraas.dk har strammet beskrivelserne af de projekter, der betegnes som "frås".
- Jeg synes, man får hele sandheden, og det er klart, at vi ikke kan skrive hele sider til hvert enkelt punkt. Og vil man vide mere, så tager det jo altså bare ti sekunder at google.
Men det er vel ikke alle, der lige googler det, de finder på jeres hjemmeside?
- Vi giver et helt faktuelt eksempel på, hvad pengene bliver brugt til, og der er jo ikke noget af det, vi skriver, der er forkert.
Men hører det ikke med til fortællingen, at der for eksempel også er en jobsøgningsindsats tilknyttet i Hillerød?
- Som jeg ser det, så er det et projekt, der handler om, at indvandrere skal lære at cykle. Jeg mener ikke, at vi har skåret det for skarpt, fortæller Lars Boje Matthiesen.
Hos Nye Borgerlige oplyser man, at man har fået omkring 200-300 henvendelser, der nu skal faktatjekkes i partiets politiske og økonomiske sekretariat.
Men hvad skal der så til for, at ens frås-forslag ender på Nye Borgerliges hjemmeside?
- Det er jo os, der definerer, hvad der er frås. Vi lægger jo ikke skjul på, at det er os der står bag ved hjemmesiden.
Så hvad gør I, hvis jeg stiller et forslag, der ikke ligger i forlængelse af Nye Borgerliges politik. Hvis jeg nu foreslår, at man lukker folkekirken i morgen?
- Så tror jeg ikke, at du skal regne med, at det bliver til at finde på hjemmesiden. Det er jo politik, som vi skal kunne stå indenfor i Nye Borgerlige.
Man kommer heller ikke til at holde så skarpt øje med, hvem der kommer med de tips, som man efterspørger på hjemmesiden.
- Vi har fået rigtig mange henvendelser, og vi sidder ikke og krydstjekker, om forslagene kommer fra medlemmer af Nye Borgerlige eller nogle, der ikke er en del af partiet, siger Lars Boje Matthiesen.
Professorer er uenige
Kurt Klaudi Klausen, der er professor i offentlig organisation og styring ved Statskundskab på Syddansk Universitet, ser ikke med milde øjne på Stopfraas.dk.
- Vi er ikke vant til at stikke og angive i Danmark og har tillid til, at det her bliver forvaltet ordentligt, siger han.
- Nu åbner man så for, at folk, der dybest set ikke har forstand på projekterne, kan anmelde dem og skabe utryghed og mistrivsel blandt de offentlige ansatte.
Omvendt mener Ulrik Kjær, der er professor i statskundskab, at det faktisk er lidt forfriskende med hjemmesiden.
- Jeg er ikke nervøs. Det er aldrig svært at finde folk, der har forslag til, hvor man kan bruge flere penge. Nu er der så faktisk lavet en ordning, hvor folk kan komme med forslag til, hvor vi rent faktisk sparer penge, siger han.
- Hvis penge er bevilliget på et budget, så er der jo offentlighed omkring det, afslutter Ulrik Kjær.