Danmarks nye fiskeriminister hedder Karen Ellemann (V), og hun skal nu genskabe tilliden til forvaltningen af det danske fiskeri, efter usædvanligt sønderlemmende kritik fra Rigsrevisionen har ført til fyringer og politianmeldelser.
Socialdemokraternes fiskeriordfører, Simon Kollerup, lagde i går en række krav på bordet til den nye forvaltning. Blandt andet ser han meget gerne, at det magtfulde Erhvervsfiskerudvalg, hvor embedsværket og fiskerne har holdt møder, nedlægges.
- Rigsrevisionen viser meget tydeligt, at nogle af de beslutninger, som er gået imod de politiske ønske har deres udspring i Erhvervsfiskerudvalget. Udvalget er blevet for politisk. Derfor bør det nedlægges, indtil der er fundet en bedre mulighed for dialog med erhvervet, siger Simon Kollerup.
Minister: Setup trænger til justeringer
Karen Ellemann er enig i, at Rigsrevisionen tegner et billede af et udvalg, der har sat sig imod politiske ønsker.
- Ingen politisk ledelse kan leve med, at det tilsyneladende er foregået på den måde, og jeg mener, at det er en del af vores arbejde at finde en konstruktion, hvor man naturligvis vedbliver med at have en dialog med interessenter på området. Men om det er den rigtig konstruktion og det rigtige setup for den måde, man arbejder på - noget kan tyde på, at der er behov for justeringer.
Ministeren afviser dog lige nu at træffe en beslutning om at lukke Erhvervsfiskeriudvalget.
- Der er ikke noget odiøst i at have interessenter med i en diskussion om, hvordan man tilrettelægger regulering. Men jeg medgiver, at når man læser rapporten, er det med det indtryk, at det nærmest er et udvalg, der har sat sig for at omgøre eller finde andre veje ud af de beslutninger, man har taget fra politisk hold, og det må vi grave os ned i og finde en bedre konstruktion, siger ministeren og understreger, at dansk fiskeri på mange punkter fungerer godt og er en afgørende eksport i det danske regnskab.
Ministeren lover nu mere gennemsigtighed og dialog med Folketinget.
Rigsrevisionens kritik
- •
De danske fiskekvoter er fra 2003 til i dag stik imod Folketingets hensigter blevet koncentreret på ganske få hænder.
- •
Rigsrevisionen har i forbindelse med sin undersøgelse af ministeriets forvaltning af kvoterne observeret en række forhold, ”der kan indikere ulovligheder”. Det drejer sig bl.a. om dokumentfalsk og stråmandsvirksomhed.
- •
Der er flere eksempler på fiskere, der opgiver, at de er ejere af fartøjer og kvoter, som de ikke reelt er ejere af. Det viser en gennemgang af en række transaktioner.
- •
'Rigsrevisionen finder det utilfredsstillende, at ministeriets indsats for at undersøge, om reglerne blev overholdt, har været mangelfuld, og at ministeriet på den baggrund har videregivet forkerte oplysninger til Folketinget', står der i rapporten.