Ny måling: Rød blok spejder langt efter yderligere fremgang

De borgerlige står til stor sejr, hvis der var valg i morgen, viser ny Epinion-måling lavet for DR Nyheder.

Socialdemokraterne får 24,3 procent af stemmerne og har dermed stabiliseret sig omkring valgresultatet på 24,8 procent. (© Scanpix)

På trods af at særligt Socialdemokraterne og statsminister Helle Thorning-Schmidt har haft medvind på seneste, rykker blokkene i dansk politik sig ikke nævneværdigt i forhold til hinanden.

Hvis der var valg i morgen, ville blå blok sejre stort, viser en ny meningsmåling fra Epinion lavet for DR Nyheder.

I målingen står rød blok til at få 47,2 procent af stemmerne, mens de borgerlige får 52,8 procent af stemmerne. Det er akkurat samme styrkeforhold som i den seneste Epinion-måling fra marts.

Socialdemokraterne får 24,3 procent af stemmerne og har dermed stabiliseret sig omkring valgresultatet på 24,8 procent.

Valgforsker: Radikale skal på banen

Siden en Epinion-måling i slutningen af december 2014 er Helle Thorning-Schmidts parti gået 4,3 procentpoint frem, men hvis rød blok skal gøre sig forhåbninger om at genvinde valget, er det ikke kun Socialdemokraterne, der skal fiske stemmer i de blå vande, understreger valgforsker Kasper Møller Hansen fra Københavns Universitet.

- Det er altså også de radikale, der skal se at gå på stemmejagt blandt de blå vælgere. Så fra nu tror jeg, vi vil se ikke bare Thorning, men også de radikale, forsøge at kapre ekstra stemmer. Det er det, der skal til for, at de kan blive siddende i Statsministeriet, siger han.

Radikale står i den nye måling til at få 6,6 procent af stemmerne - en tilbagegang på knap tre procentpoint siden valget. Partiet har på det seneste slået sig på en hårdere økonomisk reformkurs, blandt andet har partileder Morten Østergaard meddelt, at det er strengt nødvendigt, at pensionsalderen hæves til 68 år i 2025.

Ifølge Kasper Møller Hansen er den kontante økonomiske profil, som de radikale giver udtryk for, noget der i sidste ende kan kapre vælgere over midten.

- Radikale gør egentligt det rigtige med at slå på det økonomiske element. De har jo mistet stemmer siden valget, så de har jo nogle vælgere, som var inde og snuse til partiet, og hvis de kan vinde nogle af dem tilbage, så er der måske stadig mulighed for at indhente blå blok, siger valgforskeren.

Alternativet er jokeren

Kasper Møller Hansen understreger, at det fortsat er op ad bakke for rød blok, fordi der skal flyttes stemmer over midten - en særligt svært disciplin i dansk politik.

En mulig joker i dansk politik i øjeblikket er Alternativet, der peger på Helle Thorning-Schmidt som statsminister. Partiet ligger i den nye Epinion-måling til at få 1,6 procent af stemmerne og kommer dermed ikke over spærregrænsen på 2 procent.

Ifølge Rune Stubager, der er professor i statskundskab ved Aarhus Universitet, kan det gå begge veje med Alternativet, når valgdagen oprinder.

- Det kommer til at afhænge rigtig meget af, hvor godt partiet klarer sig i valgkampen, siger han.

Epinion-målingen viser:

  • Socialdemokraterne får 24,3 procent med en statistisk usikkerhed på +/- 2.

  • Venstre får 22,2 procent med en statistisk usikkerhed på +/- 1,9.

  • Dansk Folkeparti får 19,4 procent med en statistisk usikkerhed på +/- 1,8.

  • Enhedslisten får 8,4 procent med en statistisk usikkerhed på +/- 1,3.

  • SF får 6,9 procent med en statistisk usikkerhed på +/- 1,2.

  • Radikale får 6,6 procent med en statistisk usikkerhed på +/- 1,2.

  • Liberal Alliance får 5,9 procent med en statistisk usikkerhed på +/- 1,1.

  • De Konservative får 4,2 procent med en statistisk usikkerhed på +/- 0,9.

  • Alternativet får 1,6 procent med en statistisk usikkerhed på +/- 0,6.

  • Kristendemokraterne får 0,6 procent med en statistisk usikkerhed på +/- 0,3.