Selvom danske fædre ligger i bunden i Norden i forhold til, hvor meget barsel mændene tager, så er mere øremærket barsel ikke løsningen, mener Danmarks nytiltrådte ligestillingsminister, Karen Ellemann (V).
- Jeg går ikke ind for øremærkning, for det er vigtigt, at den enkelte familie kan fordele orloven præcis, som det passer den, siger Karen Ellemann.
I stedet vil ministeren i den kommende tid mødes med en række store virksomheder, der er lykkedes med at få flere af deres mandlige medarbejdere til at tage barselsorlov.
- Vi skal mødes ganske snart og diskutere, hvordan de kan spille en positiv rolle, når det gælder om at støtte op om de fædre, der ønsker en større del af orloven med deres børn. Og hvordan vi opnår den kulturændring, siger hun.
Virksomhedskultur overrasker minister
I aftenens udgave af 'Langt fra Borgen' inviteres De Radikales leder, Morten Østergaard, og Liberal Alliances politiske ordfører, Christina Egelund, ud i landet for at se på barsel til mænd.
I programmet besøger politikerne blandt andet virksomheden Danish Crane Building i Nibe. Her tager ingen af mændene mere end de 14 dages øremærket fædreorlov lige efter fødslen.
Størstedelen ved heller ikke, at de rent faktisk har ret til 13 ugers barsel med løn.
- Det er jeg ret overrasket over at høre. Det er jo kulturen på en virksomhed som den i Nibe, der skal bearbejdes. Vi skal insistere på at få tydeliggjort, at I det her samfund har både mødre og fædre lige mulighed for at tage orlov, siger Karen Ellemann.
Se klip fra besøget på Danish Crane Building i Nibe her:
http://mu.net.dr.dk/admin/ProgramCard/Get/urn%3adr%3amu%3aprogramcard%3a586e3bf6a11f9f0ce8f40338
Danske mænd ligger i bund på barsel
I Danmark har forældre ret til sammenlagt 52 ugers barsel. 18 af ugerne er øremærket til mor, og to af ugerne er øremærket til far.
De resterende 32 uger kan forældrene frit dele. Men det sker langt fra altid, at mændene tager mere end de øremærkede to uger.
Sammenligner man danske mænds barselsperiode med den, som mænd i Sverige, Norge og Island tager, så ligger de danske mænd i bunden.
- •
I Norge har mænd 3 måneders øremærket barsel. Her tager fædrene 22,5 procent af den samlede barsel.
- •
I Sverige har mænd 2 måneders øremærket barsel. Her tager fædrene 25,8 procent af den samlede barsel.
- •
I Island har mænd 3 måneders øremærket barsel. Her tager fædrene 29,4 procent af den samlede barsel.
- •
I Danmark tager mænd 8,6 procent af den samlede barsel. Kilde: Danmarks Statistik
Leder af De Radikale, Morten Østergaard, ser derfor gerne, at man sætter hele tre måneder af barselsperioden af, så den kun kan tages af mænd.
- At vi har to ugers øremærket barsel efter fødslen, det synes vi allesammen er naturligt, selvom det jo også er et indgreb, siger han.
Se, om De Radikales Morten Østergaard og Liberal Alliances Christina Egelund gætter rigtigt på, hvor meget af den samlede barsel, danske mænd tager:
http://mu.net.dr.dk/admin/ProgramCard/Get/urn%3adr%3amu%3aprogramcard%3a586e222f6187a40f208bbfbe
Hos Liberal Alliance ser politisk ordfører Christina Egelund helt anderledes på sagen. Hvor meget barsel, en mand tager, er ikke noget, som staten bør blande sig i, mener hun.
- Det er noget, som familier selv skal bestemme. Jeg tror i virkeligheden, de er bedre til at bestemme, end vi politikere er. Så det skal vi ikke blande os i, siger Christina Egelund i programmet.
I aftenens udgave af 'Langt fra Borgen' tager Morten Østergaard og Christina Egelund i biografen med en flok mødre og deres babyer - og ud på en virksomhed med masser af mandehørm. Se hele programmet på DR1 klokken 21.55.