- Den svømmer derovre i siden, siger 11-årige Mads Votborg Andreasen og peger ind gennem det tykke, runde glas til søløvernes bassin.
Det er hans mor, Jeanne Votborg Andreasen, 29 år og ledig, som skal se søløven i Odense Zoo.
Normalt var en udflugt som denne, ikke noget der havde stået øverst på den lille families 'to-do-liste'. Men takket være Dansk Folkehjælp kan de bruge en dag i den zoologiske have.
- Man er vant til, at hvis man skal nogen steder, så er det egenbetaling, og tit kan det godt være dyrt. Vi havde faktisk snakket om at skulle i zoologisk have, men er bare aldrig kommet afsted, siger Jeanne Votborg Andreasen.
- Jeg får jo uddannelseshjælp, så der er jo ikke så meget at rykke med, så det var fedt at kunne komme på denne tur med alt betalt.
Behovet for hjælp stiger
Ifølge Dansk Folkehjælp er antallet af familier, der har brug for hjælp støt stigende.
Derfor glæder organisationen sig også over regeringens beslutning om at genindføre fattigdomsgrænsen.
For hver gang de har en ledig feriebolig på hænderne, står der ti familier klar til at rykke ind.
- Når vi kigger tilbage over årene, så har vi oplevet, at der rundt regnet er en stigning på ti procent fra år til år, fortæller generalsekretær Klaus Nørlem.
- Det er selvfølgelig et udtryk for, at vi arbejder med familier, som har været på langvarig overførselsindkomst, og at de familier gradvist igennem reformer, eksempelvis det seneste kontanthjælpsloft, er stillet økonomisk dårligere, end de var før.
Sammen med en række andre humanitære organisationer har Dansk Folkehjælp netop peget på, at der er brug for en defineret dansk fattigdomsgrænse, der kan navigeres efter.
- Vi har jo som stat en forpligtelse i forhold til FN’s verdensmål om at reducere fattigdommen både i Danmark og globalt. Den eneste måde, vi kan følge udviklingen og måske også sætte nogen normer for, hvornår man er fattig, er med en fattigdomsgrænse. Det giver rigtig god mening, siger Klaus Nørlem.
Børns Vilkår: Børn skal ikke blive ofre
Den vurdering deler direktør i Børns Vilkår, Rasmus Kjeldahl.
- Hvis man ikke har noget mål for, hvornår børn er fattige, så er det jo meget svært at se, om man gør fremskridt i bekæmpelsen af fattigdom. Så fattigdomsgrænsen er faktisk et nødvendigt grundlag for enhver politik på området, siger han.
Ifølge Rasmus Kjeldahl er der store konsekvenser forbundet med fattigdom for børn. Der er blandt andet langt færre fattige børn, der får en uddannelse, i forhold til børn, der ikke er fattige.
Står det til Rasmus Kjeldahl bør en ny fattigdomsgrænse tage udgangspunkt i det, man kalder relativ fattigdom. Altså, hvor fattige er folk i forhold til resten af befolkningen.
Samtidig erkender han dog, at det ikke er fattigdomsgrænsen, der alene får mindsket omfanget af børnefattigdom.
- Der skal nogle kloge politiske tiltag til, som friholder børn fra fattigdom. Der kan være mange grunde til, at vi skal lave om på vores velfærdsydelser, men det kan ikke være rigtigt at børnene skal blive ofre, og fattigdom bør ikke være noget, som findes i Danmark år 2019, siger han.
'Det synes jeg er rigtig øv'
Tilbage i Odense Zoo fortsætter Mads Votborg Andreasen og hans mor turen rundt i haven.
Udflugten falder halvvejs i den uges ferie i et feriecenter omkring Middelfart, som familien har fået gennem Dansk Folkehjælp sammen med andre familier i samme situation.
- Jeg er selv ramt af kontanthjælpsloftet, og det kan virkelig godt mærkes. For så snart man får en belønning fra kommunen, så trækker de det bare fra et andet sted. Og det synes jeg er rigtig øv. Vi måtte sige vores lejlighed op, fordi vi ikke havde midler til at sidde i den, siger Jeanne Votborg Andreasen.
- Lige nu har vi ikke noget sted at bo, men bor hos min lillebror, men det kan jo heller gå på længere sigt.
At regeringen går med planer om at genindføre fattigdomsgrænsen har hun ikke de store holdninger til. Men hun ville dog have det svært ved det, hvis hun selv var en af dem, der fik papir på at høre til den fattige del af Danmark.
- Jeg vil ikke selv betragte mig som fattig-fattig. Selvfølgelig får jeg kun det, som jeg får udbetalt, og der skal være penge til det hele, men jeg synes ikke, at vores familie lever fattigt, der er da råd til en is og tøj.