Dagen før vedtagelsen af en ny epidemilov er der opstået så meget usikkerhed om loven, at et flertal i Folketinget kræver en revision allerede til efteråret.
De Radikale og Enhedslisten bakker op om et forslag fra Venstre om at revidere loven senest den 15. oktober.
- Vi vil gerne kunne samle op på de uhensigtsmæssigheder, der er peget på fra forskellig side, siger Venstres sundhedsordfører, Martin Geertsen.
Epidemiloven er et centralt værktøj i regeringens håndtering af corona. Forsamlingsforbud, besøgsrestriktioner på plejehjem og skolelukninger er eksempler på ting, der bliver styret med epidemiloven i hånden.
Den nuværende lov blev vedtaget, kort efter statsminister Mette Frederiksen (S) den 11. marts sidste år offentliggjorde den store nedlukning. Men loven udløber den 1. marts. Derfor skal der vedtages en ny senest i morgen i tirsdag.
Men i de seneste uger har der været en stigende kritik af loven i Jyllands-Posten og Politiken.
Det har blandt andet været beskrevet, at Folketinget ikke havde fået Sundhedsstyrelsens input til loven - den var ellers kritisk på flere punkter. Det er også kommet frem, at smitteopsporing kan risikere at munde ud i overvågning af danskerne på restauranter og i fitnesscentre. Og det er også afdækket, at man kan blive afkrævet oplysninger om nære kontakter.
'Afgørende lovkvaliteten er i orden'
Det er oplysninger, som får den radikale sundhedsordfører, Stinus Lindgreen, til at bakke op om en revision til efteråret.
- Vi står med noget nu, hvor der jævnligt dukker ting op, som man skal forholde sig til. Derfor tror jeg, det er klogt, at vi kan samle sammen, hvis der dukker noget op, som vi skal rette op på.
Burde man ikke have sikret sig, at loven kan det, som den skal, inden man vedtager den?
- Jo, det burde man. Ideelt set burde det her være en lov, vi vedtager i morgen, og så burde den være gældende i lang tid og fungere optimalt i forhold til at håndtere epidemier. Vi kan bare se, at med de spørgsmål, der bliver rejst løbende, så er der nogle områder, som kræver, vi kigger på dem igen, siger Stinus Lindgreen.
Hans kollega fra Enhedslisten, Peder Hvelplund, er også klar til at støtte Venstre-forslaget.
- Det er fuldstændig afgørende, vi sikrer, at lovkvaliteten er i orden. Der må vi bare konstatere, at det har været et lidt forhastet forløb, så det kan være en rigtig god ide at få lavet en revision af loven til oktober. Ikke nødvendigvis for at lave en masse ting om, men for at sikre, der er den rette balance mellem hensynet til folkesundheden og frihedsrettigheder, siger Peder Hvelplund.
Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) siger, at han er klar til en revision til efteråret. Og han er også klar til at se på justeringer, der kommer kritikken om risikoen for overvågning i møde.
- Det er vigtigt at finde ud af, i hvor lang tid og hvordan sådan nogle opgørelser i givet fald skal bruges og gemmes, så vi har sikkerhed for, at privatlivets fred respekteres. Hverken regeringen eller Folketingets partier har noget ønske om, at vi overskrider grænserne til privatlivets fred, siger han.
Stort flertal bag ny lov
Selv om et flertal i Folketinget altså allerede vil have en revision til efteråret, er der fortsat et stort flertal bag loven, når den i morgen skal vedtages i Folketinget. Kun Nye Borgerlige og Dansk Folkeparti er imod.
Ifølge Martin Geertsen handler det om, at det nye lov vil give Folketinget en øget magt. Loven fra sidste år giver sundhedsminister Magnus Heunicke store beføjelser til at gennemføre restriktioner. De skal med den nye lov nu igennem et udvalg bestående af 21 folketingsmedlemmer.
- Vi skal have elimineret den megen magt, der har ligget hos regeringen. Derfor skal vi have en ny lov nu, siger Martin Geertsen.
Heunicke peger også selv på den øgede parlamentariske kontrol som den største forskel på den gamle og nye lov.