Et flertal i Folketinget har her til aften præsenteret en aftale om, hvordan genåbningen af samfundet kommer til at se ud på langt sigt.
Partierne har aftalt, at målet med genåbningen skal være, at samfundet med få undtagelser er åbent, når alle over 50 år er blevet tilbudt en vaccine.
- Vi er enige om, at der er et meget, meget vigtigt fikspunkt, når alle over 50 år er vaccineret. Det hviler dog på nogle forudsætninger om, at vi kan holde smitten nede og bruge coronapas, siger Mette Frederiksen.
På den korte bane bliver det sådan, at alle børn og unge kommer tilbage i skole og på uddannelser i et eller andet omfang efter påske.
Eleverne i 5.-8. klasse vil kunne vende tilbage til skolen med fremmøde halvdelen af tiden - altså hver anden uge. Det samme gælder for elever på ungdomsuddannelser og voksenuddannelser.
Også liberale erhverv som frisører og massører kan åbne efter påske. Det sker helt konkret 6. april.
14 dage mellem mere genåbning
Genåbningen kommer til at foregå sådan, at der er 14 dage mellem de forskellige faser af genåbningen.
Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, glæder sig over, at der nu er en plan for, hvad der åbner i hvilken rækkefølge.
- Vi havde gerne set en hurtigere genåbning. Men det er vigtigt, at vi nu får et perspektiv på, hvad vi kan vente os, siger Jakob Ellemann-Jensen.
Samtidig indføres der nu et coronapas, der skal være adgangsbillet til eksempelvis en klipning hos frisøren. Med coronapasset skal man kunne bevise, at man enten er vaccineret, har en negativ coronatest eller tidligere har været smittet for at få lov at få ordnet håret.
Det kommer i første omgang til at foregå i appen "MinSundhed".
Alle partier i Folketinget på nær Nye Borgerlige står bag aftalen.
De næste faser
Genåbningen foregår altså i faser, hvor man hver gang vurderer smitteudviklingen inden. Hvis udviklingen går som håbet, ser de næste faser således ud:
Forretninger i storcentre og lignende kan åbne igen 13. april, hvis storcentret eller stormagasinet er under 15.000 m2. Det gælder dog ikke i kommuner med meget smitte.
Alle andre storcentre forventes at åbne 21. april. Samme dato forventer man at åbne for udendørsservering på restauranter og caféer. Der åbnes også for muséer og biblioteker.
Derudover håber man samme dag at åbne for indendørs idræt for børn og unge under 18 år.
I anden omgang - den 6. maj - er det planen at åbne for indendørsservering på restauranter, for konferencer, spillesteder, teatre og biografer.
Og så får de voksne også lov at dyrke indendørs idræt.
I tredje omgang - det bliver efter planen 21. maj - åbner man for alle andre idræts-, fritids- og foreningsaktiviteter. Her kan også de indendørs anlæg i zoologiske haver og legeland åbne.
Hvis alt går efter planen er langt de fleste restriktioner altså fjernet om to måneder. Partierne forventer dog, at der stadig vil være begrænsninger på store arrangementer, på nattelivet og rejserestriktioner.
Coronapas bliver afgørende
Aftalen betyder, at et coronapas bliver helt afgørende for, hvad vi kan foretage os fra den 6. april og de følgende måneder.
Et coronapas er et bevis på, at man enten er vaccineret, har en negativ test som højst er 72 timer gammel eller har været smittet tidligere.
Det vil kræve coronapas at komme til frisør, tatovør, massør eller andre liberale erhverv. Og når det løbende bliver muligt at gå på restaurant, på museum, i biografen og til koncert vil det også kræve fremvisning af coronapas.
I første omgang vil det ske gennem appen "MinSundhed". Senere vil der komme en mere avanceret app.
Partierne forsøger at tage hensyn til, at mange ikke bruger digitale platforme. Derfor bliver det muligt at få tilsendt et vaccinationspas med posten, og det vil være muligt at vise fysiske dokumenter for en negativ test.
Coronapas fik Nye Borgerlige til at gå
Den omfattende brug af coronapas var også det, der fik Nye Borgerlige til som det eneste parti at stå uden for aftalen.
Formand for Nye Borgerlige, Pernille Vermund, kalder det "helt vildt", at de andre partiledere "æder den råt".
- Vi åbnede samfundet sidste forår uden at have så mange, der blev testet som i dag. Uden at vi havde en vaccineplan, uden coronapas. Men nu indfører man endnu et magtmiddel fra regeringen, siger hun.
Alle krav om coronapas udløber til august 2021 på grund af en såkaldt solnedgangsklausul.
- Vi har haft nogle bekymringer omkring coronapasset og datasikkerhed. Derfor er det rigtig vigtigt, at der er kommet en solnedgangsklausul for coronapasset, når alle er vaccineret, siger Mai Villadsen, politisk leder for Enhedslisten.