Der er faldet en ny politisk aftale om adoptioner på plads.
Aftalen skal skærpe tilsynet med adoptioner og kommer i hus, efter Socialministeriet før sommerferien modtog en embedsmandsrapport om, hvordan adoptionssystemet bør forbedres.
I aftalen er der lagt vægt på, at staten fremover skal spille en større rolle i adoptionerne til børnenes bedste.
Alle adoptioner vil fremover blive lagt under Ankestyrelsen, som derved skal godkende dem.
For der har længe været øget fokus på adoptionsbureauer efter flere skandaler.
De private selskaber AC Børnehjælp og DanAdopt har blandt andet haft rod i deres regnskaber, og de har haft omfattende problemer med sagsbehandlingerne.
Lægges sammen til et bureau
Som konsekvens af sagerne vil de to bureauer nu blive lagt sammen til én organisation. Årsagen er, at der ikke er ret mange børn, der for tiden bliver adopteret.
Beslutningen er ikke overraskende, da DR Nyheder allerede 11. september erfarede, at socialminister Manu Sareen (R) ville lægge de to bureauer sammen.
På længere sigt, og når det nye system fungerer, kan det igen blive en mulighed at oprette flere adoptionsbureauer, erfarer DR Nyheder.
Socialministeren skriver på Twitter:
https://twitter.com/manusareen/status/517692458181066752
Hjælpeprojekter skal også godkendes
I en pressemeddelelse siger Manu Sareen, at aftalen skal skabe mere tryghed hos adoptionsfamilierne og 'ikke hive tæppet væk under dem, der allerede venter'.
- Vi skærper vores kontrol, ikke alene med godkendelse af alle match mellem barn og familie, men også med de pengestrømme, der er knyttet til adoption, udtaler ministeren.
Fremover skal Ankestyrelsen også give grønt lys til alle økonomiske hjælpeprojekter, der har forbindelse til adoptioner.
Og det bliver ikke længere muligt for en adoptionsorganisation at lave hjælpearbejde, der ikke har med adoption at gøre, oplyser Manu Sareen.
EL: Nyt system sikrer ikke biologiske forældre
Alle partier bakker op om adoptions-aftalen undtagen Enhedslisten.
- Det nye system sikrer på ingen måde, at de biologiske forældre ikke direkte eller indirekte bliver presset til at bortadoptere, siger Enhedslistens socialordfører, Pernille Skipper, i en kommentar til Ritzau.
- Desværre er der stadig store økonomiske interesser i adoptionssystemet, og derfor ønskede vi blandet andet en fuldstændig adskillelse af økonomiske donationer og adoptioner, siger hun.
De mange problemsager på området blev for alvor belyst i 2012, da DR1 viste dokumentaren 'Adoptionens Pris'.
Den viste, hvordan adoptioner kunne gå helt galt. DR kunne senere afsløre, at adoption var en kæmpe industri i Etiopien, og at deciderede 'børnehøstere' forsøgte at presse forældre til at bortadoptere deres børn.
ARKIVVIDEO Se klip fra dokumentaren. Klik på play.
http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:532834066187a21a38d59952