Nu melder regeringsparti ud: Stop samtaler med nye danskere

Ansøgere om statsborgerskab er for første gang blevet indkaldt til samtaler om deres værdier. Moderaterne vil have det stoppet.

Mohammad Rona (M) var med til de tre statsborgerskabssamtaler i sidste uge. Han vil have dem stoppet. (Foto: © Ida Marie Odgaard, Ritzau Scanpix)

Tre samtaler skabte i sidste uge uro på Christiansborg.

For første gang nogensinde blev tre ansøgere om dansk statsborgerskab indkaldt til samtaler i Folketingets indfødsretsudvalg, hvor deres danske værdier skulle granskes.

De tre havde ellers opfyldt de kriterier, der normalt stilles til personer, der vil have statsborgerskab, og stod på det lovforslag om tildeling af statsborgerskab, der senere på måneden skal stemmes om i Folketinget.

Samtalerne var en helt ny ordning, der skulle prøves af på baggrund af ting, de tre havde skrevet på sociale medier.

Nu er det så prøvet af - og så skal det også være slut med det.

Det mener det ene af de tre regeringspartier, Moderaterne, i hvert fald.

For selvom samtalerne ifølge partiets indfødsretsordfører, Mohammad Rona, forløb fint, kom der ikke rigtig noget ud af dem.

- Jeg fik i bund og grund ikke noget ud af det. Det her er personer, som er kommet gennem alle de svære krav, vi i forvejen stiller, og som man så pludselig vil pille ud af et lovforslag og kalde ind til samtale om demokratiske værdier og alt muligt andet.

- Det er jo ligesom, hvis du fik 12 til eksamen, og så bliver du pludselig kaldt ind igen og får at vide, det ikke er sikkert alligevel, siger han.

Gode samtaler - men nej tak

Selvom der både blev stillet gode spørgsmål og givet gode svar til de tre samtaler, mener Mohammad Rona, at det er alt for omfattende at skulle holde samtaler på den måde.

- Det er ret bureaukratisk at indkalde og se 1.700 siders dokumenter igennem for de tre borgere. Tænk, hvis vi skulle gøre det med flere tusinde borgere. Der er der ingen folketingspolitikere, der har tid til.

Han mener allerede, at der er mulighed for at sortere ansøgere ud fra danske værdier. eksempelvis ved de værdi-spørgsmål, der er indfødsretsprøven, og den erklæring, ansøgere underskriver om, at ville følge grundloven.

Så du føler dig forsikret om, at alle, der bliver danske statsborgere, når I stemmer om det 19. december, de går ind for grundlæggende danske værdier?

- Jeg ville lyve hvis jeg sagde, at selvfølgelig gør jeg det. Selvfølgelig er der nogle, der har holdninger, som jeg heller ikke bryder mig om.

Og de skal bare have statsborgerskab?

- Det er jo sådan, at de har opfyldt de kriterier, vi har stillet op for at få dansk pas. Jeg tror ikke, man bekæmper antidemokratiske tanker og holdninger ved selv at kalde folk ind og spørge dem på den her måde, lyder det fra Mohammad Rona.

Han er heller ikke sikker på, han vil deltage i samtalerne, hvis udvalget alligevel fortsætter med at afholde dem i fremtiden.

S fremhæver tidsforbrug

Noget anderledes er meldingen fra Moderaternes regeringspartnere, Socialdemokratiet.

Her mener indfødsretsordfører Anders Kronborg, at der kom meget ud af samtalerne.

- Der er jeg så uenig med Mohammad Rona. Jeg synes, det her fungerede. Jeg fik noget ud af det og blev gevaldigt klogere på de her personer.

Socialdemokratiets stemmer i Indfødsretsudvalget er helt afgørende for, om samtalerne bliver gentaget i fremtiden. For hvis Socialdemokratiet er for, er der flertal for det.

Men han er endnu ikke klar til at konkludere, om samtalerne bør gentages.

For der er blandt andet en udfordring med, at det kræver rigtig meget tid for folketingsmedlemmerne.

- Der er 2.000 personer på det her lovforslag. Hvis det skal ganges op med en time, så er det 2.000 timer, vi skal finde i en travl kalender. Der skal vi have en samtale om, hvordan man skaber den rigtige balance, hvis det her skal fortsætte på en kvalificeret måde, siger han.

Anders Kronborg understreger, at man har aftalt i udvalget, at ordningen skal evalueres i starten af næste år. Og derfor mener han, det er forkert af Mohammad Rona at konkludere allerede nu.

- Jeg synes ikke, man skal konkludere meget skråsikkert nu. Jeg synes, samtaler generelt fungerer, siger han.

Anders Kronborg (S) mener, at der kom meget ud af de tre samtaler i sidste uge. (Foto: © Emil Helms, Ritzau Scanpix)

Efter de tre samtaler i sidste uge har Dansk Folkeparti stillet forslag om at pille to af de tre personer fra samtalerne ud af lovforslaget, så de ikke får statsborgerskab.

Det vil Moderaterne og Mohammad Rona dog ikke være med til. Han har ikke aftalt med de andre regeringspartier, hvad de kommer til at stemme. Men han forventer, at de tre regeringspartier stemmer det samme.

Socialdemokratiets Anders Kronborg vil først i morgen afsløre, hvordan Socialdemokratiet forholder sig til de tre personers fremtid.

DR har i flere dage forsøgt at få et interview med Venstres ordfører, Hans Andersen. Uden held. Han skriver dog i en sms:

- Samtalerne forløb i god ro og orden, og nu vil jeg sammen med aftalepartierne i indfødsretsaftalen forsøge at undersøge, hvordan vi kan sikre, at mennesker, som får dansk pas, deler vores holdninger til demokrati og frihedsrettigheder.

- Skal det være samtaler? Det vil jeg slet ikke afvise, men det må vi drøfte i aftalekredsen, for det er der, vi forhandler den slags.