Nu kritiserer FN også den danske Eritrea-rapport

Listen af kritiske røster mod Udlændingestyrelsen rapport vokser og omfatter nu også FN's Flygtningehøjkommissariat.

Udlændingestyrelsens rapport om forholdene i Eritrea møder nu også kritik fra FN. (Foto: © Claus Bech, Scanpix)

Det er godt, at Udlændingestyrelsen i Danmark tog initiativ til en fact finding-mission i Eritrea. Det mener FN's Flygtningehøjkommissariat (UNHCR).

Men her stopper de rosende ord til de danske myndigheder også.

I en særdeles kritisk udtalelse har UNHCR således en række bekymringer omkring, hvordan den danske Eritrea-rapport er blevet til.

- Rapporten indeholder ingen refleksioner over pålideligheden af specifikke kilder, lyder det blandt andet fra UNHCR.

Kritikken fra UNHCR kan læses i sin fulde ordlyd her.

UNHCR: Det var ikke os, som de danske myndigheder fik information fra

UNHCR kritiserer også Udlændingestyrelsens brug af citater i rapporten.

Direkte citater anvendes kun sjældent i rapporten, lyder det i kritikken, og flere steder i rapporten er forskellige kilders synspunkter samlet sammen i et enkelt afsnit, hvor man ikke kan se, hvem der mener hvad.

Der er også lagt vægt på "spekulative udtalelser" i rapporten, lyder det.

Samtidig understreger UNHCR, at det "FN-organ", som Udlændingestyrelsen i rapporten hævder at have mødtes med i hovedstaden Asmara, ikke er UNHCR.

- For klarhedens skyld og for at undgå forvirring blandt læsere af rapporten, ønsker UNHCR at fastslå, at den information, der er tilskrevet et "FN-organ", ikke er information fra UNHCR.

Justitsminister afviser redegørelse

FN-kritikken af Udlændingestyrelsens rapport er kommet frem i forbindelse med offentliggørelsen af styrelsens redegørelse af selvsamme rapport.

Redegørelsen er sendt til justitsminister Mette Frederiksen (S), som imidlertid har sendt den direkte tilbage til Udlændingestyrelsen.

Hun kræver konkrete svar på blandt andet valg af metodik i rapporten og en stillingtagen til den heftige kritik af rapporten, som er blevet fremsat fra flere sider.

De svar skal falde fra Udlændingestyrelsen senest i morgen, tirsdag, lyder kravet fra justitsministeren.

UNHCR-kritikken af den danske Eritrea-rapport er blot den seneste i en efterhånden længere række af markante kritikere.

I forvejen har professor og Eritrea-ekspert Gaim Kibreab offentligt revset rapporten og sagt, at han føler sig misbrugt. Siden fulgte endnu en kilde, inden også to af rapportens oprindelige hovedforfattere, embedsmænd i Udlændingestyrelsen, sagde fra og kaldte rapporten "makværk".