Nu er der flertal for værnepligt: Socialdemokratiet vil også have flere kvinder i trøjen

Socialdemokratiet og Moderaterne vil samtidig have fokus på den generelle kultur i Forsvaret.

Værnepligt for kvinder bliver nu en del af det kommende forsvarsforlig, efter Socialdemokratiet også nu bakker om forslaget. (Foto: © Henning Bagger, Henning Bagger)

Flere kvinder skal være værnepligtige.

Det er den samlede melding fra SVM-regeringen, efter Socialdemokratiet nu også erklærer, at de bakker op om ideen.

- Der skal ikke herske nogen tvivl om, at Socialdemokratiet går ind for, at værnepligten også skal omfatte kvinder, siger politisk ordfører i Socialdemokratiet Christian Rabjerg Madsen.

- Jeg tror, det vil være entydigt positivt for det danske forsvar, hvis vi får flere kvinder i trøjen.

I morges var partiets forsvarsordfører, Simon Kollerup (S), ellers mere tøvende, men på Twitter skriver han også nu, at partiet er enige med Venstre og Moderaterne.

Med Socialdemokratiets seneste melding går hele regeringen ind for forslaget, og dermed er der flertal flertal i Folketinget for at indføre værnepligt for kvinder.

Politisk ordfører i S, Christian Rabjerg Madsen, fortæller, at Socialdemokratiet er på linje med Moderaterne og Venstre:

Fokus på den generelle kultur

Begge Socialdemokrater fremhæver, at værnepligten ikke kan stå alene, når det gælder ligestilling i Forsvaret.

Der er også en række praktiske foranstaltninger, som skal forbedres i Forsvaret, fremhæver de begge og nævner beskyttelsesudstyr, materiel og udstyr som rygsække, der ikke passer.

Men problemerne strækker sig også udover "ting og sager", for der skal også kigges nærmere på kulturen i Forsvaret, siger Christian Rabjerg Madsen.

Det er Moderaternes politiske ordfører, Monika Rubin, enig i.

- Der har været problemer med, at sæligt kvinder ikke gennemføre deres værnepligt, siger hun.

Som det ser ud nu, kan kvinder frivilligt vælge at blive ansat på værnepligtslignende vilkår. De er dog ikke bundet af pligten og kan modsat mænd for eksempel vælge at opsige en værnepligtaftale undervejs i forløbet uden konsekvenser.

Politisk ordfører i Moderaterne, Monika Rubin, siger, at Forsvaret også skal kunne løfte opgaven:

Ifølge Christian Rabjerg Madsen angiver flere kulturen som værende en barriere og en årsag til, at de vælger at stoppe.

Derfor påpeger begge politiske ordfører også, at den generelle kultur i Forsvaret skal være en del dagordenen ved kommende forsvarsforhandlinger.

De seneste tal fra 2021 viser, at kvinder samlet udgør 17 procent af de ansatte i Forsvaret, og kun 8,9 procent er i uniform.

Danmarksdemokraterne er imod

Blandt oppositionspartierne er der delte holdninger til forslaget.

Konservative har blandt andet ytret et ønske om værnepligt til kvinder, og samme budskab lyder fra Dansk Folkeparti, SF, Enhedslisten, De Radikale, Nye Borgerlige, Alternativet og Venstre.

Liberal Alliance har ikke taget stilling endnu. Det har Danmarksdemokraterne derimod, de bakker ikke op om værnepligten for kvinder.

Her peger formand Inger Støjberg også på kulturen i Forsvaret som et problem.

Danmarksdemokraterne er det eneste parti, som ikke vil indføre værnepligt for kvinder. Støjberg mener ikke, at det er den rigtige måde at få kvinder ind i Forsvaret. Det skal istedet indrettes så det er mere attraktivt for kvinder, siger hun. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

- Det skal jo være sådan, at man også har et godt arbejdsmiljø, når man er der. Det kan man høre på mange af kvinderne, at det synes de ikke, de har i dag, siger hun.

- Der har været problemer med sexisme og sådan nogle ting. Det skal der selvfølgelig gøres op med. Men umiddelbart ser jeg ikke for mig, at der skal indføres værnepligt for kvinder.

Samtidig siger Støjberg, at det er grundlovsbestemt, at det er mændene som bliver indkaldt.

- Så der er også noget historisk i det, forklarer hun.

Justitsministeriet har dog vurderet, at grundloven ikke står i vejen for, at man også kan indføre værnepligt for kvinder.

Et bredt rekrutteringsgrundlag

Hos Venstre har Forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen (V) i årevis været fortaler for at indføre værnepligt for begge køn.

- At have et bredt rekrutteringsgrundlag er en vigtig forudsætning for at få et stærkere Forsvar, siger Ellemann fra Estland, hvor han i øjeblikket befinder sig sammen med blandt andre forsvarschef Flemming Lentfer.

Jakob Ellemann-Jensen siger, at der skal kigges på, hvad der kan gøres for, at Forsvaret bliver mere attraktivt for kvinder:

Forsvarschefen mener ligeledes, der er brug for mere diversitet i Forsvaret.

- For jeg har brug for kampkraft.

- Så er det i virkeligheden lidt underordnet, om det er det ene eller det andet køn. Det er rigtig vigtigt, at vi får så bred en pallette som muligt at rekruttere fra, og derfor går vi ind for det her. Det stiller vi os som ledelse helt i front for, siger Flemming Lentfer

SVM-regeringen vil styrke Forsvaret og bruge to procent af BNP i 2030 på forvarsområdet.

Ifølge Ellemann skal der derfor også uddannes flere soldater, hvis vi skal nå i mål.

- Den eneste måde man kan uddanne soldater på, det er at starte med at få dem ind som værnepligtige og bygge op derfra, siger han.

Moderaterne vil gerne have værnepligt for kvinder, men politisk ordfører, Monika Rubin, understreger, at partiet generelt kæmper for en "udvidet social borgerpligt", som værnepligten er en del af. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

Sidste år var der 4.616 værnepligtige i henholdsvis Hæren, Flyvevåbnet og Søværnet, heraf 26,8 procent kvinder.

Derfor mangler vi for nuværende heller ikke værnepligtige, understreger Moderaternes Monika Rubin.

- Lige nu står vi i en situation, hvor dem, der bliver indkaldt, udøver deres værnepligt på frivillig basis, siger hun.

- Og det kunne være rigtig dejligt, hvis det var sådan, man kunne fortsætte, men det kan sagtens være, vi på et tidspunkt kommer ud i at skulle tvinge folk ind. Og der bør mænd og kvinder have lige vilkår.

Hvor stor en andel, kvinder skal udgøre af det samlede antal værnepligtige, vil regeringspartierne ikke svare på.