Morten Messerschmidt bliver tiltalt af Bagmandspolitiet for dokumentfalsk

DF's næstformand anklages for at have brugt en falsk hotelkontrakt.

Morten Messerschmidt (DF) til minstrenes spørgetid i Folketingssalen onsdag den 24. marts 2021.. (Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix) (Foto: © Emil Helms, Scanpix)

Sagen mod Dansk Folkepartis næstformand, Morten Messerschmidt, om uberettiget brug af EU-midler er større, end hovedpersonen hidtil har oplyst til offentligheden.

For DF-politikeren står også til at blive tiltalt for dokumentfalsk.

Det fremgår af et udkast til et anklageskrift udarbejdet af Statsadvokaten For Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK) - i daglig tale kaldet Bagmandspolitiet.

DR Nyheder er i besiddelse af en notits, der bekræfter anklageskriftets ordlyd.

Morten Messerschmidt kan derfor se frem til en anklage om dokumentfalsk, såfremt hans parlamentariske immunitet bliver ophævet.

Anklagen om dokumentfalsk mod Morten Messerschmidt handler om en hotelkontrakt, hvor Dansk Folkepartis administrationschef Jeanie Nørhave har underskrevet sig som personalechef på hotellet.

Underskriften fremgår af en kontrakt fra 2015 mellem det europæiske parti Meld og Color Hotel Skagen. Ifølge anklageskriftet har Morten Messerschmidt foranlediget Jeanie Nørhave til at skrive under som personalechef for hotellet og brugt den falske kontrakt som dokumentation over for EU.

Jeanie Nørhave oplyste lørdag til Dagbladet Ringsted, at hun ikke bliver tiltalt i sagen.

Flere paragraffer i spil

I notitsen om anklageskriftet, som DR Nyheder er i besiddelse af, står der, at "Morten Messerschmidt i forening med en medarbejder efter SØIK's opfattelse har begået dokumentfalsk efter straffelovens § 171, stk. 1 jf. § 172 stk. 1, ved at have gjort brug af en falsk 'Service Provider' kontrakt af 25. maj 2015 for at skuffe i retsforhold.'

Torsdag oplyste Morten Messerschmidt selv, at han bliver tiltalt for uberettiget brug af EU-midler for knap 100.000 kroner. Nu viser det sig altså, at også dokumentfalsk er en del af sagen. Begge tiltaler relaterer til Dansk Folkepartis sommergruppemøde i Skagen i 2015.

Morten Messerschmidt og hans advokat ønsker ikke at stille op til interview eller kommentere de nye oplysninger over for DR Nyheder. Morten Messerschmidt nægter sig skyldig.

På sin Facebook-profil har DF-næstformanden skrevet en kommentar til anklagen om dokumentfalsk:

"At en kombination af uklare instrukser og arbejde på tværs af lande- og sproggrænser har fået den forkerte person til at skrive under det forkerte sted, er selvsagt beklageligt og noget rod. Det er muligvis et brud på tegningsreglen. Men det er ikke dokumentfalsk, som betyder, at man fifler med et dokument for 'skuffe i retsforhold'."

Bagmandspolitiet kræver fængselsstraf

Bagmandspolitiet tiltaler Morten Messerschmidt for svig med EU-midler efter straffelovens § 289 a, stk. 1 og 2, der kan give bøde og op op mod 1,5 års fængsel. Derudover tiltales han for dokumentfalsk efter § 171, stk. 1 og § 172 stk. 1, som kan straffes bøde eller op mod 2 års fængsel.

Det fremgår af anklageskriftet, at Bagmandspolitiet kræver Morten Messerschmidt fængslet.

Bagmandspolitiet begyndte efterforskningen af sagen, efter EU's antisvindel-enhed OLAF i oktober 2019 afsluttede deres undersøgelse af Meld og Feld.

Her konkluderede antisvindel-enheden, at Meld og Felds danske, italienske og græske medlemmer havde ”ulovlige, uregelmæssige eller uberettigede udgifter” på omkring 583.000 euro, svarende til 4,36 millioner danske kroner.

DR Nyheder forsøger at få en kommentar fra Jeanie Nørhave.

DF-formand Kristian Thulesen Dahl ønsker ikke at kommentere sagen.