Dele af det socialdemokratiske bagland er så utilfredse med statsminister Helle Thorning-Schmidts (S) manglende lyst til at diskutere fremtidens dagpengesystem, at de nu tager sagen i egen hånd i dag i Odense.
En lang række socialdemokrater, blandt andet 13 folketingskandidater, er stærkt utilfredse med statsministerens beslutning om, at regeringens dagpengekommission først skal komme med forslag til fremtidens dagpengepolitik til september - altså efter det kommende folketingsvalg har været afholdt.
- Vi kan ikke leve med, at det spørgsmål er fejet ind under gulvtæppet. Det fylder for meget i baglandet, og vi har brug for at kunne give vælgerne et klart svar. Det er for vigtigt et politisk spørgsmål til, at vi bare skal lade embedsmænd i en kommission afgøre det. Vi skal da have en politisk beslutning, siger folketingskandidat Simon Simonsen fra København.
Nu er det jo Helle Thorning-Schmidt, der er kaptajnen i jeres parti, så skal I ikke rette ind og pænt vente, til kommissionen er færdig til september?
- Vi skal sejle i den rigtige retning. Det er uløst, uklart og svagt, hvad vi mener på dagpenge. Vi er bange for, at embedsfolkene i kommissionen, som sidder langt fra den arbejdsmæssige virkelighed, kommer med en teknokratisk beslutning. Vi har brug for en politisk beslutning. Partiet og vælgerne skal finde hinanden, siger Simon Simonsen.
Sammen med flere end tyve andre socialdemokrater mødes han i Odense i dag. Blandt dem findes 13 folketingskandidater.
Debat skal være synlig
Folketingsmedlem Jan Johansen, der tidligere er gået imod sit eget parti i spørgsmålet om dagpenge, er ikke selv blandt deltagerne på mødet, men bakker op om debatten.
- Jeg er enig i, at vores debat skal være synlig for befolkningen. Og det er jo ikke bare en kommission med embedsmænd, der skal bestemme, hvordan vores dagpengesystem skal se ud. Det er os politikere, der bestemmer. Vi skal jo ikke sige, at nu bestiller vi nogle mennesker til at lave en rapport, og så vedtager vi det. Sådan er det ikke i politik. Vi politikere skal da have en mening.
Er der blevet for stille i jeres parti?
- Ja, jeg synes, at man prøver at omgås det på en sådan måde, så man slet ikke må nævne ordet dagpengereform. Det synes jeg ikke er rigtigt. Jeg synes, at befolkningen godt må se, at vi er aktive på det her felt. Vi kan godt diskutere alt andet, bare ikke det her. Det synes jeg er forkert, siger Jan Johansen.
Han kan godt se for sig, at dagpengeperioden i opgangstider bliver reduceret fra de nuværende to år til halvandet år. Derimod bør den være to år under lavkonjunkturen, og folk over 55 år bør have en endnu længere periode.
Samtidig mener Jan Johansen, at genoptjeningsperioden skal halveres fra de nuværende 52 uger til 26 uger.
Ekspert-svar efter valget
Simon Simonsen er enig i, at genoptjeningen bør være kortere, og han vil også på mødet i Odense diskutere, om perioden skal være længere end de nuværende to år.
Det var op til Socialdemokraternes kongres sidste år, at Helle Thorning-Schmidt fik aftalt med regeringspartneren de Radikale, at dagpengekommissionen kommer til september.
Dermed kommer eksperternes svar først efter et valg, som de borgerlige i øjeblikket står til at vinde.
Mødet i Odense bliver det første i en længere række. Når arbejdet er afsluttet, vil gruppen aflevere sine forslag til statsminister Helle Thorning-Schmidt.