Moderaterne arbejder på ny organisering efter skandale-sag: 'Vi har været ude i alle hjørner'

Dårligt arbejdsmiljø har udløst et påbud fra Arbejdstilsynet, som ifølge partiets gruppeformand bliver taget meget seriøst.

Sagen om dårligt arbejdsmiljø hos Moderaterne startede i slutningen af august, da BT berettede om, at en håndfuld medarbejdere havde sendt en indberetning til Arbejdstilsynet. Hurtigt voksede sagen sig til en regulær skandale. (Foto: © Liselotte Sabroe, Ritzau Scanpix)

Et påbud fra Arbejdstilsynet står nu som det foreløbige punktum i sagen om dårligt arbejdsmiljø hos Moderaterne.

En sag, der har kastet regeringspartiet ud i et voldsomt stormvejr og både kostet Moderaterne hele ti medarbejdere, foruden partiets organisatoriske overhoved og det fremtrædende folketingsmedlem og medpartistifter Jeppe Søe.

Men kritikken af arbejdsforholdene i partiets sekretariat, udpenslet over flere sider i Arbejdstilsynets afgørelse, som DR har fået aktindsigt i, får ikke gruppeformand Henrik Frandsen til at vakle.

- Vi tager det meget seriøst og arbejder videre med det, siger han.

Henrik Frandsen påpeger, at Moderaterne har kendt til Arbejdstilsynets vurdering i nogle uger, fordi ordlyden var den samme i et høringsbrev, som partiet modtog i slutningen af september.

- Allerede dengang begyndte vi at igangsætte forskellige initiativer for at imødegå de kritisable ting, siger han.

Hele paletten

Partiet har blandt andet indledt et samarbejde med en erhvervspsykolog, sat gang i en såkaldt Arbejdspladsvurdering (APV) og fået en arbejdsmiljøorganisation på plads i sekretariatet, forklarer gruppeformanden.

Senest den 15. januar skal Moderaterne have rettet op på de kritisable forhold og melde tilbage til Arbejdstilsynet, hvordan partiet vil sikre, at "krænkende handlinger i form af mobning og anden nedværdigende adfærd ikke forringer ansattes sikkerhed eller sundhed på kort eller lang sigt", som det lyder i påbuddet.

Til spørgsmålet om, hvad der konkret er løsningen, lyder svaret fra Henrik Frandsen:

- Det er at bruge hele paletten og alle de redskaber, vi kan.

Ny organisering

Hidtil har meldingen fra Moderaterne været, at den problematiske kultur med mobning, "tyrannisk ledelse" og krænkelser har trukket tråde tilbage til en enkelt afdeling i partiets sekretariat. Nærmere bestemt den politiske afdeling, som digitaliseringsminister Caroline Stage (M) stod i spidsen for, kort tid inden hun blev hentet ind på ministerholdet.

- Vi har måttet konstatere, at vi har en enkelt afdeling på vores sekretariat, som vi ikke tror kan komme til at fungere med den besætning, vi har, og derfor giver vi den en frisk start, lød det fra partiformand og udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen i forbindelse med, at tre ansatte i afdelingen - de eneste, der ikke havde taget imod en frivillig fratrædelsesordning - blev fyret.

Men ifølge Arbejdstilsynet "forekommer der aktuelt krænkende handlinger i alle dele af sekretariatet". Det fremgår af afgørelsen.

Tonen har da også fået en anden lyd fra partiet nu.

- Vi er i gang med at se på organiseringen af hele vores sekretariat, og hvordan det arbejder, lyder det fra Henrik Frandsen.

- Jeg håber, og jeg er også ret sikker på, at det vil sikre, at vi fremover opfanger den her slags signaler meget før, siger han.

I videoen herunder kan du høre Henrik Frandsen forholde sig til, at ikke bare én afdeling, men hele sekretariatet har været præget af den problematiske kultur med mobning og krænkelser.

Har været ude i alle hjørner

I alt ti medarbejdere har forladt partiets sekretariat, efter sagen fik offentlig bevågenhed. Også partisekretær Kirsten Munch Andersen har sagt op. Men alle øvrige medarbejdere er stadig tilbage, fortæller Henrik Frandsen, som er tryg ved, at det nuværende hold kan komme på ret køl.

- Vi har haft en proces kørende, hvor vi har haft en erhvervspsykolog tilknyttet, som har interviewet samtlige medarbejdere i fortrolighed, og hun har haft mulighed for at stille de spørgsmål, der skulle til for at finde ud af, om medarbejderne har tiltro til, at de skal være der i fremtiden, men også om de har oplevet nogle ting, som de ikke skulle have oplevet.

- Jeg er ret overbevist om, at vi har været ude i alle hjørner, men man kan selvfølgelig ikke være hundrede procent sikker, fortsætter Henrik Frandsen.

Professor i arbejdsmiljø på SDU Peter Hasle har kaldt de beretninger om nedværdigende adfærd, krænkelser og mobning, som Arbejdstilsynet har fået fra både ledere og medarbejdere hos Moderaterne, for "noget af det mest alvorlige", han har set.

Omfanget har da også overrasket Henrik Frandsen, men han betragter påbuddet fra Arbejdstilsynet som en "milepæl", der kan hjælpe partiet med at komme til bunds i problemerne.

- Jeg har en helt klar forventning om, at det vil gøre, at vi, når vi kommer på den anden side af det her, har en rigtig god arbejdsplads, hvor folk kan føle sig trygge, siger Henrik Frandsen.