Mjølnerparken vil af ghettolisten: Nu skal halvdelen af blokkene sælges

Den lokale beboerforening raser over tvangsflytning af beboerne.

Pengene fra salget skal investeres i nye almene boliger andre steder i København. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Der er store ting på tapetet i Mjølnerparken i København, der siden indførelsen af den såkaldte ghettoliste i 2010 har været fast inventar på listen.

For det almene boligselskab Bo-Vita, der har cirka 500 lejligheder i området, er nu meget tæt på at sælge to af de fire boligkarréer i området til en privat investor.

Grunden til salget er, at man vil have området af ghettolisten.

Samtidig betyder den ghettopakke, som et bredt flertal i Folketinget vedtog i 2018, at antallet af såkaldte familieboliger i området skal reduceres til 40 procent.

- Det vil betyde, at der kommer til at ske en voldsom ændring i beboersammensætningen, siger Jan Hyttel, der er formand for Bo-Vita.

Faktisk er boligselskabet nu så langt i processen, at man har indledt de afsluttende forhandlinger med tre forskellige investorer og forventer at underskrive en salgsaftale inden udgangen af marts.

Salget betyder også, at en masse beboere kommer til at miste deres hjem i Mjølnerparken. De bliver alle tilbudt genhusning andre steder.

Beboerforening: Det er forfærdeligt

Men salget og de tvungne fraflytninger møder voldsom kritik fra Mohammad Aslam, der er beboerformand i Mjølnerparken.

- Rigtig mange af de mennesker, der nu bliver tvunget væk, har boet her i mange år. Deres børn er født og opvokset her, deres netværk er her.

- Mange af dem er rigtig bange og nervøse for, hvor de ender henne nu. Hvad huslejen bliver. Om de kommer til at trives i et nyt område. Man splitter familierne fra et område, de måske har boet i altid. Det er forfærdeligt, og det er ren spekulation.

Beboerforeningen havde håbet, at boligselskabet ville lytte til et forslag om i stedet at omdanne de boliger, der nu skal sælges, til studiboliger i takt med, at folk flyttede fra lejlighederne.

På den måde mener Mohammad Aslam, at man kunne have levet op til reglerne. Han frygter samtidig, at salget af de relativt billige lejeboliger kommer til at betyde, at der bliver færre billige almene boliger i København.

De første beboere flyttede ind i Mjølnerparken i København i 1987. Alle boligerne skal i den kommende tid renoveres, mens halvdelen af dem nu også bliver solgt til en privat investor. (Foto: © Sofie Mathiassen, Scanpix)

Skal skaffe flere billige boliger

Men i Bo-Vita mener man, at man er nået frem til en god model. Og Jan Hyttel tror på, at det kommer til at gå helt omvendt.

- Vi forventer faktisk et provenu på det her salg af en vis størrelse. Noget af det bruger vi til genhusning, men vi bruger det også til nye almene boliger andre steder i København.

- Så vi forventer, at der faktisk kommer endnu flere almene boliger, som også bliver i en prisklasse, hvor helt almindelige mennesker kan flytte ind.

Han anerkender, at det kan være svært at blive tvunget til at flytte fra et sted, man er glad for at bo. Derfor forsøger Bo-Vita efter eget udsagn at komme med et tilbud til beboerne, der gør det lettere at komme afsted.

- Vi giver dem et rigtig godt flyttetilbud, hvor vi hjælper dem med at flytte til det sted, de bliver genhuset. De får også et kontant tilskud til nye hårde hvidevarer og så videre på helt op til 25.000 kroner.

- Jeg er ked af, at vi skal byde dem det her, men jeg ser det som en bunden opgave.

Bo-Vita oplyser, at man vil stille en række krav til den kommende køber. Man vil have investorer, der blandt andet skal have en langsigtet interesse i området, og ikke bare ser det som en mulighed for hurtig gevinst.

Han nævner i den forbindelse kapitalfonden Blackstone som en investor, man på den måde forsøger at undgå.