Mens minkavlerne nu ikke længere må være med til at afgøre hinandens erstatningssager, vil en række tænketanke i stedet få buddet om at sidde med ved bordet.
Et flertal af partierne på Christiansborg er fredag morgen blevet enige om at fjerne minkavlere og alle personer med relation til minkerhvervet fra de såkaldte erstatnings- og taksationskommissioner, der afgør, hvor meget de enkelte avlere kan få i erstatning efter nedslagningen af alle landets mink i forbindelse med coronapandemien i 2020.
Til gengæld vil tænketanke som Cepos, Kraka, Arbejderbevægelsens Erhvervsråd og Justitia nu få mulighed for at udpege repræsentanter til kommissionerne, fremgår det af den politiske aftale.
"Formålet er at udvide listen med flere personer med bl.a. juridiske og økonomiske kompetencer," lyder det i aftaleteksten:
"Tiltaget indebærer, at en række yderligere organisationer mv. kontaktes med henblik på at indstille personer til listen, bl.a. universiteter, Forsikring & Pension, Cepos, Justitia, Kraka, AE-rådet samt SMVdanmark."
Indtil nu har interesseorganisationer som Dansk Industri og Dansk Erhverv samt Finans Danmark og FSR – danske revisorer haft mulighed for at være repræsenteret i erstatnings- og taksationskommissionerne, og de vil nu blive kontaktet "med fornyet opfordring til at indstille personer", står der i aftalen.
Aftalen kommer i kølvandet på, at Zetland for nylig på baggrund af mediets egen optælling kunne berette, at hovedparten af de menige medlemmer af de kommissioner, der allerede har truffet afgørelser om erstatning, er indstillet af enten minkbranchen selv eller af interesseorganisationen Landbrug & Fødevarer.
Det har altså hovedsageligt været minkavlerne selv, der har været med til at afgøre, hvor meget erstatning der skal udbetales, mens kun tre ud af ti er udvalgt af enten Finans Danmark eller FSR – revisorernes og bankernes interesseorganisationer.
Minksekretariatets opgørelse over sammensætningen af kommissionerne viser desuden, at størstedelen af medlemmerne er udpeget af minkbranchen og landbruget.
Dertil har DR i den forgangne uge kunnet fortælle, at omtrent halvdelen af de minkavlere, der har søgt om erstatning, har søgt om et større antal mink, end de reelt havde på deres farme, da de blev lukket ned, ligesom fem minkavlere har fået erstatning for mink, de ikke havde tilladelse til i deres miljøgodkendelse.
'Der er jurister og advokater nok'
Tage Pedersen, formand for Danske Minkavlere og Kopenhagen Fur, undrer sig noget over, at tænketankene fremover får mulighed for at få plads i kommissionerne.
- Jeg havde nok hellere set, at det var nogen med en kortere uddannelse, bemærker han:
- Der er jurister, advokater og økonomer nok i det her. Nogen med en lille smule praktisk begavelse havde nok været ganske fornuftigt.
Hvad ville det gøre af forskel?
- Når man skal vurdere en minkfarm, som ligger ude på en åben mark, tror jeg, at praktisk forståelse er bedre end akademisk.
Fødevareminister Jacob Jensen (V), der præsenterede aftalen fredag morgen, mener omvendt, at det er en fordel med en bred sammensætning i kommissionerne.
- Vi vil bede flere andre organisationer ud over dem, der allerede er der, om at kunne bidrage med personer med forskellige relevante kompetencer inden for økonomi, jura og revision, med videre, siger han.
Minister vil undgå 'skøre sager'
Med aftalen reduceres erstatnings- og taksationskommissionerne desuden fra fire til tre menige medlemmer samt én formand – typisk en tidligere landsretsdommer. Det vil imidlertid fortsat være formanden, der udpeger medlemmerne af de enkelte kommissioner og har ansvaret for at sikre, "at reglerne om inhabilitet overholdes".
Derudover er politikerne blevet enige om, at der i behandlingen af sagerne ikke længere vil være et krav om "indsigt i minkproduktion, pelsindustri, fodervirksomhed, m.v.", som det formuleres i aftalen.
I stedet skal kommissionerne blot have "tilstrækkelig indsigt i vurdering af ejendomme, driftsmidler, inventar m.v., indsigt i salg af virksomheder samt indsigt i revision og regnskab".
Til gengæld har de mulighed for at indhente bistand fra netop minkavlerne eller andre med relation til erhvervet "f.eks. til afdækning af spørgsmål relateret til forståelse af minkproduktion, pelsindustri, fodervirksomhed mv.".
Der vil i den forbindelse blive udarbejdet en liste over personer med særlig indsigt i minkbranchen, som kan bistå kommissionerne med viden.
Jacob Jensen medgiver, at der har været "en mistanke om inhabilitet" i behandlingen af erstatningssagerne, som skal undgås fremover.
- Det her handler om, at vi genskaber den tillid, der skal være til måden, som erstatningerne bliver udmålt på, siger han og kalder det "rigtig, rigtig vigtigt" at justere kommissionernes sammensætning.
- For der har været nogle skøre sager fremme i medierne, som jeg i hvert fald ikke har kunnet stå i – og det ved jeg også, at aftalepartierne heller ikke har kunnet.
Har du en forventning om, at beløbet, der er afsat til erstatning, vil falde, når minkavlerne ikke længere sidder med ved bordet?
- Jeg er sådan indrettet, at det overlader jeg helt til den uafhængige instans, som skal håndtere det her, siger Jacob Jensen:
- I sidste ende er det vores part i sagen på statens vegne – Fødevarestyrelsen – der vurderer, om man føler, at det er inden for rammen af det, som også er det rigtige i forhold til den erstatning, som minkavlerne er berettiget til.
I den politiske aftale fremgår det også, at der i hele 70 ud af de 74 afgjorte sager har været forhold, hvor Fødevarestyrelsen har påklaget elementer, der har været "i modstrid med intentionerne bag erstatningsordningen".