Minkavlere står frem for første gang: Fik opkald fra politiet med ulovlig besked

Otte avlere endte med at få en undskyldning for telefonopkald, der er centrale i minkskandalen. Nu fortæller de deres version af sagen.

Kent Bjerregaard er 48 år. Efter hans minkfarme er lukket ned, er han begyndt at arbejde som skadedyrsbekæmper. (Foto: © PRIVATFOTO)

Den 12. november 2020 om eftermiddagen foretog vicepolitiinspektør Jakob Kristensen fra Rigspolitiet otte afgørende telefonopkald. Det tog ham knap to timer. En række minkavlere skulle have en undskyldning fra politiet.

Han foretog det første opkald klokken 15.11. I den anden ende var minkavler Kent Bjerregaard fra Thyholm.

- Jeg tog telefonen og sagde, 'hvad er det nu, I vil?' De sagde, de ville give mig en undskyldning. Jeg sagde, at den kunne jeg fandme ikke bruge til særlig meget lige nu, for vi havde travlt og var pressede i forvejen. Jeg havde ikke tid til at snakke, så jeg lagde på. Jeg kunne ikke bruge en undskyldning til noget, fortæller Kent Bjerregaard.

Kent Bjerregaard var en af otte de minkavlere, som ifølge politiets optegnelser ugen forinden havde fået en opringning fra politiet med en ulovlig besked.

De otte opkald er omdrejningspunktet i den del af minksagen, der handler om politiets såkaldte actioncard.

For første gang fortæller sagens otte centrale minkavlere, hvordan de opfattede samtalerne, der endte som en politisk skandale og nu bliver undersøgt i en kommission. Det sker, efter at DR Nyheder har fået aktindsigt i det telefonnotat, som Jakob Kristensen lavede efter samtalerne.

DR Nyheder har været i kontakt med alle otte avlere. Det er ikke dem alle, der ønsker at stå frem med navn.

Men deres fortællinger giver et overraskende billede.

Står ikke printet i erindring

Mange af dem var slet ikke klar over, at de spillede en hovedrolle i minksagen. Det har de aldrig fået at vide.

Det var først, da Rigspolitiet for få dage siden sendte en besked i deres e-boks om, at DR havde fået aktindsigt i sagen, at det gik op for dem.

Minkavlerne fortæller, at de i dagene efter Mette Frederiksens pressemøde den 4. november 2020 blev kimet ned af myndighederne. Telefonen ringede tidlig morgen og sen aften. Ifølge avlernes beretning var der ikke styr på noget fra myndighedernes side, og der var opkald fra både politiet, Fødevarestyrelsen og kommunen.

Derfor har det opkald, der endte som en skandale, ikke skilt sig ud, men blot været et i en lang række over nogle døgn, hvor minkavlerne under hårdt tidspres måtte aflive deres dyr og se deres livsværk styrte i grus.

Nogle samtaler endte i skænderi og konflikt. Derfor blev der ikke lavet aftaler om optælling.

Nogle har hæftet den efterfølgende undskyldning til, at de nok var en af de otte centrale personer. Andre har blot opfattet den som en undskyldning, politiet gav på grund af deres opførsel, og ikke knyttet det til sagen om actioncard.

Jesper Vad Jensen havde en minkfarm i Gredstedbro i Vestjylland. Han er en af de otte, der står på politiets liste over minkavlere, som fik et opkald med en ulovlig besked.

- Det er ikke et opkald, der står printet i min erindring som gænseoverskridende eller kontroversielt. Men du skal tænke på den situation, vi stod i. Alt var kaos, siger Jesper Vad Jensen, som i dag arbejder som anlægsgartner i Kolding.

Politielever sat til at ringe rundt

Actioncardet var en telefonmanual til de politielever, der skulle ringe rundt til minkavlere. Målet med samtalen var at få lavet en aftale om optælling af mink, så avlerne kunne få en bonus for at aflive hurtigt. Avlerne fik 20 kroner per mink, der var aflivet før den 16. november.

Men hvis politieleverne i Rigspolitiets callcenter fik et nej fra minkavlerne til at samarbejde, blev de instrueret i at sige:

'Det er jeg ked af at høre, men beslutningen er truffet. Manglende medvirken vil derfor betyde, at du ikke får mulighed for at opnå bonussen, og du kan forvente, at myndighederne så kommer og foretager tømning af besætningen alligevel. Jeg vil derfor høre, om dette får dig til at ændre beslutningen?'

Sagens kerne er, at der på det tidspunkt ikke var lovhjemmel til at kræve mink i zone 3 aflivet. Minkene i zone 3 var dem, der hverken var smittede eller befandt sig i risikozoner. Derfor var der ikke juridisk grundlag for at sige det på den måde, som politiet gjorde.

Den 7. november fik Kent Bjerregaard et opkald. Han var allerede gået i gang med at aflive og pelse sine mink. Det skete, dagen efter Mette Frederiksen havde holdt pressemøde.

- De ringede og spurgte, om vi var klar til at tælle alle dyr op. Det ønskede jeg ikke. De kunne komme til efter den 16. november. Det sagde jeg til dem. Jeg sagde, vi skulle have noget fred og ro. De blev ved med at ringe - det var usmageligt. Vi havde det ikke sjovt. Vi græd, hver morgen når vi stod op, og vi græd, hver aften når vi gik i seng.

Vidste du godt, du var blandt de otte?

- Det havde jeg på fornemmelsen, fordi de havde ringet og givet en undskyldning.

Opfattede du, at du sagde nej?

- Jeg opfattede ikke, jeg sagde nej, for vi vidste selvfølgelig, at vi skulle slå vores dyr ihjel. Jeg kunne kun meddele, at jeg ikke ønskede at få mine dyr talt op inden den 16. Jeg ville godt vente.

- Jeg bad dem decideret om at lade os være i fred. Jeg sagde, at vi er pressede nok i forvejen, og så bliver I ved at ved med at presse os.

Han fortæller også om de mange opkald, der gjorde det svært at finde at finde ud af, hvad myndighederne ville vide.

- Fødevarestyrelsen, Forsvaret og politiet ringede. Der var ingen, der vidste, hvad den anden gjorde. Det kørte fuldstændig rundt i ring, fortæller Kent Bjerregaard, der i alt havde 94.000 mink.

I dag arbejder han med at bekæmpe skadedyr.

'Jeg skulle lige sunde mig'

Landmand Søren Hansen fra Esbjerg havde omkring 18.000 mink. Da beskeden kom på pressemødet, vidste han, at det skulle gå stærkt med at få dyrene aflivet.

- Jeg tænkte, at vi kunne lige så godt gå i gang, hvis det var den vej, det gik. Jeg skulle, da lige gå og sunde mig lidt over det, siger han.

Han var på det tidspunkt i zone 3, altså der hvor minkene var raske og på behørig afstand af andre smittede farme.

Og den 6. november gik han i gang med at aflive sine mink – han havde trukket den lidt, fordi han normalt ville være gået i gang den 9. november, fordi pelsen så er bedre.

Søren Hansen kan ikke huske præcis hvornår, men han fik et opkald fra politiet – formentlig den 6. november.

Beskeden var klar. Han skulle aflive sine dyr, og der skulle fart på. Han opfattede ikke, at det handlede om en tempobonus.

- Man tænkte jo 'Rigspolitiet, så er det satme alvorligt.' Det virkede til, at de ville skynde på os. Men det var også underligt, for jeg var jo i gang med at aflive.

Han husker det som om, at han fik indtil flere opkald fra politiet.

Om lørdagen den 7., kom Søren Hansens besætning i zone 2. Derfor endte han med at pelse 9.000 mink, imens 9.000 blev aflivet og destrueret. For endte avlerne i zone 2, måtte de ikke pelse deres mink, de skulle destrueres.

Den 8. november – om søndagen - var der en person fra Beredskabsstyrelsen ude at tælle dyrene op, forklarer Søren Hansen.

- Det havde jeg ikke noget imod. Det var jo sådan, at det var.

Nogle dage senere fik han et opkald – ifølge politiets optegnelser – klokken 15.36. Søren Hansen, der var midt i sin middagslur, blev overrasket. Det var Rigspolitiet, der ville undskylde.

- Jeg har på intet tidspunkt strittet imod. Hvad fanden kan jeg bruge en undskyldning til? Hvis jeg havde begået sådan en fejl, havde det kostet ved kasse 1.

- Omvendt var det jo fint af politiet, at de ringede, men stadig lige i situationen havde jeg ikke meget at bruge det til, siger Søren Hansen.

Vidste ikke, hvad de undskyldte for

Tidligere minkavler Jørgen Brink Terkildsen var allerede gået i gang med at pelse dagen efter pressemødet 4. november. Han opfattede det derfor heller ikke som en trussel, da han den 6. november kl. ca. 19.30 fik et opkald fra politiet.

Han forstod, at det drejede sig om muligheden for at få en tempobonus.

- Jeg kan huske det, fordi jeg stod ude i pelsningsrummet, da jeg fik opkaldet. Vi var lige blevet færdige. Om jeg har sagt nej – det er svært at sige, men det kan godt være, fordi jeg ikke har følt, at jeg havde tid til det. Vi var jo i gang, siger han.

Heller ikke opkaldet med beklagelsen fra Rigspolitiet har Jørgen Terkildsen hæftet sig ved.

- Jeg kan nok godt huske det, men jeg vidste ærligt talt ikke rigtigt, hvad det var, de undskyldte for. Det var det, der blev sagt på pressemødet, som jeg havde opfattet som en ordre, siger Jørgen Terkildsen.

Rigspolitiet har ingen kommentarer og henviser til, at Minkkommissionen arbejder. Kommissionen foretager i dag sine sidste afhøringer, og rigspolitichef Thorkild Fogde er blandt dem, der skal afgive forklaring.