- Det vil gøre det lettere for os at afvise folk på grænsen, hvis de ikke har noget dansk statsborgerskab, siger udlændinge- og integrationsminister, Mattias Tesfaye (S).
Sådan lyder begrundelsen, for at regeringen hurtigt vil have behandlet et forslag i Folketinget, der skal gøre det muligt at tage det danske statsborgerskab fra fremmedkrigere, hvis de også har et statsborgerskab i et andet land, uden at de behøver at blive stillet for en dansk domstol. Sådan som det ellers er i dag. I stedet skal det fremover være den siddende minister, der skal tage beslutningen:
- Det handler om at sikre den danske befolknings sikkerhed. Vi er simpelthen bange for, hvad der vil ske, hvis nogle af de her fremmedkrigere får adgang til dansk territorium, siger ministeren.
Regeringen vil have forslaget hastebehandlet i Folketinget. I praksis betyder det, at det kan blive vedtaget hurtigere end de 30 dage, der normalt skal gå fra, at et lovforslag bliver fremsat, til det endeligt bliver vedtaget.
Opbakning fra Venstre
Allerede i foråret blev den tidligere VLAK-regeringen og Dansk Folkeparti enige om, at statsborgerskabet skulle kunne tages fra fremmedkrigere, der har statsborgerskab flere steder, uden at en dansk domstol skulle ind over. Men forslaget nåede aldrig at blive behandlet i Folketinget.
Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye havde regnet med, at det skulle diskuteres lidt senere på året. Men den nuværende situation i Syrien gør, at det haster, siger han.
- Der er desværre sket det, at en række af de fangelejre, hvor fremmedkrigerne opholder sig, er blevet en del af krigshandlingerne. Derfor er der nogle af dem, der er sluppet fri. Vi frygter, at nogle vil sætte mod Europa og mod Danmark, og det ønsker vi under ingen omstændigheder sker, siger han.
Han kan ikke udtale sig om, hvorvidt der er nogen med dansk statsborgerskab blandt de fremmedkrigere, som er sluppet fri.
Venstres politiske ordfører, Sophie Løhde, er positiv over for regeringens tiltag:
- Ved nu at få hastebehandlet det lovforslag, som vi allerede i foråret indgik aftale om med Dansk Folkeparti, sikrer vi, at man ikke bare kan være dansk statsborger og så vende tilbage til Danmark, som om intet var hændt.
Blandet modtagelse af støttepartierne
Regeringens forslag får en blandet modtagelse af støttepartierne. SF støtter hastebehandlingen og er positiv over for forslaget, men de er endnu ikke klar til at svare på, om de i sidste ende vil stemme for eller imod det.
- Vi er ude efter at lave en balance. De voksne, der aktivt har valgt Islamisk Stat til, dem har vi ikke sympati for, men vi vil ikke have, at der nogen børn, der kommer i klemme, siger SF's gruppeformand Jacob Mark.
Hos Enhedslisten kalder retsordfører Rosa Lund forslaget for absurd og langt ude.
- Statsborgerskab er et sæt rettigheder, man har. Det er ikke noget, man har trukket i automat eller fundet på gaden. Og rettigheder har man jo uanset, hvordan man opfører sig, siger hun.
Ifølge Statsministeriet er Socialdemokratiet, Venstre, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre, SF, De Konservative, Nye Borgerlige og Liberal Alliance for at få forslaget hastebehandlet.