Minister vil have iPads væk fra børnehave og vuggestuer

Ekspert og forældreorganisation siger dog, at skærmforbruget er begrænset.

Børn skal hellere leget med togbane og bygge sandslotte end at sidde med iPad i børnehave og vuggestuer, mener minister. (© Colourbox/DR Grafik: Natalie Nystad)

Det skal være slut med at se videoer med 'Baby Shark' og 'Lille Bille' i vuggestuerne og børnehaverne. Det mener børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye (S).

Han vil derfor ændre lovgivningen, så de nul- til seksårige børn i mindst muligt omfang anvender skærme, mens de er i dagtilbud. Det skal ske for at beskytte børnene for potentielle negative konsekvenser, siger ministeren.

- I dag har vi en lovgivning og myndigheder, der fremmer børns digitalisering og skærmforbrug. Vi skal det modsatte. Som udgangspunkt mener jeg slet ikke, børn bør eksponeres for skærme i børnehaver og vuggestuer, siger Mattias Tesfaye.

YouTube og iPads er blevet en større del af de helt små børns hverdag. Tal fra Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, Vive, viser, at 52 procent af de treårige børn bruger mere end en time om dagen på computer, tv, YouTube eller iPad. I 2009 var det 29 procent.

Lektor: Der er begrænset skærmtid

Brugen af iPads og YouTube er ret begrænset i vuggestuer og børnehaver. Det fortæller Andreas Lieberoth, der er lektor i pædagogisk psykologi ved DPU på Aarhus Universitet.

Han er medforfatter til en rapport fra 2020, hvor man netop undersøgte børns forbrug af digitale medier i børnehaver og vuggestuer.

- Vi fandt ud af, at det er ganske lidt skærmtid i børnehaver og vuggestuer, og når det er der, så er det for det meste for at slå et eller andet op eller kigge på en stor skærm, hvor man laver en eller anden dans. Så det er faktisk ret lidt i virkeligheden, siger Andreas Lieberoth.

Han forklarer, at de fleste børn bliver udsat for nul til fem minutters kontakt med en skærm på en dag i vuggestuen eller børnehaven. For dem, der ser ud til at bruge det mest, drejer det sig om en halv time på en dag, siger han.

- Hvis man prøver at begrænse noget, som man tror er skadeligt, så giver det kun mening, hvis det rent faktisk er der, og det rent faktisk er skadeligt, siger Andreas Lieberoth.

Forældreorganisation mener ikke skærme fylder meget

I Forældrenes Landsorganisation, Fola, har man siden foreningens rådgivning startede i 2020 fået to forældrehenvendelser om for meget skærmbrug i vuggestuer og børnehaver.

- Vores indtryk er, at det ikke fylder meget i vuggestuer og børnehaver, siger Signe Nielsen, der er formand for Fola.

Hun så hellere, at ministeren fokuserede på at gøre kvaliteten af daginstitutionerne bedre og peger på en rapport fra maj. Den viste, at kun hver tiende daginstitution og dagplejers arbejde med børnene var af god kvalitet.

- Når vi lige har fået en kvalitetsrapport, hvor kvaliteten hos ni ud af ti institutioner og dagplejere ikke er god nok, så er det en meget nem løsning kun at pege på en skærm, som ikke er meget til stede, siger Signe Nielsen.

Mattias Tesfaye (S) vil have begrænset brugen af iPads og skærme så meget som muligt i vuggestuer og børneinstitutioner. (Foto: © NIELS AHLMANN OLESEN, Ritzau Scanpix)

Minister: Bedre at være forsigtig

Selvom forbruget kan virke begrænset, så peger børne- og undervisningsministeren på, at der er masser af eksempler på forældre, der oplever, at deres børn ser 'Gurli Gris', når barnet skal hentes.

- Som udgangspunkt kan jeg slet ikke se, hvorfor børn skal sidde og kigge på iPad, mens de er i vuggestue eller børnehave. Vi skal se det i sammenhæng med, at børn derhjemme og i øvrigt ser meget mere på skærme, siger han.

- Vi har den ene sundhedsekspert efter den anden, der råber vagt i gevær, og vi har et ansvar for at anlægge et forsigtighedsprincip, siger han.

Personalet i vuggestuerne og børnehaverne slipper dog ikke for iPads og Aula, hvis lovændringen bliver vedtaget. Skærmene skal nemlig stadig bruges til administrative formål.