Justitsminister Mette Frederiksen (S) har netop modtaget den længe ventede redegørelse fra Udlændingestyrelsen om styrelsens omdiskuterede Eritrea-rapport.
Men Mette Frederiksen sender imidlertid redegørelsen tilbage til Udlændingestyrelsen, fordi hun vil have flere svar. Svarene skal ligge på ministerens bord senest i morgen, siger hun.
- Jeg mener, at der stadig står ubesvarede spørgsmål tilbage. Det er min klare holdning, at enhver tvivl om politisk indblanding i den her sag skal kunne tilbagevises, og hver en sten skal vendes, siger Mette Frederiksen.
Læs Udlændingestyrelsens redegørelse her.
Minister vil have nye svar hurtigt
Mette Frederiksen har sendt Udlændingestyrelsens redegørelse til Folketinget og Folketingets Ombudsmand, som også har vist interesse for redegørelsen og ligeledes er orienteret om justitsministerens krav om yderligere svar.
I et følgebrev til Folketinget uddyber Mette Frederiksen sin holdning til Udlændingestyrelsens redegørelse.
- Udlændingestyrelsen omtaler i sin redegørelse ikke baggrunden for, at styrelsen i forbindelse med rapporten om Eritrea har anvendt en anderledes opbygning end tidligere. Det fremgår endvidere ikke af redegørelsen, i hvilket omfang den ændrede opbygning af rapporten har haft betydning for anvendelsen af kildeoplysningerne.
- Endelig forholder redegørelsen sig ikke til den rejste kritik om, at Udlændingestyrelsen i forbindelse med udarbejdelsen af rapporten skal have søgt at tegne et bestemt billede af forholdene i Eritrea, skriver Mette Frederiksen.
Mette Frederiksen kalder ovenstående "centrale temaer i forhold til den kritik, der er rejst af rapporten", og derfor skal Udlændingestyrelsen nu komme med en supplerende udtalelse om disse spørgsmål.
- Justitsministeriet forventer meget snart at modtage den supplerende udtalelse, skriver Mette Frederiksen.
Frederiksen: Jeg kendte ikke til intern kritik
Mette Frederiksen skriver videre, at hverken hun eller Justitsminsiteriet har modtaget udkast til den udskældte Eritrea-rapport eller på nogen måde været involveret i udarbejdelsen af rapporten.
- Som det endvidere fremgår, har hverken jeg selv eller ministeriet været bekendt med den interne kritik, der har været rejst af ansatte i Udlændingestyrelsen af rapporten og dens udarbejdelse, før denne kritik blev omtalt i pressen, skriver Mette Frederiksen i brevet til Folketinget.
Justitsministeriet bemærker desuden, at Udlændingestyrelsen har oplyst, at de oplysninger i rapporten, som der er rejst tvivl om, ikke vil indgå i sagsbehandlingen af asylsager fra Eritrea. De oplysninger har altså ikke haft og vil heller ikke få nogen betydning, hedder det.
Heftig kritik af rapport
I den seneste tid har mistanken om, at der har været tale om politisk bestillingsarbejde i Eritra-sagen, bredt sig.
Udlændingestyrelsens konklusion i Eritrea-rapporten har fået heftig kritik fra flere involverede kilder.
En professor har taget afstand til hele rapporten, en etiopisk diplomat har kaldt konklusionerne "umenneskelige", og en sygemeldt chefkonsulent i Udlændingestyrelsen har brugt ordet "makværk" om rapporten.
Embedsmænd: Vi blev lovet lønforhøjelse
Senest har den sygemeldte chefkonsulent sagt til Berlingske, at han og en kollega blev stillet en lønforhøjelse i udsigt, hvis det i rapporten kunne konkluderes, at eritreere kunne rejse tilbage til Eritrea mod at betale to procent i skat til regimet og underskrive et såkaldt angrebrev.
Udlændingestyrelsen har efter den hårde kritik af rapportens konklusioner blødt op i forhold til asylsagerne fra Eritrea og sagt, at desertører nu alligevel godt kan få automatisk asyl i Danmark.
Mette Frederiksen er kaldt i samråd i Folketinget om sagen på torsdag.