Minister: 'Mindst holdbar til'-mærket kasserer tonsvis af gode madvarer

Holdbarhedsdatoen skal fjernes fra flere madvarer, mener fødevareministeren. Vi har nemlig et moralsk problem med madspild, siger han.

'Mindst holdbar til'-mærket er ikke bæredygtigt, som det er indrettet i dag, mener fødevareminister, Dan Jørgensen. (© DR)

'Mindst holdbar til'-mærket skal være på færre fødevarer i fremtiden. Det mener fødevareminister Dan Jørgensen (S) og flere af hans minister-kollegaer i EU.

- Hvert år smides tonsvis og tonsvis af mad ud, som ikke fejler noget. Altså hvor vi har en mærkningsordning, som indikerer, at der er noget galt med maden, selvom der ikke er det. Og det skal vi da gøre noget ved, siger Dan Jørgensen.

EU's fødevareministre vil mandag diskutere, om listen over fødevarer, der allerede er undtaget af mærkningen, skal udvides.

Moralsk problem

Fødevarer som tyggegummi og eddike er for eksempel allerede undtaget fra 'Mindst holdbar til'-mærkningen. Men listen har altså potentiale for at blive udvidet, lyder det fra ministeren:

- Lad os få nogle videnskabsfolk, som har forstand på det her, til at se på, om der er andre produkter derude, og det tror vi der er, som vi kan undtage sådan, at vi ikke skal smide alt det mad ud, som ikke fejler noget.

Han mener nemlig, at der er både problemer med bæredygtighed og moral i ordningen.

- Det er dårligt for vores miljø og vores klima, og bare sådan rent moralsk at smide mad ud i en verden, hvor mennesker mangler mad. Det går selvfølgelig ikke, så jeg vil meget gerne være med til at se på den mærkningsordning, siger Dan Jørgensen.

Tvivl kommer forbrugerne til gode

Ifølge fødevareministeren skal man ikke frygte fordærvet mad. Han understreger, at varer som kød og mælk selvfølgelig ikke skal have sløjfet mærkningen. Det kommer kun til at være varer uden sundhedsfare.

- Det er klart, at vi går overhovedet ikke på kompromis med fødevaresikkerheden. Varer, hvor der er en reel risiko for, at de kan blive for gamle, skal selvfølgelig stadigvæk mærkes.

- Forbrugerne skal være hundrede procent trygge i det her, men når det er sagt, så er det da klart, at en mærkningsordning, som betyder, at vi smider mad ud, som er sundt og godt, det er der da ingen, der kan have interesse i, siger han.

Dan Jørgensen tilkendegiver, at der også kan være produkter, hvor det giver mere mening, at forlænge holdbarhedsdatoen frem for at fjerne den helt.