Minister lovede minkavlere svar hurtigst muligt: Har ikke bestilt central rapport

En rapport skulle vurdere sundhedsrisikoen ved at genoptage minkavl, men er aldrig blevet bestilt.

Rasmus Prehn foran minkgraven ved Holstebro, hvor millioner af aflivede mink blev gravet ned. (Foto: © Mikkel Berg Pedersen, Ritzau Scanpix)

Minkene er væk, men det er drømmen for nogle af landets tidligere minkavlere ikke.

De håber fortsat på at kunne genoptage deres tidligere erhverv, som lige nu er forbudt indtil den 31. december i år. Men de bliver holdt i uvidenhed og mangler stadigt et endeligt svar på, om det bliver lovligt igen at holde mink i 2022.

Et centralt element for at kunne give svar på det spørgsmål er en risikovurdering fra Statens Serum Institut, der skal se på, om det set ud fra et sundhedsmæssigt perspektiv er forsvarligt at genoptage minkdrift i Danmark til næste år.

Og det ligger ifølge fødevareminister Rasmus Prehn (S) ham meget på sinde at give minkavlerne det svar ”så hurtigt som muligt”.

Sådan lød det i hvert fald, da ministeren medvirkede i P4 Morgen i P4 Nordjylland 10. september.

- Vi har haft nogle gode drøftelser, men flere af partierne har nu efterspurgt en opdateret risikovurdering, hvor man blandt andet kigger på det med deltavarianten, sagde Rasmus Prehn i P4 Nordjylland.

- Nu har vi så prøvet at få partierne til at tage stilling, og det vil vi gerne have gjort hurtigst muligt. Vi vil også gerne have gjort det tidligere, men sagen er den, at der både i rød og blå blok er et ønske om at få en opdateret risikovurdering, og det er vi så nødt til at bore ud sammen med SSI, før vi kan foretage os yderligere, lød det fra fødevareministeren.

SSI lavede en risikovurdering den 14. juni. Her lød konklusionen:

'Det er Statens Serum Instituts generelle vurdering, at hold af mink i Danmark efter 2021 kan medføre en sundhedsrisiko for mennesker af ukendt størrelse.'

De politiske partier har bedt om at få ny og opdateret version, som blandt andet også tager højde for delta-varianten.

- Hvis de politiske partier vil have yderligere informationer, ja, så er jeg nødt til at vente på, at vi får afklaret det. Men jeg har kun det ønske, at der kommer en afklaring hurtigst muligt, fordi jeg kan godt høre, at det er en helt urimelig situation, man står i som minkavler, sagde Rasmus Prehn i interviewet med P4 Nordjylland.

Der er bare ét problem – her to uger efter interviewet i P4 Nordjylland.

Ifølge Statens Serum Institut har fødevareministeren slet ikke bestilt en ny, opdateret risikovurdering, så de kan få den lavet, og Rasmus Prehn kan gå tilbage til Folketinget med den.

Ændrer forklaring efter henvendelse

Eller det vil sige, det oplyste SSI tirsdag til DR Nyheder.

Både tirsdag, onsdag og torsdag har DR spurgt både Fødevareministeriet og Sundhedsministeret om, hvorfor SSI ikke er blevet bedt om at lave den opdatering, som de politiske partier har ønsket.

Torsdag kontaktede SSI så DR Nyheder. Nu forlyder det, at SSI er blevet bedt om at lave en mundtlig opdatering af risikovurderingen fra juni.

Både Venstre og Enhedslisten retter en hård kritik af Rasmus Prehn for, at han ikke har leveret den risikovurdering, som han har lovet.

- Han har siddet og lovet, at han ville foranledige, at den rapport kom. Så det er dybt kritisabelt, hvis han ikke har bestilt den vurdering fra SSI, siger Søren Egge Rasmussen, der er fødevareordfører for Enhedslisten.

Tilbage i juni fik politikerne både en skriftlig risikovurdering samt mulighed for at stille spørgsmål til eksperter fra SSI. Søren Egge Rasmussen ønsker, at det kommer til at ske på samme måde igen.

V: Direkte løgn fra Prehn

Fra den anden side af folketingssalen er der også hård kritik af Rasmus Prehn.

- Han giver klart udtryk for, at han har bestilt en ny redegørelse fra SSI, som skal give en hurtig afklaring. Så viser det sig, at det er ministeren selv, der forhaler det. Det er direkte løgn, det han har givet udtryk for, siger Venstres minkordfører, Thomas Danielsen.

Venstres ordfører mener ikke, at situationen er rimelig over for de minkavlere, der lige nu sidder og afventer svar på, hvad der skal ske efter nytår.

- Vi har nogle avlere, der står og tripper og venter, og det er faktisk allerede ved at være for sent, hvis de vil starte minkproduktion op til næste år, siger Thomas Danielsen.

Minkavlere: Dybt forkasteligt

De minkavlere, der har planer om at starte op igen, har samlet sig i foreningen Danske Mink.

Her er man rystet over, at Rasmus Prehn end ikke har bestilt den nye risikovurdering, som han har lovet.

- Det er jeg dybt forarget over, og jeg synes, det er forkasteligt, siger Louise Simonsen, der er formand for Danske Mink.

Hun siger, at en række minkavlerne lige nu sidder og venter på svar om deres fremtid. Og hver eneste dag, som svaret trækker ud, gør det sværere for dem.

- Vi er holdt hen og holdt for nar. Alle minutter lige nu koster i muligheder.

Hvor mange avlere vil være klar til at starte op igen 1. januar, hvis de får muligheden?

- Alt efter hvor hurtigt vi kan få udredt det her, og der rent faktisk kommer en risikovurdering, som stemmer overens med de faktiske risici, der er, så vil der være omkring 50 avlere, der vil gå i gang. Men det er ikke til at sige, hvor lang tid folk vil vente, siger Louise Simonsen.

Prehn: Jeg skal være den første til at beklage

Der er for tiden gang i forhandlinger om minkerhvervets fremtid. De politiske partier siger, at det var tilbage i august, de bad om at få en opdatering af risikovurderingen fra juni.

Fødevareminister Rasmus Prehn kan ikke forklare, hvorfor arbejdet med den nye risikovurdering ikke er blevet sat i gang.

- Fra det sekund, hvor jeg får spørgsmål fra politiske partier, om de kan få en opdateret risikovurdering fra SSI i forhold til coronafaren ved mink, har jeg bedt om at få det. Det er det, jeg har foretaget mig, og hvad der er sket i mellemtiden, kan jeg af gode grunde ikke forklare.

SSI sagde til os tidligere på ugen, at de ikke havde modtaget en bestilling på rapporten?

- Jeg ved bare, at jeg har bedt om at få en opdateret risikovurdering, og det har jeg gjort fra den dag, hvor jeg fik det første spørgsmål.

SSI siger nu, at de er blevet bedt om at lave en mundtlig opdatering. Hvad siger du til det?

- Jamen, det er rigtigt. Vi har fået en lovning på en mundtlig opdatering, og det tager vi selvfølgelig imod og kommer til at tilbyde partierne nu.

- Hvad der er årsagen til, at det først er i dag, de registrerer det, kan jeg ikke redegøre for. Jeg kan kun ærgre mig over det, for jeg synes, vi har brug for at få en afklaring hurtigst muligt.

Men der er ikke rigtig sket noget, siden I fik vurderingen i juni?

- Hver eneste gang, der har været et spørgsmål fra et politisk parti, har vi helt loyalt prøvet at videregive det til SSI og få svar på det.

- Ja, det er ting, der er trukket ud, og det skal jeg være den første til at beklage. Jeg har kun et ønske om, at det foregår hurtigst muligt, siger Rasmus Prehn.