Det er dybt kontroversielt og et helt forkert politisk signal fra kirkeminister Mette Bock (LA), at hun har bedt valgmenighedspræsten Morten Kvist om at prædike ved gudstjenesten i forbindelse med åbningen af Folketinget på tirsdag.
Sådan lyder det fra en række af de folketingsmedlemmer, der skal høre præstens prædiken fra kirkebænkene i Christiansborg Slotskirke.
- De ting, præsten har givet udtryk for i forhold til homoseksuelle, tager jeg på det kraftigste afstand fra – og jeg synes ikke, de falder inden for rammen af en grundtolerance i vores demokrati, siger Flemming Møller Mortensen (S), der er medlem af Folketingets Kirkeudvalg.
- Jeg kan ikke fordrage forstokkede religiøse synspunkter, som hører middelalderen til. Jeg kan ikke forstå, hvorfor ministeren vil give ham taletid på den fineste politiske dag på hele året, istemmer SF's gruppeformand, Jacob Mark.
Den 63-årige Morten Kvist er valgmenighedspræst i Herning og Gjellerup og har i årevis været en aktiv samfundsdebattør - blandt andet som medlem af Etisk Råd og Islamkritisk Netværk - og han har blandt andet argumenteret imod kirkelige vielser af homoseksuelle.
Tilbage i 2008 kom Morten Kvist for alvor i modvind, da han stillede sig kritisk over for, at Københavns Kommune godkendte to homoseksuelle par som plejefamilier for anbragte børn. I et interview med Politiken udtalte han, at der "nemt kan gå rettighedsfundamentalisme i det":
- For nu at stille det skarpt op: Hvad med de pædofile – har de også rettigheder? De pædofile har et stærkt behov for at være sammen med børn, skal de så have lov til det?
Her ti år senere fastholder Morten Kvist sit synspunkt om, at det er bedst for børn at vokse op med en mor og en far. Men han føler sig misforstået, for han synes modsat sine kritikere ikke, at han med sin udtalelse sammenlignede homoseksuelle med pædofile:
- Jeg sagde bare, at for enden af sådan en vej, hvor man opløser al normalitet, der rejser det spørgsmål sig også. Og det gjorde det også. Der har været masser af snak om pædofili siden – også fordi nogle pædofile er begyndt at sige ”vi har også rettigheder”.
"Dybt problematisk, dumt og forkert"
Præsten har selvfølgelig ret til at ytre sine holdninger, understreger Alternativets kirkeordfører, Carolina Magdalene Maier, men det er "et meget kontroversielt valg" af Mette Bock at invitere ham op på prædikestolen i Christiansborg Slotskirke:
- Jeg synes, det er dybt problematisk, at kirkeministeren vælger en præst, der har så tydelig og politiserende en stemme i debatten, siger Carolina Magdalene Maier.
Men skal der ikke netop være plads til forskellige holdninger – også i Christiansborg Slotskirke?
- Hvad han prædiker om i sin egen valgmenighed, det må han og menigheden om. Men når man prædiker til Folketingets åbning, så er det jo en særlig og samlende begivenhed for Folketinget.
- Hvis man tvivler på, om minoriteter overhovedet skal have de samme rettigheder som majoriteterne, så tvivler man på det helt grundlæggende fundament for vores retssamfund; at vi alle sammen er lige for loven og har de samme rettigheder. Det er meget problematisk, siger Carolina Magdalene Maier.
Stod det til Enhedslisten, var der slet ikke nogen gudstjeneste i forbindelse med Folketingets åbning, fordi det er "en uheldig sammenblanding af åbningen af vores parlament og en religiøs handling", mener ordfører for kirke, religion og livssyn Pelle Dragsted:
- Når vi nu har en gudstjeneste – og det oven i købet er en ministeriel beslutning, hvem der skal prædike – så synes jeg, det mindste man kan gøre, det er at sikre, at præsten samler og ikke splitter, siger han og tilføjer:
- Jeg synes, at Morten Kvist med sine udtalelser får udstillet homoseksuelle par som dårligere forældre end heteroseksuelle par. Det er rigtig ærgerligt, og det rammer direkte nogle familier, som selvfølgelig er akkurat lige så gode forældre som alle andre. Det bør man fra politisk side ikke belønne med en fin talerstol i forbindelse med Folketingets åbning.
Det er både "dumt og forkert" af Mette Bock at sætte Morten Kvist på prædikestolen, mener SF's Jacob Mark:
- Det er et politisk signal at sende et menneske med så middelalderlige og forstokkede holdninger op på prædikestolen og sige ”Værsgo, her kan du tale på den fineste politiske dag på året”. Det er et forkert signal, og det er ikke noget, vi bakker op om i SF.
Homoseksuel politiker vil lytte opmærksomt til prædikenen
Socialdemokraten Flemming Møller Mortensen møder som glad medlem af folkekirken altid op til åbningsgudtjenesten. Det gør han også på tirsdag. Men det bliver af både politiske og helt personlige årsager "selvfølgelig med en vis usikkerhed", at han sætter sig til rette for at lytte til Morten Kvists prædiken:
- Jeg er selv homoseksuel, og jeg har aldrig oplevet, at det danske samfund har sat begrænsninger for mig personligt.
- Naturligvis præger det mig, at en præst har givet udtryk for de holdninger. Det slår ikke en positiv stemning an for mig. Men jeg har det også sådan, at min tolerance selvfølgelig også skal være der for anderledestænkende – inklusiv valgmeningshedspræster, siger han og tilføjer:
- Jeg vil naturligvis være meget lydhør over for, om der kommer politiske eller polemiske holdninger til udtryk under gudstjenesten. Det håber jeg naturligvis ikke.
Mette Bock: Jeg udøver ikke sindelagskontrol
Mette Bock kan overhovedet ikke forstå kritikken fra oppositionspolitikerne.
Hun har valgt valgmenighedspræsten Morten Kvist for at markere 150-året for valgmenighedsloven, som i 1868 åbnede op for, at hvis mindst 50 personer slutter sig sammen om at betale udgifterne til præstens løn og kirkens drift, så kan man få godkendelse som selvstændig menighed inden for Folkekirken.
- Jeg synes, det er en indsnævret, misforstået og fordomsfuld tilgang, hvis man mener, at vi skal krydsforhøre de præster, der skal prædike ved Folketingets åbningsgudstjeneste, siger hun og understreger, at Morten Kvist må have "præcis de holdninger, han har":
- Vi lever også i et land, hvor vi skelner mellem religion og politik.
- Personligt deler jeg overhovedet ikke Morten Kvists holdninger, som de er refereret her. Jeg lever selv i en regnbuefamilie, hvor min datter og svigerdatter og deres tre børn har en glimrende familie sammen, siger Mette Bock.
Morten Kvist kan heller ikke selv forstå, at politikerne kritiserer valget af ham:
- For det første er det ikke så kontroversielt, synes jeg ikke. For det andet er der jo mange andre, der mener ligesom mig. Måske endda flertallet af folk i Danmark, hvad ved jeg? Så det er jo ikke sådan, at jeg står alene med mine synspunkter.