Tre ud af fire danskere ser gerne, at den såkaldte MFR-vaccine mod blandt andet mæslinger bliver gjort obligatorisk.
Men den opfattelse deles ikke af sundhedsminister Nick Hækkerup (S), der ikke er indstillet på at lave lovgivning på området.
Han vil fortsætte den strategi, som myndighederne har fulgt hidtil, hvor der bliver sendt påmindelsesbreve til de forældre, der endnu ikke har givet deres børn de to MFR-vacciner.
- Selvfølgelig kan vi lave regler, selvfølgelig kan vi lave straf, selvfølgelig kan vi lave tvang. Men jeg synes faktisk, at vores samfund hellere skal bygge på, at vi oplyser, vi taler om tingene og at vi informerer om det, end at vi straffer, lovgiver og tvinger os frem, siger sundhedsminister Nick Hækkerup til DR Nyheder.
Minister: Lav tilslutning skyldes glemsomhed
Hvis Danmark skal eliminere risikoen for en stor mæslingeepidemi, så kræver det ifølge Statens Serum Instititut, at mindst 95 procent af børnene er vaccineret mod sygdommen med den såkaldte MFR-vaccine.
Men indtil videre er det blot 90 procent af forældrene, der lader deres børn vaccine med MFR1-vaccinen, mens tilslutningen til MFR2-vaccinen ligger på cirka 87 procent.
Ifølge sundhedsministeren skyldes det primært, at forældrene glemmer besøget, end det skyldes en modstand mod vaccinen.
- I et børnefamilieliv er der meget at lave, og så smutter det altså.
Vaccine bliver gratis for voksne
Derfor arbejder Nick Hækkerup i øjeblikket på at få det gjort gratis for voksne over 18 år at få vaccinen mod mæslinger.
En voksen kvinde, der ikke har fået MFR-vaccinen som barn, kan allerede i dag blive vaccineret gratis mod røde hunde.
Det skyldes, at sygdommen kan give fosterskader, hvis kvinden bliver syg under sin graviditet. Ofte tilbydes kvinden MFR-vaccinen, hvorved hun også er beskyttet mod smitte med fåresyge og mæslinger.
Mændene kan nu se frem til at spare de penge, det koster, at få MFR-vaccinen som voksen - en pris fra 130 kroner og opefter.