- Når jeg kommer til at smøre madpakke i aften, så bliver det nok ikke lige ægget, som kommer på datterens rugbrødsmad.
Hos De Konservative ser milljøordfører Mette Abildgaard meget alvorligt på dagens nyhed om de høje PFAS-stoffer, som er fundet i økologiske æggeblommer i hele Danmark.
Men hendes bekymringer om, hvad der skal på rugbrødsmaderne stopper slet ikke ved ægget.
- Jeg vil overveje, hvad skal det være i stedet for. For der er også risiko for, det er i andre produkter, siger hun.
Ifølge DTU Fødevareinstituttet og Fødevarestyrelsen så er synderen til det forhøjede indhold af PFAS-stoffer med stor sandsynlighed det fiskemel, der indgår i hønsenes foder på farme landet over.
Efter dagens nyhed har brancheforeningerne Danske Æg og Økologisk Landsforening også besluttet at stoppe med at bruge bruge fiskemel i foderet til økologiske høns.
'Stort, fedt dødningehoved'
Mette Abildgaards kollega i SF deler ligeledes hendes bekymring, og han mener kun, det kan gå for langsomt med få konkrete løsninger på bordet.
- Der skal gerne et stort, fedt dødningehoved på de ting, som der er PFAS i, så folk ved, at de nu køber tandtråd med PFAS i, siger miljøordfører Carl Valentin.
Forkortelsen PFAS dækker over tusinder af menneskeskabte fluorstoffer, som er blevet brugt i forskellige industrier og produkter. Stofferne omtales også som "evighedskemikalier", fordi deres nedbrydningstid er meget lang.
Derfor mener Carl Valentin også, at man helt skal forbyde brugen af PFAS.
- For så får vi ligesom løst kilden til problemet, siger han.
- Men forureningerne bliver jo ved med at være der, hvorfor der skal laves oprensninger, og det skal undersøges, hvor der kan opstå problemer, eksempelvis med produkter, vi indtager, siger han.
Den udmelding nikker Mette Abildgaard samtykkende til.
- Det kan godt være, at det her ene fund i æg ikke isoleret set udgør en risiko, men så skal man huske, at det kommer sammen med de forbrugerprodukter, vi bruger, siger hun.
- De gummistøvler, vi tager på. Den mad, vi spiser, alt muligt andet. Det er kombinationen tilsammen, som er farlig for os, så derfor er det alvorligt, når det nu er direkte at finde også i æg.
I sin rapport understreger DTU Fødevareinstituttet og Fødevarestyrelsen, at det især er børn i alderen fire til ni år, der spiser mere end 2,5 økologiske æg om ugen, som er i risiko for at få for meget af de uønskede stoffer.
Det skyldes, at børn hurtigere når grænsen for et sikkert indtag af de skadelige stoffer, fordi PFAS også kommer fra mange andre kilder og fødevarer.
Arbejder på forbud på EU-plan
I Fødevareministeriet ser minister Jacob Jensen (V) også med alvor på situationen, men han understreger, at der ikke er grund til panik.
- Mit budskab er, at man roligt kan gå ned og købe økologiske æg. Også i dag, også i morgen, udtaler han.
- Man skal være påpasselige med at give dem (børn mellem fire og ni år, red.) mere end 2,5 æg om ugen. Udover det, er der ikke noget at være bekymret for, tilføjer han.
Den nye fødevarerminister understreger, at det er et problem, som har brug for international bevågenhed, da fluorstofferne er fundet i en mængde forskellige produkter.
Derfor arbejder regeringen, med miljøministeren i spidsen, også på, at få et forbud på EU-plan.
- Vi bliver nødt til at sætte ind med forskellige tilrådighedstående midler, et forbud på EU-plan, og også at Fødevarestyrelsen følger op på den rapport, som er kommet, siger han.
- Så vi sikrer os, at vi som forbrugere kan være fuldstændig trygge ved de fødevarer, vi køber.
13. januar har Danmark sammen med Tyskland, Nederlandene, Norge og Sverige sendt et udkast til et EU-forbud mod PFAS-stoffer. Udkastet er sendt til EU's kemikalieagentur.
PFAS kan mindske børnevaccinationers effekt
SF's miljøordfører, Carl Valentin, har dog en konkret bekymring, når det gælder det forhøjede indhold af PFAS.
- Det kan have effekt på, hvor godt vacciner virker i børnevaccinationsprogrammet, siger han.
Han nævner blandt andet sagen i Korsør, hvor eksperter gik i rette med Sundhedsstyrelsens første meldinger til gravide og kvinder, der ammede.
- Mødre blev anbefalet ikke at amme deres børn, hvis de selv har for høje koncentrationer. Udover at blive påvirket af det hormonelt, så kan det gøre, at børnenes vacciner har en mindsket effekt.
På sin hjemmeside oplyser Fødevarestyrelsen ligeledes, at fluorstoffer kan være hormonforstyrrende og skade immunforsvaret - for eksempel ved at reducere responset ved vaccination af børn.
Sundhedsstyrelsen nævner også, at der er "nedsat antistofrespons af vaccination, primært hos børn" i sin vejledninger til læger om rådgivning af borgere, der har været udsat for store mængder PFAS.
Både Carl Valentin og Mette Abildgaard kræver, at der bliver lavet en handlingsplan, så det kan kortlægges, om det reelt er fra fiskemelet, PFAS-forureningen i de økologiske æggeblommer stammer fra, og derudover vil de vide, hvor fiskemelet ellers bliver anvendt.
- De steder, det bliver anvendt, findes der gode erstatningsprodukter der? Fordi det er klart, der skal være noget at sætte i stedet for, så det kræver et grundigt stykke arbejde, siger hun.
Fødevareministeren afventer Fødevarstyrelsens anbefalinger og vurderinger af DTU's rapport, før han vil kommentere yderligere på brugen af fiskemel i andre type foder.