Rettelse: I artiklen fremgik det tidligere, at 9-10 medlemmer i Brøndbyøster havde truet med at melde sig ud på grund af forslaget om at afskaffe store bededag. De har dog ikke truet med at melde sig ud, men har taget fat i lokalformanden for at lufte deres utilfredshed.
Det går langt fra stille af sig.
Regeringens planer om at afskaffe store bededag har ført til massiv modstand fra begge sider af Folketinget og ikke mindst fra fagbevægelsen, der er klar til at gå på barrikaderne for at bevare danskernes fridag.
Midt i det massive blæsevejr skal statsminister Mette Frederiksen (S) i dag stå ansigt til ansigt med det socialdemokratiske bagland, hvor mange er kritiske og savner en god forklaring fra deres egen formand.
En af dem er Asmus Christensen, der er foreningsformand i Lundtoft.
- Jeg forventer, at der vil blive mange spørgsmål om store bededag. Jeg har på fornemmelsen, at der vil være et flertal imod på det møde.
Hvad håber du, der sker på mødet?
- Jeg håber, at hun siger, at de dropper det her med store bededag og finder en anden løsning. Men det håb ligger da på et lille sted, uddyber han.
Flere hundrede socialdemokrater samles i dag i Fredericia, hvor partiet holder sit årlige nytårsmøde.
Her er lokalformænd og borgmestre fra hele landet inviteret til at møde partitoppen og folketingsmedlemmer.
Og blandt de 36 lokalformænd, DR Nyheder har talt med de seneste dage, savner mange af dem klare svar på beslutningen om at afskaffe store bededag.
Ivan Greve, der er byrådsmedlem i Silkeborg og formand i lokalafdelingen i Gjern, vil gerne vide, om det er Socialdemokratiet selv, der har bragt forslaget til forhandlingsbordet.
- Så vil jeg håbe, at de har en god forklaring på det. Og ikke bare at Forsvaret mangler penge. Det er en dårlig undskyldning for at fjerne store bededag, siger han.
Det samme mener Erling Andersen, der er formand i Ballerup.
- Hvis man synes, det er en dum idé at afskaffe store bededag, så får de det næsten til at lyde som om, at man holder med Putin.
Han ser frem til at få direkte adgang til partiets top.
- Jeg opfatter mødet således, at vi får lejlighed til at sige, hvad vi mener. Vi synes ikke, det er en god ide. Og timingen er helt forkert. Derfor bør man genoverveje, om det er det rigtige at gøre, siger Erling Andersen.
Det her er voldsomt
DR Nyheder har i rundringningen snakket med en række socialdemokratiske lokal- og kredsformænd om deres syn på afskaffelsen af store bededag.
Der er en del, som bakker helt op om partiets linje og mener, at store bededags-diskussionen fylder for meget.
Men endnu flere er kritiske og oplever, at medlemmerne har svært at ved at forstå, at Socialdemokratiet kan stå i spidsen for afskaffelsen af store bededag.
I Brøndbyøster taler den lokale formand med en del skuffede medlemmer.
- Ud af vores 110 medlemmer har 9-10 stykker været så kritiske, at de er kommet til mig. Så har vi taget en lang snak om det, og jeg har sagt, at jeg synes, de skal blive. Så der er endnu ikke nogen, der har taget skridtet fuldt ud, siger Rune Krog.
Er 9-10 stykker, der truer med at melde sig ud, mange?
- Det er mange. Det har jeg aldrig oplevet. Man kan sammenligne det med Helle Thorning (tidligere socialdemokratisk statsminister, red.), der ville have os til at arbejde 12 minutter mere, hvor der også var meget modstand fra baglandet. Men det her er voldsomt, siger Rune Krog.
I Bov i Sønderjylland fik Henning Schmidt Andersen et chok, da han åbnede sin computer.
- Jeg fik en mail i går fra vores næstformand i partiforeningen, hvor han melder sig ud. Han kan ikke stå inde for afskaffelsen af store bededag. Og i dag har kassereren og hans kone så skrevet til mig, at de også overvejer at melde sig ud. Det er lidt voldsomt.
Som formand for den socialdemokratiske lokalforening har han aldrig oplevet noget lignende.
- Vi er cirka 40 medlemmer i foreningen og mister nu muligvis tre på grund af store bededag, siger Henning Schmidt Andersen.
Hvervekampagnen, der egentlig skulle sættes i gang i marts for at skaffe flere medlemmer, bliver nu udskudt.
- Jeg tror, det er et dårligt tidspunkt, når folk samtidig melder sig ud, siger han.
Ikke S-politik
I Thisted er det den lokale partiformand selv, der efter to årtier i Socialdemokratiet, nu river medlemskortet i stykker.
- Det kan aldrig være socialdemokratisk politik at fjerne en helligdag, siger Poul Henrik Kusk Kristensen.
Det kom som en stor overraskelse, da han læste, at SVM-regeringen fra 2024 vil sløjfe store bededag. En manøvre, der ifølge Finansministeriet vil øge arbejdsudbuddet med 8.500 personer og årligt skaffe statskassen 3,2 milliarder kroner, som i stedet skal bruges på at styrke Forsvaret.
Men fagbevægelsen er ikke blevet hørt, og som tidligere fagforeningsmand kan Poul Henrik Kusk Kristensen slet ikke forstå, hvordan hans gamle parti kan forsvare at blande sig i arbejdstid og løn.
- Når man begynder at inddrage folks fridage, så går man over en grænse. Det ligger mig meget fjernt, siger Poul Henrik Kusk Kristensen, der nu træder af posten efter fem år som lokalformand.
På Nørrebro i København har kredsformand Jakob Thiemann modtaget en udmeldelse i indbakken.
- Han har skrevet til mig, at det var på grund af store bededag. Han synes ikke, at han kunne se sig selv i et parti, der gør sådan noget.
Selv bliver Jakob Thiemann i Socialdemokratiet, selvom han synes, at regeringen med afskaffelsen af store bededag er kommet frygtelig dårligt fra start.
- Alle kan slå en skævert en gang imellem, og så må vi have en snak om det og finde ud af, hvad man videre gør. Og det er også derfor, jeg ikke er smuttet. Det er kun indefra, vi kan ændre det, siger Jakob Thiemann.
Angreb på dansk model
Det er især den massive kritik fra fagbevægelsen, der gør indtryk på de lokale socialdemokrater, hvor mange arbejder i fagforeningerne.
- Jeg er selv gammel fagforeningsmand, og dem, der har meldt sig ud, har også været aktive i fagbevægelsen. Og det er sådan noget, der rammer os hårdt, at man griber ind i aftaleparterne, siger Jan Hjort, kredsformand i Roskilde, hvor tre har meldt sig ud på grund af store bededag.
Han står langtfra alene med den holdning.
- Jeg synes, det er fuldstændig tåbeligt at sige, at man er et arbejderparti, samtidig med at man modarbejder trepartsforhandlinger, siger Per Nielsen, formand i Herning-Nord-kredsen.
- De griber ind i forhandlinger, der skal foregå med arbejdsmarkedets parter. Jeg sidder selv i 3F's grønne gruppebestyrelse. Når man er et arbejderparti, eller siger man er det, så burde man diskutere det med baglandet, lyder det ligeledes fra Anja Andrup, foreningsformand i Egedal.
I lokalafdelingen Augustenborg-Sydals mærker formanden også konsekvenserne af store bededags-konflikten.
- Jeg har haft et par stykker, der giver udtryk for, at de overvejer at melde sig ud, fordi de ikke kan genkende sig selv i, at man går til angreb på den danske arbejdsmarkedsmodel, siger Tom Brandt, der selv arbejder i 3F.
Men i stedet for at forlade partiet, bør man true med at blive, mener han:
- Der er to måder at vise uenighed på. Den ene er at smutte og sige, at så er man ikke socialdemokrat længere. Den anden er at prøve at påvirke politikken indefra, siger Torben Brandt, der sammen med andre lokalforeninger har sendt et kritisk brev til Socialdemokratiets Hovedbestyrelse.
Ordfører forsvarer politikken
På Christiansborg gør baglandets kritik indtryk.
- Det gør altid indtryk, når der er kritik, siger Socialdemokratiets politiske ordfører, Christian Rabjerg Madsen.
Alligevel står han og partiet fast på, at store bededag skal afskaffes.
- Det er de prioriteringer, der gør os i stand til at investere i Danmark på den længere bane og gør os i stand til at betale den højere pris for vores sikkerhed, som krigen i Ukraine desværre jo er årsag til, at vi skal.
Får det jer ikke til at overveje, om det er den rigtige politik, når der er medlemmer, der melder sig ud, fordi de ikke kan se sig selv i det?
- Det får ikke Socialdemokratiet og regeringen til at ryste på hånden. Det er afgørende, at vi afskaffer store bededag, siger Christian Rabjerg Madsen.
Rammer os alle
I dag skal statsminister Mette Frederiksen så selv møde de lokale formænd, når hun i eftermiddag skal give en orientering om partiets politik.
I Rødekro tvivler formand Alice Andersen dog på, at der kommer klare svar om store bededag.
- Hun har forklaret så meget. Hvis hun skulle sige noget, jeg synes er godt, så er det, at regeringen dropper det på grund af den massive modstand.
Hun tror dog ikke på det og har svært ved at kende sit eget parti.
- Nu er jeg simpelthen socialdemokrat helt ind i mit inderste hjerte, så det gør mig ondt det her. Der skal ikke ret mange ændringer til, hvor det går den forkerte vej. Så er jeg ikke sikker på, at jeg bliver mere. Vi er noget langt væk fra den socialdemokratiske politik, som jeg i tidernes morgen meldte mig ind under, siger Alice Andersen og uddyber:
- Der er så meget modvilje imod det her, at kommer der et folketingsvalg snart igen, så er jeg ikke sikker på, at Socialdemokratiet er det største parti mere.
For Majbritt Brander i Odsherred er det allerede for sent.
Hun har været medlem af Socialdemokratiet siden starten af 1990'erne og har stillet op til både regional- og kommunalvalg for partiet.
Men nu har hun meldt sig ud, fordi partiets medlemmer ikke er blevet hørt, inden beslutningen om af afskaffe store bededag.
- Der er ingen medindflydelse. Tingene bliver bare bestemt oppefra og ned.
Hun forstår ikke, hvordan det kan være socialdemokratisk politik.
- Jeg var også på barrikaderne, da der var lærerkonflikt og sygeplejerske-konflikt. Men det her rammer jo os alle sammen, siger Majbritt Brander.