Vidner skal beskyttes i langt højere grad, når de går mod kriminelle i samfundet.
Sådan lyder budskabet fra Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen (S) i sin grundlovstale ved borgerhuset i Dianalund, der ligger på Midtsjælland.
- Vi skal passe på de få privatpersoner og erhvervsdrivende, der tør tage kampen op mod de kriminelle. Derfor vil jeg fremlægge en plan, der skal give vidner bedre beskyttelse, siger hun.
Socialdemokratiet foreslår en såkaldt vidnepakke, som skal være en pakke oven i regeringens bandepakke "Bander bag tremmer", som regeringen, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet står bag.
Ifølge Mette Frederiksen skal vidnepakken blandt andet indeholde psykologbistand, vidnebeskyttelse med overfaldsalarm, patruljering ved bopæl, særlig adressebeskyttelse og PET's vidnebeskyttelsesprogram.
Derudover foreslår partiet, at man skal kunne give sin vidneforklaring via videolink for at forhindre, at ofre mødes ansigt til ansigt med tiltalte rockerbandemedlemmer.
Få går imod kriminelle
Tiltaget kommer som følge af en oplevelse, partiformanden havde i Odense for noget tid siden.
Her talte hun med tre unge tatovører, der har en butik i centrum af den fynske by.
Under mødet fortalte de ifølge Frederiksen, at der en dag var kommet tre drenge ind deres butik. De havde sagt, at hvis de ville blive ved med at have butikken, skulle de betale beskyttelsespenge til banden Black Army, der kommer fra Odense.
- En af de unge piger var ret cool og siger til dem: I kan få en politianmeldelse. Det er det, I kan få, fortæller Mette Frederiksen.
Efter et par dage begynder de tre unge at spørge andre butikker, om de har oplevet det samme, og det er der flere, der har.
- Inden de får set sig om, står de i midten af noget, der er så langt fra vores grundlov og danske traditioner - nemlig i en situation, hvor kriminelle unge bander vil bestemme, hvem der har butikker i Danmark, og hvordan de skal drive dem, siger hun.
De tre unge vælger at vidne, men alle andre falder fra.
- Pludselig skal de tage kampen alene. Det gjorde et stort indtryk på mig at møde dem, fordi det var tydeligt, at der er så utrolig få i vores samfund, der tør at stå op imod de kriminelle, og de få, der gør det, passer vi slet ikke godt nok på, siger Mette Frederiksen fra talerstolen.
Mangler ord for terrorangreb i London
I grundlovstalen berørte den socialdemokratiske formand også terrorangrebet i London, der fandt sted sent lørdag aften.
Her mistede syv personer livet og 48 blev såret, da en varevogn kørte op på fortovet på London Bridge og ramte flere fodgængere. Gerningsmændene stak efterfølgende flere personer ned ved Borough Market.
- Efterhånden mangler man ord, når man igen og igen ser disse barbariske og grusomme handlinger. Tænk at sidde i London en lørdag aften og pludselig springer tre mænd frem og forvandler det hele til et mareridt, siger hun og fortsætter:
- Det bedste, vi kan gøre, er at stå sammen, men vi bliver også nødt til at pakke vores naivitet væk, for der er nogle, der ikke vil os det godt.
Grundlovsdag får traditionen tro samtlige formænd for partierne og andre politikere på talerstolene rundt om i landet for at markere indførelsen af den første danske grundlov den 5. juni 1849.
Klokken 12.00 indtog statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) talerstolen i Skanderborg, og Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl (DF) fejrer Grundlovsdag på Lykkesholm Slot i Ørbæk på Østfyn med en tale klokken 14.15.