Mette Frederiksen varsler mørke og barske måneder: Forventer først corona-vendepunkt til april

Statsminister Mette Frederiksen siger i sin nytårstale, at hun forventer vendepunkt i coronakrisen til påske.

Det var anden gang, at Mette Frederiksen (S) holdt nytårstale. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Danmark står over for nogle vintermåneder, hvor coronavirusset fortsat vil sætte et alvorligt præg på hverdagen.

Sådan lød den dystre forudsigelse fra statsminister Mette Frederiksen (S), da hun her til aften holdt nytårstale fra sin embedsbolig på Marienborg.

- Vinteren bliver hård. Vi må forvente, at de sværeste måneder er foran os. Januar og februar vil teste vores udholdenhed. Årstiden er imod os. Flere vil blive syge, sagde Mette Frederiksen.

Hun glædede sig over, at vaccinationerne er kommet i gang. Men hun slog fast, at der stadig er lang vej igen med restriktioner og begrænsninger.

- Vaccinen er vores vej tilbage til hverdagen. Samværet. Krammet. Festerne. Alt det, vi længes efter. Men vaccinen er ikke en smutvej til at ophæve restriktioner eller slække på adfærden, sagde hun og kom med en forudsigelse om et lys i det spæde forår.

- Påskedag er i år den 4. april. Her vil årstiden igen hjælpe os. Vi vil være nået langt med vaccinationerne. Jeg tror - jeg håber - at påske bliver vores vendepunkt, sagde Mette Frederiksen.

Har reddet menneskeliv

Mette Frederiksen lukkede den 11. marts store dele af Danmark ned, da coronaen for alvor ramte Danmark. Fra den dag ændrede hverdagen sig for mange millioner med afstand, håndsprit og forsamlingsforbud.

Statsministeren brugte sin nytårstale til takke befolkningen for indsatsen under den historiske krise for at vise sammenhold og hensyn.

- Du, der ser med i aften - du har reddet menneskeliv. Du ved ikke selv, hvem du har reddet. Det kan være en kvinde, du gik fordi på gaden, og som lider af en kronisk sygdom. Du har ved din adfærd brudt smittekæden, så sygdommen ikke ramt hende, sagde Mette Frederiksen.

Blottet for nyheder

Statsministeren brugte først og fremmest sin tale til at snakke om corona. For der var ikke gemt nogle nyheder i den.

Hun nævnte klimaet og sagde, at det næste, der skal ske, er en plan for landbruget.

Hun nævnte udlændingepolitik og sagde, at indvandrere på offentlig forsørgelse skal aktiveres i 37 timer om ugen.

Hun talte om balance mellem land og by og sagde, at der skal etableres fere muligheder for, at unge kan uddanne sig lokalt

Og hun talte om en ny velfærdslov, som regeringen vil komme med i det nye år.

Men fælles for alle tingene er, at det er noget, som regeringen tidligere har fortalt om.

Hvordan skal vi komme ud af krisen?

Blandt de øvrige politiske partier får talen en blandet modtagelse.

Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, har både ris og ros.

- Fin anerkendelse fra statsministeren af vores stærke danske fællesskab, og at danskerne har taget et stort individuelt ansvar, som har hjulpet os gennem coronakrisen. Men samtidig en tale, der ikke taler om det svære; hvordan vi kommer ud af krisen og skaber vækst og nye arbejdspladser, skriver han på Twitter.

Partiformand Søren Pape Poulsen (K) er også skuffet over, at vejen til vækst og arbejdspladser ikke var en større del af talen.

- Der var ikke ét ord om, hvordan vi styrker det private erhvervsliv, som er her, pengene til velfærdssamfundet kommer. I stedet talte hun om, at vi igen skal have en endnu dyrere offentlig sektor.

- Helt ærligt, det er tid til, vi taler om, hvordan vi tjener pengene fremfor at bruge dem, skriver han på Facebook.

Efterlyser klimasvar

Mens hovedkritikken fra blå blok handler om manglende retning for vejen ud af krisen, ser støttepartierne i rød blok det største problem et andet sted - nemlig klimaet.

SF's formand, Pia Olsen Dyhr, siger:

- Statsministeren talte godt og længe om vores evne til at løse kriser, men jeg savner, at hun og regeringen for alvor stempler ind i kampen mod vor tids største fjende: Klimaforandringerne.

Fra Enhedslistens klimaordfører Mai Villadsen lyder det:

- Mette Frederiksen manglede nogle visioner for, hvad vi skal for fremtiden.Der kom slet ikke nogle konkrete bud på, hvad der skal ske fremad. Det gør mig bekymret, for vi er kun nået en trejdedel af vejen til de 30 procent.