Mette Frederiksen: Kampen for ytringsfrihed handler ikke om at urinere på andres bøger

Inger Støjberg mener, at regeringen med den nye koranlov har gået islamisternes ærinde.

Statsministeren og Inger Støjberg ser ikke helt ens på ytringsfrihed og koranloven. (Foto: © Emil Nicolai Helms, Ritzau Scanpix)

Efter en flere timer lang debat i Folketinget i sidste uge blev koranloven endegyldigt vedtaget.

Med loven bliver det ulovligt at brænde eller på andre måder behandle religiøse skrifter "utilbørligt".

Men selvom loven er vedtaget, er diskussionen om den ikke slut.

Da statsminister Mette Frederiksen (S) tidligere i dag var i spørgetime i folketingssalen, blev hun angrebet af Danmarksdemokraternes formand, Inger Støjberg, der ville gå en runde mere i ringen med statsministeren om koranloven.

- Jeg er ikke i tvivl om, at historien kommer til at dømme flertallet hårdt. Tænk sig at være i den generation, der indskrænker ytringsfriheden, sagde hun.

Inger Støjberg i ophedet debat med Mette Frederiksen i Folketingssalen tidligere i dag. (Foto: © Emil Nicolai Helms, Ritzau Scanpix)

Hun mente, at regeringen har ladet sig "koste rundt af ufrie kræfter i Mellemøsten".

- Nu står det 1-0 til islamisterne i den her sag. Man har gået islamisternes ærinde i den her sag, men man har indskrænket danskernes ytringsfrihed.

Statsministeren var - måske ikke så overraskende - uenig. De to partiledere ser ifølge Mette Frederiksen forskelligt på, hvad ytringsfrihed er.

- Ser man på historien omkring bogen, så har al kamp om ytringsfrihed handlet om det stik modsatte af, hvad vi taler om her. Den har handlet om at give mennesker ret til at skrive, hvad de vil. Give ret til at trykke. Og at andre mennesker skulle have adgang til andres tanker.

- Den har aldrig handlet om, at man skal urinere på andres bøger, at man skal pakke den ind i mystiske ting, eller at man skal skænde den eller brænde den, sagde Mette Frederiksen.

Intet forsvar

Den timelange debat i Folketingssalen i sidste uge var præget af en noget ensidig diskussion.

For mens politikere fra alle de partier, der er modstandere af loven, tog ordet igen og igen og talte dunder mod koranloven, forholdt regeringen og politikere fra de tre regeringspartier sig i ro.

Nul gange gik et folketingsmedlem fra Socialdemokratiet, Venstre, Moderaterne eller De Radikale - der også stemte for loven - på talerstolen for at forsvare den.

Det skabte en hel del vrede miner i oppositionspartierne, der igen og igen krævede at få en minister eller lignende i tale. Uden held.

Det fik statsministeren lov til at høre for i dagens spørgetime.

- Man laver et indgreb i ytringsfriheden, og så nægter man at gå op og diskutere det.

- Jeg så, at statsministeren – arrogant – grinede, mens andre var på talerstolen. Der måtte tysses på både statsministeren, justitsministeren og andre ministre. Men man gik ikke op og forsvarede noget, der er så vigtigt som et indgreb i ytringsfriheden, lød det vredt fra Inger Støjberg.

Men det var der slet ingen grund til at angribe, mente statsministeren.

For selvom de ikke tog ordet i lige netop den debat i Folketingssalen, har partierne flere gange blandet sig i debatten. Blandt andet da lovforslaget første gang blev behandlet i Folketinget.

- Rolig, rolig, rolig, rolig. Der har været en ualmindeligt lang behandling af det her. Der har været lange førstebehandlinger, udvalgsbehandlinger. Der er masser af folk, der har stillet op til debatter. Lad os nu diskutere det her på en ordentlig måde.

- Jeg synes, vi skal diskutere det så længe, der er interesse for det. Jeg har det bare anderledes med ytringsfrihed. Og jeg bryder mig ikke om, at man brænder hinandens bøger, lød det.

Koranloven blev vedtaget med stemmer fra Socialdemokratiet, Venstre, Moderaterne og De Radikale.

Her kan du blive klogere på, hvad den helt præcist går ud på: