Efter at hun fredag aften blev overfaldet af en mand på Kultorvet i København, har statsminister Mette Frederiksen (S) har haft brug for ro til at komme sig over forskrækkelsen og bruge tid sammen med familien.
Det fortæller hun i sit første interview siden overfaldet, der medførte, at den socialdemokratiske statsminister hverken deltog i slutspurten til EP-valget eller partiets valgfest.
- Jeg er ikke helt på toppen, og jeg er ikke helt mig selv endnu, siger Mette Frederiksen.
Polsk mand slog med knytnæve
En 39-årig polsk mand er sigtet vold mod en person i offentlig tjeneste.
Ifølge politiet slog manden, der var stærkt påvirket på gerningstidspunktet, statsministeren på højre overarm med en knytnæve.
Mette Frederiksen fortæller, at det mere er de psykiske efterdønninger, der har gjort, at hun de seneste dage har trukket sig fra offentligheden.
- Jeg havde behov for ro. Det har jeg ikke prøvet i mange år, og det er, fordi det satte sig lidt tungere og lidt dybere i mig, siger hun.
- Det var en stor forskrækkelse. I den situation har man brug for noget tid sammen med sin famile og dem, der er tæt på, siger Mette Frederiksen.
Beskriver overfald som 'intimidrende'
Overfaldet kom efter en lang periode med en hård debattone og personlige angreb, fortæller statsministeren.
- For mit vedkommende er det nok også en ophobning af mange andre ting, altså trusler gennem lang tid og en meget hård tone på de sociale medier, som er blevet værre, siger hun.
Hun fortæller, at især efter Gaza-krigen begyndte, har hun oplevet mange tilråb og folk, der opfører sig "meget aggressivt" det offentlige rum.
- Så måske var det dråben, siger Mette Frederiksen.
Hun beskriver overfaldet som "grænseoverskridende" og "intimiderende".
- Der er noget chok og noget overraskelse i det, siger hun.
Selvom der angiveligt ikke lå en bestemt politisk holdning eller motiv bag overfaldet, er statsministeren ikke i tvivl om, at overfaldet hang samme med, at den mistænkte gerningsmand genkendte hende som statsminister.
- Jeg er som sådan ikke i tvivl om, at det var statsministeren, gerningsmanden slog på. På den måde bliver det så også et angreb på os alle sammen, siger hun.
- For jeg er jo Mette inde i min egen kerne, men i de her år er jeg også landets statsminister, og dermed en position og en institution i vores samfund, som man faktisk ikke må angribe, ligesom man heller ikke må angribe politiet, siger hun.
'Der er noget i gære i vores samfund'
Overfaldet fører også til overvejelser, om hvordan hun i det næste stykke tid skal færdes i større forsamlinger, fortæller hun.
Hun ser overfaldet som endnu et tegn på, at grænserne for, hvad politikere risikerer at blive udsat, for i disse år "flytter sig helt vildt".
- Der er noget i gære i vores samfund i disse år. Jeg kan mærke det på mine kollegaer også. Vi skal finde os i mere, end vi plejer, hvad ikke er rimeligt, siger hun.
Statsministeren siger, at det allerede har betydet, at der er steder, hvor politikere ikke længere færdes.
- Jeg er så ked af det, fordi vi har altid har været så glade for, og jeg tror stolte af, et land, hvor statsministeren cykler på arbejde og vi mødes nede i Brugsen, siger hun.
- Hver gang, der sker en ting mere, kommer der lidt mere beskyttelse, vi bliver lidt mere bange, eller der kommer lidt større afstand, siger hun.
- Jeg vil hellere have det Danmark, hvor en statsminister kan cykle på arbejde uden at være bange.
Arbejder mere fra kontoret
Det gjorde også ondt at læse, at der på sociale medier, var brugere, der hyldede overfaldet på hende, fortæller statsministeren.
- Det er meget grænseoverskridende, når man har været udsat for noget, at der er folk, der glæder sig over det, siger hun.
Overfaldet har dog ikke på noget tidspunkt afholdt hende fra at varetage jobbet som statsminister, siger Mette Frederiksen (S)
- Jeg passer mit arbejde som statsminister, men jeg gør det lidt mere fra mit kontor, end jeg plejer at gøre, siger hun.