Mette Frederiksen: 'I dag er en mørk dag for freden i verden'

Regeringen er klar til at tage imod ukrainske flygtninge på dansk jord, lyder det fra statsministeren.

Regeringen vil torsdag aften fremsætte et beslutningsforslag i Folketinget om at udstationere to F16 fly, som skal være med til at sikre Polens luftrum. (Foto: © Martin Sylvest, Ritzau Scanpix)

Et angreb på fred og stabilitet.

Det kalder den danske statsminister, Mette Frederiksen (S), Ruslands angreb på Ukraine.

- I dag er en mørk dag for freden i verden, siger statsministeren på et pressemøde her til eftermiddag.

- Det, vi ser, er et militært angreb på en fredelig, på en fri og suveræn nation. Det har ikke nogen plads i Europa, og det har ikke nogen plads i vores tid, siger hun.

Siden klokken fire i morges har Ukraine været under angreb af russiske styrker, der trænger ind i landet. Ledere fra hele verden har fordømt den russiske invasion hele dagen og lover støtte til den ukrainske befolkning.

- Der er nu krig i Europa, siger den danske statsminister.

Hun kalder Ruslands invasion en "brutal og uprovokeret handling".

- Det er et angreb på den tid, der har gjort sig gældende, siden Den Kolde Krig, siger Mette Frederiksen.

Til trods for at den ukrainske befolkning er blevet opfordret til at forholde sig i ro og blive inden døre, er trafikken ud af Kiev massiv, fordi så mange forsøger at flygte ud af byen. (Foto: © SERGEY DOLZHENKO, Ritzau Scanpix)

De første sanktioner er vedtaget i fællesskab i EU, og der er flere på vej, lyder det fra statsministeren. Det skal gøre ondt på Rusland, og deres invasion skal mødes med klar fordømmelse og handling, siger hun.

- Pakken i går er kun et første skridt.

Mette Frederiksen skal efter pressemødet til Bruxelles og forhandle med andre Nato-ledere.

- Det skal have store konsekvenser og omkostninger for Rusland, siger hun.

Præcis hvilke restriktioner, der er de næste i vente for russerne, vil statsministeren ikke fortælle nærmere om på pressemødet.

Klar til at tage imod flygtninge i Danmark

Den danske statsminister understreger, flankeret af udenrigsminister Jeppe Kofod (S) og forsvarsminister Morten Bødskov (S), at Danmark er klar til at hjælpe den ukrainske befolkning.

Det gælder både humanitær hjælp ind i Ukraine og i de omkringliggende lande, hvor flygtninge i første omgang vil søge hen. Men det gælder også hjælp i Danmark, fordi det er regeringens opfattelse, at Ukraine er et nærområde.

- Vi skal også være klar til at tage imod ukrainske flygtninge her, siger Mette Frederiksen.

Samtidig opruster det danske forsvar yderligere, lyder det fra Morten Bødskov. Den danske regering vil blandt andet i aften anmode Folketinget om lov til at udstationere yderligere to F16-fly, som skal være med til at sikre luftrummet over Polen.

Ingen militær trussel mod Danmark

Der er ikke en militær trussel mod Danmark, understreger både statsminister og forsvarsminister, men der er en trussel for cyberangreb, fortæller Morten Bødskov.

- På cyberområdet kan angreb også ramme langt væk fra Ukraine. De kan ramme helt tæt på - også her i Danmark, siger han.

Det danske Center for Cybersikkerhed er forberedte på eventuelle angreb, understreger ministeren.

- Hvis angrebet kommer, så står vi klar til at hjælpe med at genoprette sikkerheden, siger han.

Det er ikke kun Rusland, de varslede meget omfattende sanktioner kommer til at gøre ondt på, erkender Mette Frederiksen. Situationen kommer til at få betydning for både energipriser, erhvervsliv og økonomi i de lande, der forsøger at ramme Rusland med sanktioner - herunder Danmark.

Krisen vil altså med al sandsynlighed også blive at mærke i de danske husholdninger, fortæller Mette Frederiksen og understreger, at det er et helt nødvendigt onde.

- Der er ikke nogen vej udenom, siger hun.

Konsekvenserne af krisen kan vi forvente at mærke til længe.

- Vi kigger nok ind i en langvarig international krise, siger Mette Frederiksen.