Mette Frederiksen efter radikalt drama: Jeg håber samarbejdet med Sofie Carsten Nielsen bliver lige så godt som med Morten

Morten Østergaard trak sig som politisk leder i går efter et krisemøde om intern sexchikane-sag.

Morten Østergaard meldte sin afgang efter et 6,5 timer langt gruppemøde i Den Sorte Diamant i København. (Foto: © liselotte sabroe, Scanpix)

Statsminister Mette Frederiksen (S) ønsker på vej ind til Folketingets åbningsdebat Sofie Carsten Nielsen tillykke med posten som politisk leder i Radikale Venstre.

Den, som hun overtog under særdeles dramatiske omstændigheder i går aftes, hvor Morten Østergaard trak sig efter at have tilstået at være den der, havde krænket det radikale folketingsmedlem Lotte Rod.

- Jeg håber, at samarbejdet med Sofie Carsten Nielsen bliver lige så godt som med Morten.

Og samtidig takker Mette Frederiksen netop den tidligere leder Morten Østergaard for et godt samarbejde - med hendes egne ord 'i medgang og modgang'.

- Hvis jeg skal fremhæve én ting er det, at man har kunne have en fortrolig samtale og et fortroligt samarbejdet, og det er meget, meget vigtigt i politik, siger hun.

- Vi var tætte kolleger, da vi sad i regering sammen som ministre, vi har været partilederkolleger sammen igennem ganske mange år. Jeg sætter meget pris på Morten Østergaard og vores samarbejde, siger Mette Frederiksen.

Det var en politisk bombe, der detonerede foran Den Sorte Diamant i går, da Morten Østergaard valgte at trække sig.

- Jeg har svigtet min gruppes tillid og dermed også partiet og offentligheden, fordi jeg har prøvet at undgå at skulle erkende det over for andre end Lotte. Her svigter det mod, jeg ellers kender mig selv på. Jeg kan derfor ikke med troværdighed fortsætte som politisk leder i Radikale Venstre, lød det fra Morten Østergaard efter det højdramatiske gruppemøde.

Efterfølgende har en række af Østergaards politiske kolleger kommenteret den hastige udskiftning i partiets top.

Pia Olsen Dyhr, SF

(Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix) (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

Kigger man mod kollegerne i regeringens støttepartier, så takker SF's formand, Pia Olsen Dyhr, Morten Østergaard for samarbejdet på blandt andet klimaområdet.

Josephine Fock, Alternativet

(Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix) (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Også Alternativets politiske leder, Josephine Fock, er røget til tasterne.

- Jeg synes personligt, det er det eneste fornuftige af Morten Østergaard at trække sig fra posten som leder af Radikale Venstre. Mine dybeste følelser går til hele partiet i den her ulykkelige situation. Særligt Lotte Rod, der er det største offer her. Men seksuelle krænkelser skal have konsekvenser, skriver hun blandt andet.

Rosa Lund, Enhedslisten

(Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix) (Foto: © Emil Helms, Scanpix)

Enhedslistens retsordfører, Rosa Lund, vender i stedet blikket mod Lotte Rod og hendes kommentarspor, der siden Østergaards farvel er svømmet over med personangreb.

Lise Bech, Dansk Folkeparti

Dansk Folkepartis Lise Bech og Dansk Folkepartis Bent Bøgsted til Folketingets åbning på Christiansborg, tirsdag den 1. oktober 2019. (Foto: © Niels Christian Vilmann, Scanpix)

Lise Bech, der er folketingsmedlem for Dansk Folkeparti, giver ikke meget for, at Morten Østergaard har trukket sig som formand.

- At han så falder på en 10 år gammel sag om en hånd på låret, synes jeg er latterligt. Jeg og rigtig mange kvinder har helt sikkert oplevet det samme for 5, 10, 15 år siden uden at give det mange tanker efterfølgende. Vi kvinder har også selv et ansvar for at “hånden på låret” fjernes og at det stoppes, skriver hun i et opslag på Facebook.

Hun understreger dog, at hun ikke taler om "deciderede overgreb", som hun ikke mener, at episoden falder ind under.

- Overgreb er selvfølgelig aldrig i orden, skriver hun.

Søren Pind, Venstre

(Foto: Sarah Christine Nørgaard/Scanpix 2017) (Foto: © Sarah Christine Nørgaard, Scanpix)

Tidligere Venstre-minister Søren Pind kalder gårsdagens begivenheder for 'overordnet godt for ligestillingen'. Han benytter dog også lejligheden til at rette skytset mod Socialdemokraterne.

Isabella Arendt, Kristendemokraterne

DR (Foto: © NIELS AHLMANN OLESEN, Scanpix)

Kristendemokraternes formand, Isabella Arendt, udtrykker på Twitter en stor respekt for Morten Østergaards beslutning.

Jacob Robsøe, formand Radikal Ungdom

Jacob Robsøe er chokeret og trist over Østergaards afgang. (Foto: © liselotte sabroe, Scanpix)

Formanden for Radikal Ungdom, Jacob Robsøe, er trist og chokeret over den udvikling, der er sket i moderpartiet.

- Jeg synes, det er rigtig af ham at gå. Men det handler om, hvordan Mortens egen håndtering har været af sagen, og hvordan Morten selv har det. For det handler om, hvorvidt Morten føler, at han kan lede det her parti - og det har han jo åbenbart ikke følt på baggrund af en ærgelig håndtering, siger Jacob Robsøe.

Ungdomsformanden kalder Morten Østergaard for 'en stor politisk inspiration', der også er en ven - og så var den nu tidligere politiske leder altid støttende over for partiets unge.

- Morten Østergaard er en bastion i dansk politik, og det håber jeg, at han vil fortsætte med at være for Radikale Venstre.